Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα Προεδρικά Διατάγματα

Πέρασε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα αλλά και η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-ΣΥΡΙΖΑ

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα Προεδρικά Διατάγματα

Πέρασε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα.

Νωρίτερα δεκτή έγινε κατά πλειοψηφία και με τη στήριξη των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία με Προεδρικά Διατάγματα οργανώνονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί.

Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία εγκρίθηκε από το Α΄Θερινό Τμήμα της Βουλής με 52 ψήφους υπέρ και 39 κατά, ενώ πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δήλωσαν «παρών».

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη - ΣΥΡΙΖΑ

«Για πρώτη φορά γίνεται μια ολοκληρωμένη συνεκτική προσπάθεια για την οργάνωση των δομών των υπουργείων. Θα έχουμε 17 ομοιόμορφα διατάγματα, που θα ρυθμίζουν τις δομές τους» υπογράμμισε από το βήμα του Α΄Θερινού Τμήματος της Βουλής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας, που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με την οποία, με Προεδρικά Διατάγματα οργανώνονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί.

Ο υπουργός επιτέθηκε φραστικά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσάπτοντάς τους ότι δεν θέλουν να παραδεχτούν την αλήθεια.

«Αν άκουγε κάποιος μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αγορεύουν, θα πίστευε ότι η κυβέρνηση κινείται στα όρια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αντιτείνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που με Προεδρικά Διατάγματα γίνεται η οργάνωση των υπουργείων και παρέπεμψε σε σχετικούς νόμους, που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν.

«Δεν αλλάζει το θεσμικό εργαλείο με το οποίο καταρτίζονται οι οργανισμοί των υπουργείων. Το μόνο που αλλάζει, είναι η καταληκτική διαδικασία αξιολόγησης των δομών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι έχει γίνει ήδη συστηματική προεργασία πριν κατατεθεί η τροπολογία.

«Εδώ και έναν χρόνο συγκροτήθηκαν επιτροπές αξιολόγησης όλων των υπουργείων, έγινε επεξεργασία των προβλημάτων και κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο και κάνει την εισήγηση» είπε και συμπλήρωσε: «Για όλους εσάς που μιλούσατε για "γονατογραφήματα", σας λέω ότι έχει γίνει σημαντική εργασία για να καταρτίσουμε αυτά τα οργανογράμματα. Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να συνεχίσουμε μια πρακτική με οργανωμένο, όμως, τρόπο».

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε: «Έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση για τον τρόπο οργάνωσης των υπουργείων. Η τροπολογία σηματοδοτεί μια καινούργια αντίληψη και δεν θα έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε για πρόχειρη δουλειά».

Εντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή, στα όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Να ερχόσαστε να μας λέτε ότι υπερβαίνουμε το μέτρο και ότι κακώς μιλάμε για αντισυνταγματικότητα της διάταξης αυτό είναι πρόκληση κύριε Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μη μας κουνάτε το δάχτυλο κύριε Μητσοτάκη, γιατί εγώ βασίζομαι στο Σύνταγμα και στην κείμενη νομοθεσία. Την οποία εσείς επί μονίμου βάσεως παρανομείτε» τόνισε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

H συζήτηση, επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για την τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κινήθηκε σε υψηλούς τόνους.

Για λογαριασμό της ΝΔ, ο Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος υποστήριξε πως οι συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις μπορεί να κάμπτονται όταν υπάρχει υπέρτερος λόγος.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με τροπολογίες που έρχονται με κανονικές συνθήκες, αλλά τροπολογίες που έρχονται να ρυθμίσουν με συστηματικό και ενιαίο τρόπο τη διοικητική μεταρρύθμιση», υποστήριξε από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Τριαντάφυλλος.

Επί της ουσίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφέρθηκε στις σημερινές «λίστες της ντροπής με τις διαθεσιμότητες 25.000 υπαλλήλων, απ' τους οποίους τουλάχιστον 15.000 πρόκειται να απολυθούν και με ανακοίνωση, μάλιστα, των ονοματεπώνυμων που συνιστά στιγματισμό τους».

Με τη σημερινή τροπολογία «εισάγετε ένα προεδρικό διάταγμα που λέει πως ο κάθε υπουργός μπορεί να συστήνει νέες θέσεις προσωπικού και να καταργεί υφιστάμενες θέσεις που πλεονάζουν» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης και επέκρινε την πλειοψηφία λέγοντας: «Θέλετε τη διαδικασία με προεδρικά διατάγματα για να αποφύγετε τον πολιτικό έλεγχο της Βουλής -έναν έλεγχο που αποφεύγουν μονάχα τα μη δημοκρατικά καθεστώτα. Τα δύο αστικά κόμματα, κάνετε πραξικόπημα κατάπτυστο και ελεεινό, χωρίς ερπύστριες, αλλά χρησιμοποιώντας το Κοινοβούλιο ως ντεκόρ».

«Εμείς ξέρουμε πού θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα. Εσείς να πείτε αν είστε υπέρ της δικτατορίας του προλεταριάτου!», απάντησε απευθυνόμενη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη και προσέθεσε: «Εγώ ξέρω πως τα πραξικοπήματα γίνονται με ερπύστριες και με στρατό -όχι με το στρατό στους στρατώνες του».

Η εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ πως με την επιχειρηματολογία του εξισώνει την κυβέρνηση με τη Χρυσή Αυγή. «Σκόπιμα αποφεύγετε να μας πείτε τι συμβαίνει στη Βραζιλία. Ο λαός της Βραζιλίας ζητά να καταργηθεί ο παραστρατιωτικός βραχίονας της βραζιλιάνικης αστυνομίας. Εκεί θέλετε να φτάσετε τη χώρα...», είπε η κ. Βούλτεψη.

«Δεν μπορεί ο υπουργός με Προεδρικά Διατάγματα να καταργεί κάθε υφιστάμενη διάταξη νόμου», υποστήριξε και ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ, Νότης Μαριάς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, συμφωνώντας για την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης, υποστήριξε πως η πολιτική αυτή αποτελεί υλοποίηση κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά μονάχα να ανατραπεί από τους αγώνες της εργατικής τάξης».

«Αντισυνταγματική τροπολογία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών μας», χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε «αλαζονική» τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «να μας κουνά το δάκτυλο, χαλώντας μιαν εικόνα πολιτισμένου διαλόγου που είχε δημιουργηθεί».

Πηγή: Real.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v