Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρυφή ατζέντα Σόιμπλε στην Αθήνα

Αλήθειες και ψέματα για τα «δώρα» που κομίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Τι θα πει για το χρηματοδοτικό κενό και για το «κούρεμα» του χρέους. Οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Οι σκέψεις για ακύρωση του ταξιδιού.

Η κρυφή ατζέντα Σόιμπλε στην Αθήνα

Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό υπάρχει για το 2013 και το 2014 θα πρέπει να καλυφθεί από την ίδια τη χώρα μας μεταφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως πληροφορήθηκε το euro2day, το Βερολίνο έχει ενοχληθεί σφόδρα με τις αλλεπάλληλες διαρροές από την ελληνική πλευρά για έναρξη συζήτησης αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές τόσο για το χρηματοδοτικό κενό όσο και για το περίφημο κούρεμα του χρέους. Οι διαρροές αυτές μάλιστα φθάνουν μέχρι και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που τις αναπαράγουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην προεκλογική εκστρατεία της Άγκελα Μέρκελ.

Η δυσαρέσκεια των Γερμανών έχει να κάνει με το γεγονός ότι εντός του eurogroup εδώ και μήνες υπήρχε η ελληνική πρόταση για κάλυψη του υπάρχοντος χρηματοδοτικού κενού - με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας - από τα κονδύλια που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παραμένει να βρεθεί η νομική φόρμουλα.

Αυτήν τη στιγμή το χρηματοδοτικό κενό του 2013-2014 κυμαίνεται σε 3,6-4,6 δισ. ευρώ και οι ανεπίσημες εκτιμήσεις το ανεβάζουν σε 8 δισ. ευρώ.

Εάν τα χρήματα που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση κριθεί ότι δεν θα επαρκέσουν, τότε η Ελλάδα θα δεχθεί σφοδρή πίεση να παραδώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στα χέρια των εταίρων καθώς θεωρείται ότι αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί και από εκεί.

Ήδη οι σκληροπυρηνικές χώρες και ιδιαίτερα η Γερμανία και η Φινλανδία πιέζουν εμμέσως πλην σαφώς οι προς ιδιωτικοποίηση και πώληση δημόσιες επιχειρήσεις να μεταφερθούν σε εταιρία ιδιωτικού δικαίου με έδρα το Λουξεμβούργο. Το νέο σχήμα, δε, να το συνδιαχειρίζονται Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες με στόχο την άμεση είσπραξη εσόδων που μπορεί να καλύψουν ίσως και τα κενά του 2015-2016.

Επιπλέον, μπορεί να διαδίδεται εδώ και καιρό ότι ο Β. Σόιμπλε φθάνει στη χώρα μας για να στηρίξει την κυβερνητική προσπάθεια, όμως αυτό δεν διασταυρώνεται από το Βερολίνο.

Μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης, υπήρχαν σκέψεις για αναβολή του ταξιδιού, με επίσημη δικαιολογία τους «λόγους ασφαλείας». Στο γραφείο του Γερμανού υπουργού έφθασαν τα μαντάτα για τον αρνητισμό των Ελλήνων πολιτών στο πρόσωπό του και την πιθανότητα «θερμών» διαδηλώσεων.

Αυτό ανάγκασε το Μαξίμου να προχωρήσει στην απαγόρευσή τους και να δημιουργήσει ένα μεγάλο δακτύλιο προστασίας γύρω από το κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψης του Β. Σόιμπλε.

Ο ίδιος σχεδίαζε αυτό το ταξίδι εδώ και μήνες στο πλαίσιο της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ στον Νότο. Έχει κυρίως να κάνει με τον σκοπό του Βερολίνου να μπλοκάρει οποιοδήποτε σχέδιο της ΕΚΤ για απευθείας χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σκοπεύει -πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις ότι η Ελλάδα κατάφερε πολλά- να πιέσει για πλήρη εφαρμογή του μνημονίου στο χρονικό πλαίσιο που όρισε η τρόικα.

Αναμένεται επίσης να κόψει οποιαδήποτε συζήτηση για το κούρεμα του χρέους και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αρμόδιος αξιωματούχος, εάν η ελληνική πλευρά θέσει θέμα ενεργοποίησης της ρήτρας για ελάφρυνση του χρέους, όπως αυτή αναφέρεται στην απόφαση του eurogroup του Νοεμβρίου, η απάντηση θα είναι «πετύχετε εσείς τα πρωτογενή πλεονάσματα και μετά βλέπουμε».

Οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν ότι η Α. Μέρκελ έχει διαμηνύσει ότι ούτε μετά τις εκλογές της σκοπεύει να ανοίξει το θέμα της ελληνικής βοήθειας.

Όσο για τη γερμανική προίκα των 100 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Ανάπτυξης που θα σχηματιστεί, οι ίδιοι οι Γερμανοί αξιωματούχοι έλεγαν χθες ανεπισήμως ότι η πλειονότητα των συνολικών κονδυλίων θα έρθει από το ελληνικό ΕΣΠΑ και ότι η γερμανική συνεισφορά θα είναι μικρή - ώστε να μπορεί να περάσει χωρίς την έγκριση από την Μπούντεσταγκ -, η διαχείριση του όλου Ταμείου όμως θα είναι κυρίως δική τους υπόθεση.

Με άλλα λόγια, οι εκπρόσωποι του Β. Σόιμπλε φρόντισαν χθες να ενημερώσουν τους Γερμανούς δημοσιογράφους ότι το εν λόγω Ταμείο είναι μία ακόμα παρέμβαση δική τους ώστε τα χρήματα του ΕΣΠΑ να μη λιμνάζουν από την κακοδιαχείριση των Ελλήνων. Τα 100 εκατομμύρια είναι απλώς το καρότο...

 

**Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v