ΕΒΕΠ: Δυσαρεστημένοι οι επιχειρηματίες με το πολυνομοσχέδιο

Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για μείωση του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, αρχής γενομένης τον Αύγουστο, ήταν το μόνο θετικό μήνυμα των τελευταίων μηνών, αλλά και μια πρόκληση ώστε η συγκεκριμένη μείωση να αρχίσει ένα κύκλο μείωσης φόρων για όλους τους κλάδους, λέει το ΕΒΕΠ.

ΕΒΕΠ: Δυσαρεστημένοι οι επιχειρηματίες με το πολυνομοσχέδιο
Τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής του πολυνομοσχεδίου επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, σημειώνοντας πως το μόνο θετικό μήνυμα είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει στην σχετική του ανακοίνωση το ΕΒΕΠ, το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε με όλα τα προαπαιτούμενα της Τρόικας, αλλά και με αρκετές τροποποιήσεις. Οι διορθώσεις, σε συγκεκριμένες διατάξεις, είχαν αντικείμενο αναφοράς τις εξαιρέσεις στο δημόσιο τομέα και ελάχιστα στον ιδιωτικό. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι το νέο φορολογικό σύστημα που περιέχεται στον ΚΦΕ μπορεί να είναι απλούστερο, αλλά όχι δικαιότερο, αφού αυξάνει τις φορολογικές επιβαρύνσεις όλων των επιχειρήσεων. Τα επίμαχα άρθρα εγκρίθηκαν με σχετική κυβερνητική πλειοψηφία ασφαλείας, αλλά με 12 αλλαγές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Αυξάνεται στις 12.000 ευρώ, από 6.000, το όριο του ετήσιου εισοδήματος για να εξαιρεθεί από τη διαθεσιμότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή συζύγου.

2. Το ίδιο χρηματικό όριο, των 12.000 ευρώ, ισχύει και για τη γονική μέριμνα τέκνου.

3. Εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα όσοι έχουν κριθεί ως συμπαραστάτες (εννοείται σε οικογενειακά τους πρόσωπα) με δικαστική απόφαση.

4. Εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων. Στόχος είναι η διαφύλαξη του κοινωνικού ιστού στα μικρά νησιά.

5. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, ο δημόσιος υπάλληλος έχει ασφαλιστική κάλυψη.

6. Παραμένουν στους Δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.

7. Στις διατάξεις του άρθρου 81 που αφορούν στη δημοτική αστυνομία, αντικαθίστανται τα Προεδρικά Διατάγματα με ΚΥΑ, ώστε να επιταχυνθεί η ένταξη των μετακινούμενων στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς και οι αρμοδιότητές τους.

8. Εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία, για τους Δήμους που το επιθυμούν, με ΚΥΑ που θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των οικείων Δημάρχων, μπορεί να ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, σε έναν ή περισσότερους Δήμους, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων. Αυτή η διάταξη μπορεί να λύσει σημαντικά θέματα για το παρεμπόριο αφού, εάν συμπεριληφθεί στην ΚΥΑ, τότε ανοίγει ο δρόμος για άμεση εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας.

9. Προβλέπεται η δυνατότητα των σχολικών φυλάκων να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις με σκοπό τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο συμβάσεων, με τους οικείους Δήμους.

10. Προβλέπεται στους υπό καθεστώς κινητικότητας πρόσθετη μοριοδότηση για το γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, τη διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας που διενεργείται από το ΑΣΕΠ και το διαγωνισμό εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

11. Ικανοποιείται το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούσε στο στάδιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών των Δήμων και των Περιφερειών. Απαλείφεται η διάταξη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και προβλέπεται πλέον η παροχή οδηγιών από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

12. Αποσύρθηκε το άρθρο 108 που αφορούσε στις αποζημιώσεις της ΕΡΤ. Το άρθρο θα επαναδιατυπωθεί και θα επανέλθει με άλλο σχέδιο νόμου, χωρίς να προβλέπει οι απολυμένοι της ΕΡΤ να αποζημιωθούν με διατάξεις που ίσχυαν προ του μνημονίου, αλλά με τον νόμο που επιβάλλει πλαφόν 15.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για μείωση του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, αρχής γενομένης τον Αύγουστο, ήταν το μόνο θετικό μήνυμα των τελευταίων μηνών, αλλά και μια πρόκληση ώστε η συγκεκριμένη μείωση να αρχίσει ένα κύκλο μείωσης φόρων για όλους τους κλάδους.

Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε πως το πρώτο τετράμηνο του 2013 οι δαπάνες του Ασφαλιστικού κινούνται εντός των προβλεπόμενων στόχων και δεσμεύθηκε για μια γενναία μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, μετά το καλοκαίρι, με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος. Επιπλέον, εξετάζει αλλαγές στο άρθρο 101, σχετικά με τον αναγκαστικό τρόπο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών, άνω των 5.000 €, μέσω του Κ.Ε.Α.Ο.

Οι Υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών σωστά ικανοποίησαν τα αιτήματα των τριτέκνων και των κατόχων μεταπτυχιακών στο Δημόσιο. Επίσης, ο Υπουργός Παιδείας τεκμηρίωσε ότι οι επαγγελματικές ειδικότητες θα ενισχυθούν με την αύξηση δυναμικότητας των δημοσίων και ελέγχων των ιδιωτικών ΙΕΚ. Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε διαρθρωτικό πλεόνασμα ίσο με 2% του ΑΕΠ το 2013 και δεν άφησε κανένα περιθώριο συζήτησης νέων μέτρων.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:

«Το τελικό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, είναι άλλο ένα πακέτο μέτρων και επιβαρύνσεων, με αποκλειστικό στόχο, όχι τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά την καθυστερημένη "πολυδόση" των 6,8 δις.

Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, βοήθησε να ξεπεραστεί άλλη μία δοκιμασία κυβερνητικής συνοχής και ελπίζουμε να γίνει η αρχή μείωσης και άλλων άδικων φόρων.

Ο επιχειρηματικός κόσμος, για πολλοστή φορά, έχει κάθε λόγο να είναι δυσαρεστημένος, αφού δεν του αναγνωρίζονται φορολογικά, όλες οι δαπάνες, οι επισφάλειες και οι τόκοι δανείων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v