Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέμα ωρών η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

Ενδεχομένως την Τετάρτη να ανακοινωθεί η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Σε ισχύ από 1η Αυγούστου με πιλοτική εφαρμογή ως το τέλος του έτους. Σκέψεις για διπλή αναγραφή τιμής. Τα δώρα εν όψει της επίσκεψης του Schaeuble.

Θέμα ωρών η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

Ενδεχομένως την Τετάρτη να ανακοινωθεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, ενώ αν δεν γίνει την Τετάρτη δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί παρουσία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η μείωση του ΦΠΑ θα εγκριθεί σε πιλοτική βάση και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου ως το τέλος του χρόνου, ώστε στις αρχές του 2014 η τρόικα και η κυβέρνηση να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα στα έσοδα και να αποφανθούν αν θα συνεχιστεί σε μόνιμη βάση.

Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει δηλώσει ότι μόνο αν μειωθούν οι τιμές στα προϊόντα από τη μείωση του ΦΠΑ και αυξηθούν τα έσοδα θα παραμείνει και μετά το 2014 ο μειωμένος συντελεστής.

Το οικονομικό επιτελείο, μάλιστα, στην προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας, είχε παρουσιάσει τα ισοδύναμα από την ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ, που υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης, για να διασφαλιστεί ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ θα περάσει στους καταναλωτές -που είναι και το ζητούμενο- εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει διπλή αναγραφή τιμής. Δηλαδή, στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων να υπάρχει η παλιά τιμή με συντελεστή ΦΠΑ στο 23% και η νέα με συντελεστή στο 13%.

Υπενθυμίζεται ότι παράγοντες του κλάδου της εστίασης έχουν διαμηνύσει ότι επειδή είχαν ενσωματώσει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ τώρα δεν προτίθενται να μειώσουν τις τιμές, από τη στιγμή που το μέτρο εφαρμοστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v