Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο

Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο. "Πρόβλημα" με τουλάχιστον τρεις κυβερνητικούς βουλευτές. Σκληρή κόντρα Τσίπρα με Στουρνάρα. Οι τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής. Ανησυχίες για πιθανές "διαρροές".

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο
Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο. Όσο πλησίαζε η ώρα της ψηφοφορίας τόσο πλήθαιναν οι φήμες και τα ονόματα των βουλευτών (από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν ορισμένα άρθρα ή ακόμα και να απέχουν. Παράλληλα εντείνονταν οι φόβοι για πιθανές "διαρροές".

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Κοντογεώργος, προειδοποίησε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση ότι θα καταψηφίσει τα άρθρα 80,81 και 82 του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την διοικητική μεταρρύθμιση, αν δεν εξαιρεθούν οι τρίτεκνες οικογένειες. Αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε ότι θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη που απέσυρε τη διάταξη για τους πολύτεκνους.

Ο Ν. Σηφουνάκης αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και νοσηλεύεται από χθες στο νοσοκομείο. Οι πληροφορίες θέλουν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται λίγα λεπτα πριν από την ψηφοφορία στην Βουλή, αλλά κανείς δεν βάζει το χέρι του στην φωτιά.

Ο Δ. Κυριαζίδης περνάει δύσκολες στιγμές καθώς σήμερα πέθανε η μητέρα του και κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά αν θα παραβρεθεί στην ψηφοφορία.

Τέλος ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην προσέλθει στην ψηφοφορία ένας ακόμα βουλευτής της ΝΔ, ο Κ. Κουκοδήμος. Στην «γαλάζια» ΚΟ εκτιμούν πως τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλήμα με τον βουλευτής Πιερίας.

Eν τω μεταξύ σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη δεύτερη ήμερα συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο.

«Σε τι θα βοηθήσουν τη χώρα οι απολύσεις με μηδενικό δημοσιονομικό όφελος όταν είναι η χώρα της ανεργίας και της ύφεσης», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαψεύδει για άλλη μια φορά το περίφημο success story κ. Στουρνάρα. Και του χρόνου ύφεση».

Αναφερόμενος στις αποφάσεις τις κυβέρνησης για το Δημόσιο είπε: «Πρόκειται για ιδεοληψία και μίσος όσων φτιάχνουν πρόγραμμα που μόνοι τους παραδέχονται ότι έχει αποτύχει. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς για απαίτηση ανθρωποθυσιών και δική σας προσφορά να το κάνετε για να κερδίσετε την εύνοιά τους και να κρατηθείτε λίγο ακόμα στις καρέκλες σας και την εξουσία».

«Μόνο λογικό επιχείρημα», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τα κάνουμε όλα αυτά για να πάρετε τη δόση της δόσης. Θα βοηθήσει να ξεπληρώσετε ομόλογα και τόκους και να στηρίξετε τράπεζες. Άντε και την παίρνετε. Μετά τι; Τι θα γίνει μετά; Τρία χρόνια τώρα το ίδιο έργο. Μας σώζετε διαλύοντας την κοινωνία. Τι θα γίνει μετά; Θα έρθετε και θα μας απειλήσετε ξανά σε δύο μήνες, θα μας εκβιάσετε ξανά και θα ζητήσετε εκ νέου από βουλευτές της πλειοψηφίας να ψηφίσουν νέα μέτρα».

«Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε: «Ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη Κυριακή έβαλε το δίλημμα: νοσηλευτές σε νοσοκομεία ή σχολικούς φύλακες; Σε ποια σοβαρή ευνομούμενη χώρα υπάρχει τέτοιο δίλημμα; Βάλτε από τη μία πλευρά νοσηλευτές, καθαρίστριες στα σχολειά και από την άλλη να έχουμε όλους αυτούς ή βουλευτές που θα παίρνουν δώρα από τη Siemens να ψηφίζουν μνημόνια και να αθωώνουν όσους έχουν εμπλακεί στο κουκούλωμα ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων, της λίστας Λαγκάρντ; Γιατί δεν βάζετε αυτό το δίλημμα;».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την άφιξη Σόιμπλε στην Αθήνα, ανέφερε: «Έρχεται αύριο ο Σόιμπλε. Εκλογές έχει ο άνθρωπος και ο κ. Σαμαράς συμπεριφέρεται ως κομματάρχης για να διοργανώνει συγκεντρώσεις στην επαρχία. Φέρνει και κάποια δωράκια. Προσωρινά όμως...»

