"Θέλουμε πρωτογενές πλεόνασμα για ευελιξία"

Μεγάλα τα περιθώρια συνεργασίας με την Ιταλία, τόνισε ο Σαμαράς. Επαφές για κοινούς στόχους στην προεδρία Ελλάδας και Ιταλίας το 2014. Μήνυμα στήριξης, αλλά και ενδιαφέρον ιταλικών εταιριών για ιδιωτικοποιήσεις, μετέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Θέλουμε πρωτογενές πλεόνασμα για ευελιξία

Ο αγωγός ΤΑP αλλά και τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Ιταλό ομόλογό του, Ενρίκο Λέτα

Στις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είχαν μια πολύ γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση. 

Έκανε λόγο για τον αγωγό αερίου TAP, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στην Ευρώπη και αποτελεί τεράστια επιτυχία και για τις δύο χώρες το γεγονός ότι περνάει από τα εδάφη τους.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι τα περιθώρια συνεργασίας με την Ιταλία είναι πολύ μεγάλα, δεδομένου ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014 και η Ιταλία αναλαμβάνει την προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2014.   

"Συμφωνήσαμε να θέσουμε κοινούς στόχους για τις δύο προεδρίες ώστε να γίνουν ένας χρόνος κοινών προτεραιοτήτων. Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση Ελλάδας - Ιταλίας επί του θέματος", τόνισε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν συμφωνεί με τις δηλώσεις της επιτρόπου της Ε.Ε. Βίβιαν Ρέντινγκ ότι η τρόικα έχει τελειώσει, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι δεν θέλει να σχολιάζει τις δηλώσεις άλλων. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να υπάρχει ευελιξία, "καθώς επιτρέπει να μη ζητάμε δανεικά", όπως είπε χαρακτηριστικά.

"Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, όμως μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το οποίο όλοι εργαζόμαστε, έρχεται η ώρα για τη μεγάλη μας προτεραιότητα, την ανάπτυξη, που σημαίνει πάνω από όλα καταπολέμηση της ανεργίας", υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Λέτα: Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και σημείωσε ότι οι δύσκολες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν θετική ένδειξη για το μέλλον.

Επίσης, τόνισε ότι για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική η προσέλκυση επενδύσεων και επισήμανε το ενδιαφέρον ιταλικών εταιριών για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Ακόμη, είπε ότι η Ιταλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις. "Οι θυσίες δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα εργαλείο για να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο", σημείωσε ο Ε. Λέτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v