Για «νέες δυσάρεστες ειδήσεις λίγο πριν από την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα», με τη διαπίστωση νέας τρύπας χρηματοδότησης της Ελλάδας ύψους έως και 10 δισ. ευρώ, την οποία η ευρωζώνη θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, κάνει λόγο η Sueddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τον Β. Σόιμπλε, ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο την Αθήνα, «δεν πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς μπορεί να καλυφθεί αυτή η τρύπα χρηματοδότησης πριν από τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου».
Η SZ υποστηρίζει ακόμη ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «ούτε θα δώσει υποσχέσεις, αλλά ούτε και θα αφήσει το πρόγραμμα να τιναχτεί στον αέρα», ενώ επισημαίνει ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα βρει η Αθήνα τα 10 δισ. που χρειάζεται, διαφορετικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να διακόψει τη δική του χρηματοδότηση προς τη χώρα.
«Μόνο εάν τον Σεπτέμβριο είναι σαφές ότι η Αθήνα θα διαθέτει ρευστότητα και μετά τα μέσα του 2014 θα παραμείνει το ΔΝΤ δανειστής. Εάν φύγει, η Αθήνα θα χάσει τα χρήματα για τα οποία το Ταμείο είχε δεσμευθεί ως το 2016 και επιπλέον χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, οι οποίες συνέδεσαν τη δική τους βοήθεια με τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να φύγουν από το πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι για το 2013 οι δανειστές αναμένουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ενώ, επικαλούμενη αξιωματούχο της Κομισιόν, σημειώνει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα έξοδα, αλλά τα έσοδα. «Τα έξοδα βρίσκονται υπό έλεγχο. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, δεν είμαστε ακόμη ευχαριστημένοι», δηλώνει ο αξιωματούχος και προσθέτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διοίκηση, η οποία δεν έχει σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη στην πρόθεση του Β. Σόιμπλε να στηρίξει με χαμηλότοκα δάνεια μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle, ο Β. Σόιμπλε θα επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα κατά την αυριανή επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έρχεται με άδεια χέρια στην Αθήνα. Οπωσδήποτε, όμως, δεν έχει στις αποσκευές του προτάσεις για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ή για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού», τονίζει η DW και υποστηρίζει ότι «ως την ημέρα των γερμανικών εκλογών, στις 22 Σεπτεμβρίου, τέτοιου είδους 'δύσκολα' θέματα θα παραμείνουν ταμπού για την κυβέρνηση Μέρκελ».
Σε ό,τι αφορά την παρουσία στην Αθήνα, επισημαίνεται ότι ο Γερμανός πολιτικός θα προσφέρει δημόσια στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση για τις έως τώρα προσπάθειές της να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, θα εκφράσει την αναγνώρισή του για το βάρος που έχει σηκώσει ο ελληνικός λαός και θα καλέσει πολίτες και πολιτικούς να παραμείνουν σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας την ανάγκη για αναπτυξιακά μέτρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην Αθήνα θα υπογραφεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μνημόνιο συναντίληψης (Memorandum of Understanding), μεταξύ του επικεφαλής της KfW Ούλριχ Σρέντερ και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, για τη δημιουργία ταμείου το οποίο θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η έδρα του θα είναι στο Λουξεμβούργο και τα δάνεια θα εγκρίνονται μετά τη θετική εισήγηση ιδιωτικής τράπεζας.
Στο πρόγραμμα του Β. Σόιμπλε βρίσκονται συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τον ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο θα συμμετάσχει σε κλειστή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Εν τω μεταξύ, η γερμανική Die Welt μετέδωσε την Τετάρτη ότι η έκθεση της τρόικα δείχνει "τρύπα" 0,5% στον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2013 και το 2014.
Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ, στην επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου.
Κομισιόν: Δεν υπάρχει "τρύπα" 10 δισ.
«Το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας περί ύπαρξης χρηματοδοτικού κενού, ύψους 10 δισ. ευρώ.
Ο Σ. Ο' Κόνορ τόνισε ότι για τους επόμενους 12 μήνες δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ύπαρξη ενός «σχετικά μικρού χρηματοδοτικού κενού» το 2014 δεν είναι κάτι καινούριο.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας γινόταν λόγος για ένα κενό της τάξεως των 2,8 δισ. ευρώ - 4,6 δισ. ευρώ, περί το τέλος του 2014. Όπως είπε, το κενό αυτό θα επισημαίνεται, ελαφρώς μειωμένο, και στην επόμενη έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας, η οποία θα δημοσιευθεί σε μερικές εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, το ύψος του δημοσιονομικού κενού μπορεί να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το φθινόπωρο, όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων το 2014.
Συνεχίζοντας, ο Σ. Ο Κόνορ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί από τα αδιάθετα δάνεια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Όπως είπε, το ποσό των 50 δισ. ευρώ που προοριζόταν για τις ελληνικές τράπεζες δεν χρησιμοποιήθηκε πλήρως, χάρη στη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις θα πρέπει να γίνουν τα λεγόμενα «τεστ κοπώσεως» των τραπεζών (stress tests).
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα διέψευσε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στην τελευταία έκθεση της τρόικας.
Διαψεύδει το δημοσίευμα το γερμανικό ΥΠΟΙΚ
Το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε την Τετάρτη το δημοσίευμα της SZ, σημειώνοντας ότι με βάση την τελευταία έκθεση της τρόικα το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά.
"Μια τρύπα 10 δισ. ευρώ δεν αποτελεί μέρος" της έκθεσης της τρόικα, τόνισε το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί από επιπρόσθετα μέτρα.
"Οι βασικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα είναι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων" τόνισε το γερμανικό υπουργείο.