Στουρνάρας: Με απογοητεύσατε, κ. Τσίπρα

«Με απογοητεύσατε πλήρως κύριε πρόεδρε της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών που ζήτησε τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν είπατε τίποτα επί της ουσίας, για τα προβλήματα της ευρωζώνης, δεν είπατε την αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας.

Μ.Βορίδης: «Μαθήματα ως προς την ιστορία της ΝΔ...δεν θα πάρουμε»

«Μαθήματα ως προς την ιστορία της ΝΔ από κάποιους που δεν είναι σήμερα στη ΝΔ και δήθεν κόπτονται για την υπεράσπιση της πολιτικής της, με συγχωρείται δεν θα πάρουμε» απάντησε ο Μάκης Βορίδης στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα ότι ο "Καραμανλής εξαπάτησε τον ελληνικό λαό".

«Όσοι έρχονται σήμερα να υπερασπιστούν το έργο των κυβερνήσεων Καραμανλή και ενδιαφέρονται για αυτό, ας δούνε σε ποιας πλευράς τα έδρανα κάθεται ο Κώστας Καραμανλής» σημείωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ πρόσθεσε ότι αυτό που έχει δικαιώσει τον Κώστα Καραμανλή, είναι το δίλημμα που έθεσε στον ελληνικό λαό και το οποίο επέλεξε ο ελληνικός λαός διαφορετικά. Αναφερόμενος στην πρόταση που είχε θέσει ο πρώην πρωθυπουργός στις εκλογές του 2009, για «πάγωμα» μισθών, συντάξεων και προσλήψεων για λίγο καιρό. Με τον Μάκη Βορίδη να λέει ότι «ο ελληνικός λαός επέλεξε διαφορετικά».

Πυρά Καμμένου προς Βορίδη

Ο Πάνος Καμμένος έδωσε καυστική απάντηση στον Μ.Βορίδη λέγοντας πως «Χαίρομαι που άκουσα την άποψη του σημερινού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, απλώς να θυμίσω ότι εκείνη την εποχή ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ που ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και πρώην αρχηγός της ΕΠΕΝ. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με τον Κώστα Καραμανλή».

Τ. Μπαλτάκος: Αν δεν ψηφίσουν πάμε σε εκλογές τον Αύγουστο

Ο γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις ενστάσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, φέρεται να είπε, δεν είναι δυνατόν την τελευταία στιγμή να αποσυρθεί το μισό νομοσχέδιο. Όποιος δεν θέλει δεν το ψηφίζει και αν είναι, να πάμε σε εκλογές ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.

Είχε προηγηθεί «πηγαδάκι» μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας μεταξύ του Τάκη Μπαλτάκου, του Γ. Στουρνάρα του Κ. Μητσοτάκη και του Π. Κουκουλόπουλου καθώς ο τελευταίος ζητησε την απόσυρση των διατάξεων για τη δημοτική αστυνομία και το παρατηρητήριο.

Nέες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο

Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, σε σχέση με τις εξαιρέσεις στον θεσμό της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

1. Εκτός διαθεσιμότητας θα τεθούν οι τρίτεκνοι.

2. Αυξάνεται στις 12.000 ευρώ, από τις 6.000 ευρώ, που ήταν, το όριο του ετήσιου εισοδήματος για να εξαιρεθεί από τη κινητικότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή της συζύγου του.

3. Το ίδιο χρηματικό όριο (12.000 ευρώ) ισχύει πλέον και για την περίπτωση της γονικής μέριμνας τέκνου.

4. Προστέθηκε στις εξαιρέσεις από τη κινητικότητα και ο δικαστικός συμπαραστάτης, δυνάμει δικαστικής απόφασης.

5. Εξαιρούνται από τη κινητικότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί που υπηρετούν σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων. Οι Δήμοι αυτοί είναι κατά βάση μικρά νησιά.

6. Οι διαδικασίες ΑΣΕΠ και ειδικά ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, η διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ και ο διαγωνισμός εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μοριοδοτούνται επιπρόσθετα κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά την επιλογή των υπαλλήλων για να εξέλθουν από το καθεστώς της κινητικότητα.

7. Ορίζεται ρητώς ότι κατά τη διάρκεια της κινητικότητας ο δημόσιος υπάλληλος εξακολουθεί να παραμένει ασφαλισμένος.

 ΠΗΓΗ:Real.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v