Σκυλακάκης: Με λιγότερους φόρους θα έλθει η ανάκαμψη

Δεν έχουμε κρίση, έχουμε καταστροφή και αυτοί που την προκάλεσαν, δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει, τονίζει ο πρόεδρος της Δράσης Θ. Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στη Real News. Τι λέει για την κυβέρνηση, την τρόικα και την κατάσταση της οικονομίας.

Σκυλακάκης: Με λιγότερους φόρους θα έλθει η ανάκαμψη

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στην τρόικα ασκεί ο πρόεδρος της Δράσης, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στη Real News.

Για την τρόικα σημειώνει ότι είναι "επιπόλαιη", ενώ για την κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι υιοθετεί μέτρα "στο γόνατο" και κατ' επιταγή της τρόικας, δυσφημώντας επί της ουσίας τις μεταρρυθμίσεις. 

Για να έλθει η ανάκαμψη, η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερους φόρους και μικρότερο κράτος, τονίζει. 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:   

Πώς κρίνετε την πορεία της δικομματικής κυβέρνησης κ. Σκυλακάκη μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου;

Θ.Σ: Η δικομματική αγκομαχάει. Το βασικό της πρόβλημα είναι το ίδιο με εκείνο της τρικομματικής, δεν έχει πρόγραμμα πέρα από τα όσα υπαγορεύει η τρόικα και ακόμα και για τα μέτρα που ήδη περιλαμβάνονται στο μνημόνιο λειτουργεί ερασιτεχνικά. Καθυστερεί, αδρανεί, επί μήνες και μετά σπασμωδικά και στο γόνατο υιοθετεί μέτρα και κινήσεις που ούτε έχει μελετήσει ούτε έχει προετοιμάσει. Δυσφημεί ακόμα και την έννοια των μεταρρυθμίσεων, που είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες. Ο λαός συνειδητοποιώντας την απίστευτα δύσκολη θέση στην οποία έχουμε βρεθεί της έδωσε στην πράξη τεράστια ανοχή. Ιδίως αν θυμηθούμε τι έλεγαν προεκλογικά και τι έκαναν μετεκλογικά. Δυστυχώς, την σπαταλούν ταχύτατα δίχως αποτέλεσμα.

Εκτιμάτε πως τα μέτρα που λαμβάνονται συνιστούν μεταρρύθμιση;

Θ.Σ: Η Ελλάδα, για να έχει ελπίδα ανάκαμψης χρειαζόταν –και χρειάζεται- λιγότερους φόρους και μικρότερο κράτος. Με το κράτος να απομυζά το 50% της οικονομίας (δαπάνες γενικής κυβέρνησης), δεν αφήνουμε χώρο στον καθημαγμένο, υπερφορολογημένο και στραγγαλισμένο από πλευράς ρευστότητας, ιδιωτικό τομέα να αναπνεύσει. Πόσο μάλλον να δημιουργήσει τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τον εφιάλτη της ανεργίας. Χρειάζεται επίσης πιο σοβαρό κράτος. Λιγότερος κομματισμός δηλαδή, και πολύ λιγότερη γραφειοκρατία. Η κυβέρνηση του 4-2-1 στους διορισμούς αξιωματούχων (που έγινε τώρα 4-2), των καθυστερήσεων σε όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και της παντελούς απουσίας εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, δεν είναι μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.

Το ρόλο της τρόικα πώς τον κρίνετε;

Θ.Σ: Η τρόικα έχει επιδείξει απρόσμενη, ακόμα και για τους επικριτές της, επιπολαιότητα. Να θυμίσω την παντελώς αστοιχείωτη αναγγελία της πριν από δύο χρόνια για τα 50 δις από τις αποκρατικοποιήσεις; (Ήταν το δικό της «λεφτά υπάρχουν»)! Να θυμίσω ότι κάτω από τα μάτια της νομοθετήθηκε το 2010 η πρωτοφανής αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με συνέπεια την ώρα που ο κόσμος υποφέρει να συνεχίζουμε να δίνουμε πρόωρες συντάξεις στα 50. Τις οποίες πληρώνουμε από τον προϋπολογισμό με φόρους που αποσπούμε από παιδιά που βγάζουν 500 ευρώ το μήνα (και πληρώνουν π.χ. ΦΠΑ). Οι ευθύνες της τρόικας δεν μηδενίζουν ασφαλώς τις δικές μας ευθύνες ούτε τις ευθύνες των κυβερνήσεων που κωλυσιεργούν και κοροϊδεύουν, αλλά είναι υπαρκτές και σημαντικές.

Η εκτίμησή σας για τον πρωθυπουργό; Θα συμμετείχατε σε μια ανασύσταση της κεντροδεξιάς υπό τον κ. Σαμαρά; Σε ένα σχήμα τύπου «ευρωπαϊκού συναγερμού»;

Θ.Σ: Όχι. Εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη της αλλαγής του πολιτικού συστήματος και στην καταπολέμηση του κομματισμού. Η ΝΔ του κ. Σαμαρά, δυστυχώς, παρά τα όσα έχουν συμβεί δεν έχει αλλάξει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δάνεια των κομμάτων. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συνέχισαν να δανείζονται δεκάδες εκ. ευρώ (δανεικά κι αγύριστα), ακόμα και το 2012, όταν η δικαιοσύνη διερευνούσε τα προηγούμενα δάνειά τους. Για να κάνουμε πάλι κράτος χρειαζόμαστε την πραγματική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, όχι την μεταμφίεσή του.

