Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Probank: Ξεκινά η διαδικασία διάσπασης

Λήγει σήμερα η παράταση που έχει λάβει η Probank για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών. Το ενδιαφέρον από επενδυτικά funds και η στάση του ΤΧΣ. Πολύ κοντά η εξυγίανση μέσω διάσπασης. Ποιες ελληνικές τράπεζες θα υποβάλουν προσφορά για το υγιές κομμάτι.

Probank: Ξεκινά η διαδικασία διάσπασης
Στον διαχωρισμό και στην πώληση των υγιών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Probank θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, σήμερα το απόγευμα η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά το αδιέξοδο το οποίο επήλθε στις επαφές με την Ellington Management Group.

Σήμερα τυπικά λήγει η τελευταία παράταση που έχει λάβει η Probank για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους 222 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε ευόδωση των συζητήσεων με κανέναν από τους τρεις επενδυτικούς οργανισμούς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Ενδιαφέρον για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Probank μέσω κάλυψης του μεγαλύτερου μέρους της ΑΜΚ επέδειξαν αρχικώς η Monarch Alternative Capital, η Ellington Management Group και το επενδυτικό κεφάλαιο Emirates Madina Group (EMG) από το Abu Dhabi.

Εξ αυτών η EMG και η Monarch αποσύρθηκαν, ενώ η Ellington απαίτησε να δοθούν από την ελληνική πλευρά εγγυήσεις για τυχόν επισφάλειες που θα προκύψουν στο μέλλον από ρυθμισμένα σήμερα δάνεια τα οποία έχει χορηγήσει η Probank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ μετέφερε στην τρόικα το παραπάνω αίτημα, το οποίο, όμως, απορρίφθηκε καθώς παραβιάζει τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης που είχαν ορισθεί για τις μη συστημικές τράπεζες.

Εφόσον δεν υπάρξει, έστω και την τελευταία στιγμή, υπαναχώρηση από την Ellington, η Probank θα εξυγιανθεί με διαχωρισμό των υγιών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και με πώλησή τους σε μία εκ των συστημικών τραπεζών.

Φαβορί η Εθνική, προσφορά και από τη Eurobank

Το σύστημα έχει τεθεί ήδη σε ετοιμότητα και από χθες το απόγευμα διεξάγεται ατύπως διερεύνηση ενδιαφέροντος στις συστημικές τράπεζες για τα υγιή στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Probank.

Προσφορά θα υποβάλει η Εθνική Τράπεζα της οποίας το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες αργά το απόγευμα ώστε να εγκρίνει την προσφορά. Το υγιές κομμάτι της Probank θα διεκδικήσει, με βάση πηγές, και η Eurobank.

Φαβορί για την απόκτηση των υγιών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Probank είναι, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η Εθνική Τράπεζα καθώς η Eurobank ενισχύθηκε πρόσφατα με την εξαγορά του Τ.Τ. και της Proton Bank.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v