Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέμα μείωσης μισθών θέτει ξανά το ΔΝΤ

Ζήτημα ελαστικότερων σχέσεων εργασίας και μείωσης μισθών θέτει εμμέσως το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, σε έκθεση για την ευρωζώνη. Ζητά μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Αναγνωρίζει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί. Οι... συστάσεις στην ΕΚΤ.

Θέμα μείωσης μισθών θέτει ξανά το ΔΝΤ

Πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του κόστους εργασίας στη χώρα μας αλλά και πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας ζητά εμμέσως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λίγες ημέρες πριν συνεδριάσει για να αποφασίσει για την εκταμίευση του 1,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Στη νέα έκθεση για την οικονομία της ευρωζώνης που δημοσιοποίησε, και συγκεκριμένα σε ειδικό κεφάλαιο που αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα μέλη της ζώνης του ευρώ, ο διεθνής οικονομικός οργανισμός χαρακτηρίζει προτεραιότητα για την Ελλάδα τη βελτίωση της... ελαστικότητας στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αν και αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως η μείωση των αποζημιώσεων για απόλυση, η μείωση του κατώτατου μισθού και οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τώρα ζητά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Όταν το ΔΝΤ είχε θέσει το θέμα από τον Οκτώβριο του 2011, είχε προτείνει στην ελληνική πλευρά να αυξήσει κάποιους έμμεσους φόρους για να αντισταθμίσει τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων.

Θέμα πρόσθετων μέτρων για να μειωθεί το μοναδιαίο κόστος εργασίας είχε θέσει η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ από πέρυσι, επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω πτώσης του κατώτερου μισθού, φέρνοντας ως παράδειγμα τι συμβαίνει στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία ή στη Λετονία.

Το ΔΝΤ διαπιστώνει επίσης στην έκθεση ότι αν και έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις μισθών στην Ελλάδα από το 2008 αυτές δεν πέρασαν στις τιμές, καθώς μετασχηματίσθηκαν σε περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων στις χώρες του μνημονίου (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία).

Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια, να εισαγάγει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και να ξεκινήσει νέο γύρο παροχής φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (LTRO) για να βοηθήσει την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης δεν θα έρθει πριν από το 2014, παρά τα χθεσινά στοιχεία για τον δείκτη PMI που δείχνουν ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας. 

Ειδικότερα, σε έκθεση για την αξιολόγηση της οικονομίας των 17 κρατών που μοιράζονται το ευρώ, το Ταμείο εκτιμά ότι τα μέτρα για την προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών θα μειώσουν την ανάπτυξη κατά 1,25% το 2013, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ της ευρωζώνης να συρρικνωθεί κατά 0,6% φέτος, προτού επιστρέψει σε ανάπτυξη 0,9% το 2014. 

"Για την περιοχή της ευρωζώνης συνολικά, ο αρνητικός αντίκτυπος της δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να φθάσει ως και 1 - 1,25% φέτος" σημειώνεται στην έκθεση. 

"Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να μετριασθεί για να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη", τονίζει το Ταμείο.

Με τον πληθωρισμό να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και την ευρωζώνη να απειλείται με οικονομική στασιμότητα, η ΕΚΤ πρέπει να δράσει για να βοηθήσει την ανάπτυξη με την εισαγωγή μέτρων που θα μειώσουν τον κατακερματισμό της χρηματοπιστωτικής αγοράς, επισημαίνεται. 

"Επιπρόσθετη έκτακτη νομισματική στήριξη μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή του κατακερματισμού" υπογραμμίζει το ΔΝΤ. 

"Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα τη σημερινή της προσέγγιση, η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει για συγκεκριμένο διάστημα τις ανάγκες χρηματοδότησης των αδύναμων, αλλά βιώσιμων τραπεζών μέσα από ένα νέο LTRO", προσθέτει. 

Θετική η χαλάρωση στόχων για το έλλειμμα

Η έκθεση καλωσορίζει τον επιπρόσθετο χρόνο που πρόσφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διάφορα κράτη μέλη για τη μείωση του ελλείμματος, προσθέτοντας ότι ορισμένες κυβερνήσεις ενδέχεται να χρειάζονται περαιτέρω χαλάρωση των στόχων. 

"Δεδομένων των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης, οι διορίες αυτές μπορεί να αποδειχτούν υπερβολικά φιλόδοξες σε ορισμένες περιπτώσεις και μεγαλύτερη ευελιξία θα ήταν χρήσιμη, ειδικά αν οι χώρες εκμεταλλευτούν αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο για να εφαρμόσουν φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή να ανακεφαλαιοποιήσουν βιώσιμες τράπεζες", σημειώνεται. 

"Στο πλαίσιο αυτό, η μικρή χαλάρωση που προβλέπεται για τη Γερμανία είναι αρμόζουσα. Αν επιβεβαιωθούν τα αρνητικά σενάρια, οι χώρες που δεν αντιμετωπίζουν πίεση από τις αγορές θα επωφεληθούν από έναν πιο αργό ρυθμό δημοσιονομικής προσαρμογής", υπογραμμίζεται. 

Παραμένει κλειδί η τραπεζική ενοποίηση

Το ΔΝΤ τονίζει ότι η τραπεζική ένωση είναι πολύ σημαντική γιατί θα βοηθήσει να εξακριβωθεί ποιες από τις 200 μεγάλες τράπεζες αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα και κρυμμένες ζημίες και αυτές να ανακεφαλαιοποιηθούν, ώστε να βελτιωθεί η παροχή πίστωσης σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Παράλληλα, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από έναν ανεξάρτητο φορέα, πέρα από την EBA, την ΕΚΤ και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές. 

"Η συμμετοχή ενός ανεξάρτητου φορέα (κατά προτίμηση από τον ιδιωτικό τομέα), μαζί με την ΕΚΤ, την ΕΒΑ και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, θα είναι καθοριστική για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας της άσκησης", σημειώνει το Ταμείο σχετικά με την αναμενόμενη αξιολόγηση των assets των τραπεζών από την ΕΚΤ στο τέλος του χρόνου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v