Τι ακριβώς λείπει από τη χώρα σήμερα;

Θ.Σ: Η κουλτούρα και διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας. Η ηγεσία του τόπου (όχι μόνο η πολιτική, αλλά και η επιχειρηματική, η ακαδημαϊκή κ.λπ.), δεν έχει ακόμα αντιληφθεί σε πόσο δεινή θέση έχουμε βρεθεί. Συνεχίζει να επιδιώκει να διατηρήσει το σύστημα που μας έφερε εδώ. Με λιγότερα χρήματα αναγκαστικά, αλλά ίδιο στη νοοτροπία. Και μόλις τελειώσουν οι δόσεις της τρόικας θα αρχίσει πάλι τα γνωστά. Και η αντιπολίτευση είναι ακόμα χειρότερη, αφού δεν προτείνει ένα στοιχειωδώς ρεαλιστικό εναλλακτικό πρόγραμμα. Ανέξοδη επιστροφή στο παρελθόν, λαϊκισμός χωρίς έμπνευση, αδιέξοδοι δρόμοι που την κάνουν στην πράξη τον καλύτερο σύμμαχο της κυβέρνησης και του συστήματος γενικότερα. Έτσι έχουμε τελικά ένα πολιτικό διάλογο κωφών.

Κατά κοινή ομολογία στο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πολιτικό κενό. Κατά τη γνώμη σας μπορεί να τον καλύψουν το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου ή η ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη;

Θ.Σ: Κατά τη γνώμη μου το κενό είναι πολύ μεγαλύτερο. Και θα καλυφθεί από μια συνολική αναγέννηση του πολιτικού συστήματος. Ποιος, πότε, πώς μη με ρωτάτε, δεν το γνωρίζω.

Η Δράση τι ρόλο καλείται να παίξει;

Θ.Σ: Το ρόλο του μοχλού ή καταλύτη στη δημιουργία ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού μετώπου, που θα φέρει μια βαθειά αλλαγή νοοτροπίας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και τελικά στο ελληνικό κράτος. Λιγότεροι φόροι-μικρότερο κράτος, λιγότερος κομματισμός-σοβαρότερο κράτος, λιγότερα χρήματα στις συντεχνίες και περισσότερα στους συμπολίτες μας που έχουν περιέλθει σε απόγνωση.

Θα 'θελα να μας πείτε σε μια τέτοια κίνηση ποια στελέχη θα θέλατε...

Θ.Σ: Υπάρχουν προσωπικότητες πολιτικές και κοινωνικές που έχουν επιλέξει να μην συμμετέχουν στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, ή που δεν έχουν μπει ενεργά στην πολιτική. Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι σε μια κοινή προσπάθεια. Εμείς συνεισφέρουμε έχοντας εξασφαλίσει την ενεργή στήριξη του ευρωπαϊκού κέντρου (τοALDE στο οποίο ανήκω στην ευρωβουλή) και μια διάθεση συνεργασίας χωρίς υστεροβουλία. Γι αυτό και δήλωσα ότι στις ευρωεκλογές, που μπορεί αυτό το κεντρώο μέτωπο να μορφοποιηθεί, δεν θα είμαι υποψήφιος, ώστε να υπάρχει από πλευράς μας χώρος στο ψηφοδέλτιο και για νέα στελέχη και για συνεργασίες. Ο κεντρικός στόχος είναι άλλωστε για μας το εθνικό κοινοβούλιο και μια μεταρρυθμιστική δύναμη καταλύτης για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Το παρόν πολιτικό σύστημα, αλήθεια, μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση;

Θ.Σ: Δεν έχουμε κρίση, έχουμε καταστροφή και αυτοί που την προκάλεσαν, δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει.

Την κ. Μπακογιάννη πώς την κρίνετε; Τελευταία τη βλέπουμε να περνά σταδιακά σε «αντιμνημονιακές» θέσεις...

Θ.Σ: Δεν ακολούθησα την κ. Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία και ξεκίνησα μια δύσκολη, ανηφορική και αβέβαιη διαδρομή, με ένα νέο μικρό κόμμα, τη «Δράση», με ανθρώπους πολύ αξιόλογους από τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία, αλλά χωρίς πολιτική προίκα και εμπειρίες, γιατί δεν πιστεύω ότι τα παλιά πολιτικά κόμματα μπορούν να αλλάξουν. Πολλοί άνθρωποι μέσα σ' αυτά έχουν καλές προθέσεις, τις καταπίνει όμως το σύστημα και καταλήγουν να μην μπορούν να υπερασπιστούν το σοβαρότερο αγαθό στην πολιτική . Την συνέπειά τους.

Με τα οικονομικά των κομμάτων τι πρέπει να γίνει;

Θ.Σ: Διαφάνεια και τήρηση των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v