Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βραζιλία απείχε από την ψηφοφορία για Ελλάδα

Η Βραζιλία και άλλες δέκα χώρες απείχαν από την ψηφοφορία του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Κριτική από τον Βραζιλιάνο εκπρόσωπο στο Ταμείο. Εξέφρασε φόβους για χρεοκοπία, χαρακτηρίζοντας αισιόδοξες τις εκτιμήσεις για το χρέος.

Η Βραζιλία απείχε από την ψηφοφορία για Ελλάδα

Έντεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής αρνήθηκαν να στηρίξουν την απόφαση του ΔΝΤ για εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, επικαλούμενες τον κίνδυνο η χώρα να μην αποπληρώσει το δάνειο.

Η αποχή των κρατών της Λατινικής Αμερικής από την απόφαση του ΔΝΤ αποκαλύφθηκε την Τετάρτη από τον εκπρόσωπο της Βραζιλίας στο Ταμείο.

"Oι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους μεγαλύτερους φόβους μας", ανέφερε ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, αντιπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ και εκπρόσωπος άλλων δέκα κρατών στην Κεντρική και Λατινική Αμερική, καθώς και στην Καραϊβική. 

"Η εφαρμογή δεν είναι ικανοποιητική σχεδόν σε όλους τους τομείς. Οι υποθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ανάπτυξη συνεχίζουν να είναι υπερβολικά αισιόδοξες" σημείωσε, ασκώντας κριτική στην απόφαση του ΔΝΤ να εκταμιεύσει 1,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. 

Η δόση αυτή ανεβάζει το σύνολο των πόρων που έχει προσφέρει το ΔΝΤ στην Ελλάδα στα 28,4 δισ. ευρώ, ποσό που η χώρα μπορεί να μην καταφέρει να αποπληρώσει αν εγκαταλειφθεί από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, προειδοποίησε ο κ. Μπατίστα. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το σχόλια του κ. Μπατίστα αναφερόταν στην έκθεση που δημοσίευσε το ΔΝΤ την Τετάρτη για την Ελλάδα, στην οποία επισημαίνει πως αν οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις εκτροχιαστούν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποσύρουν τη στήριξή τους τότε "η Αθήνα δεν θα έχει την ικανότητα να αποπληρώσει το Ταμείο". 

"Η δήλωση αυτή απέχει ένα βήμα από μια ανοιχτή αναγνώριση της πιθανότητας χρεοκοπίας ή καθυστέρησης των πληρωμών από την Ελλάδα όσον αφορά τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ", σημείωσε ο κ. Μπατίστα. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v