Mητσοτάκης: Πρώτος στόχος όσοι μπήκαν από την πίσω πόρτα

Την ανάγκη πάταξης του πελατειακού συστήματος και αλλαγής της νοοτροπίας των δημοσίων υπαλλήλων τονίζει σε συνέντευξη του στο Reuters ο Κ. Μητσοτάκης. Η κινητικότητα και οι αποχωρήσεις αφορούν μόνο όσους μπήκαν από την πίσω πόρτα, τόνισε.

Mητσοτάκης: Πρώτος στόχος όσοι μπήκαν από την πίσω πόρτα

Το δύσκολο ρόλο που έχει αναλάβει Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφει σε δημοσίευμα του το Reuters, στο οποίο φιλοξενεί τις απόψεις του νέου υπουργού Διοικητής Μεταρρύθμισης σχετικά με το έργο που πρέπει να επιτελέσει. 

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε στο Reuters ότι οι φιλοδοξίες του πηγαίνουν πέρα από την εκπλήρωση των αριθμητικών στόχων της τρόικας, σημειώνοντας πως θέλει να αλλάξει την νοοτροπία των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων.

Η μεταρρύθμιση, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, σημαίνει να δεχθούν οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι τις πρακτικές που ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο, όπως να δουλεύουν σύμφωνα με το ωράριο για το οποίο πληρώνονται και να χάνουν το μισθό τους αν πηγαίνουν στη φυλακή.

"Κάναμε κάποια αυτονόητα πράγματα, όπως να στείλουμε ελεγκτές να εξετάσουν κατά πόσο οι υπάλληλοι εμφανίζονταν στην ώρα τους" δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

"Στέλνουμε ένα μήνυμα για πρώτη φορά ότι θα κάνουμε ελέγχους. Προφανώς και δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε όλους, αλλά στέλνουμε ένα μήνυμα ότι κάποια πράγματα αλλάζουν" ανέφερε στο Reuters από το γραφείο του στην Αθήνα.

Ο ίδιος τόνισε πως ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου είναι η γραφειοκρατία και η διαφθορά που αυτή παράγει στα χαμηλότερα επίπεδα διοίκησης.

"Υπογράφω προσωπικά για κάθε μετακίνηση Έλληνα δημοσίου υπαλλήλου, από τη μία μονάδα στην άλλη" σημείωσε. "Πριν από εμένα μπαίνουν περίπου 14 με 16 διαφορετικές υπογραφές για κάθε μετακίνηση. Αυτή δεν είναι μια αποδεκτή διαδικασία".

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το πελατειακό σύστημα που καλλιέργησε το ελληνικό πολιτικό σύστημα αποτελεί τη βασική αιτία για τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας.

"Στο παρελθόν, το ελληνικό πολιτικό σύστημα αντιμετώπιζε το κράτος όχι ως τον προμηθευτή υπηρεσιών αλλά ως ένα εργαλείο παραμονής στην εξουσία. Οπότε, ολόκληρη η λογική του πελατειακού συστήματος, αποτελεί κατά τη γνώμη μου τη βασική αιτία που η χώρα χρεοκόπησε" υπογράμμισε.

"Και τώρα πιστεύω είναι ευρέως αποδεκτό πως το σύστημα αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί στη ζωή" πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v