Τράπεζες: Με ορίζοντα 5ετίας τα stress tests

Στα 70 δισ. σκαρφαλώνουν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι ρυθμίσεις που επεξεργάζονται κυβέρνηση και τράπεζες για το πρόβλημα. Ο μπούσουλας του μνημονίου και τα stress tests της BlackRock. Πώς θα κινηθεί η ΤτΕ.

Τράπεζες: Με ορίζοντα 5ετίας τα stress tests

Έλεγχος σε βάθος πενταετίας θα πραγματοποιηθεί στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, καθώς το stress test της BlackRock αναμένεται να γίνει με προβολή έως το 2016 (τριάμιση ετών), ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα κάνει προσομοίωση λαμβάνοντας υπόψη εκτιμήσεις και προβολές μέχρι το 2018.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι μπορεί φέτος τα stress tests να βασίζονται σε πιο αισιόδοξες μακροοικονομικές προβολές καθώς «δεν μπορεί να συνεχισθεί επ' αόριστον η ύφεση, ωστόσο το τσεκάρισμα, αλλά και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν ως προς τη διαχείριση των κόκκινων δανείων απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και λεπτές ισορροπίες σε επίπεδο ανάγκης κεφαλαίων».

Οι συναντήσεις των στελεχών της BlackRock ανά τράπεζα είναι πολύωρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κλιμάκια της αμερικανικής ελεγκτικής εταιρείας θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι τον Νοέμβριο.

Ικανοποιημένοι, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, φαίνεται να είναι οι ελεγκτές από το ύψος των προβλέψεων που έχουν σχηματίσει οι ελληνικές τράπεζες, κρίσιμο μέγεθος για το αν θα χρειασθούν ή όχι νέα κεφάλαια.

Οι άμεσες ενέργειες

Αν και οι μακροοικονομικές προοπτικές εμφανίζονται τώρα καλύτερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία με βάση τις εκθέσεις της τρόικας χτυπούν ταβάνι. Το πρώτο τρίμηνο ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 27,8%, ήτοι σε 63,4 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τότε έως σήμερα συνεχίζεται η αυξητική πορεία και ο δείκτης ανήλθε σε 29%. Δηλαδή δάνεια περίπου 70 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται είτε μερικώς, είτε ολικώς.

Δεδομένης της κατάστασης και εν όψει της εφαρμογής του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις δανείων, τα επιτελεία των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ετοιμάζουν πυρετωδώς το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την εφαρμογή από τις τράπεζες του «μοντέλου διαβίωσης», όπως περιγράφεται στο μνημόνιο.

Ουσιαστικά, οι τράπεζες θα καλέσουν τους δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια χρήζουν ρύθμισης να δώσουν λεπτομερή αναφορά για το εισόδημά τους αλλά και για τις δαπάνες (πάγια, ενοίκια, διατροφή, εκπαιδευτικές υπηρεσίες κ.ά.). Με βάση την κατάστασή τους θα καθορίζεται και το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Ενισχυτικά στους τρόπους διαχείρισης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες θα συμβάλει και η μελέτη αξιολόγησης που ετοιμάζει, παραλλήλως, η BlackRock, η οποία θα δοθεί στις αρμόδιες εποπτικές αρχές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, πάντως, στο πλαίσιο της αυστηρής παρακολούθησης της εξέλιξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και με στόχο την αποφυγή του εκτροχιασμού τους, καθώς οι όποιες ζημίες θα χρηματοδοτηθούν με ίδια μέσα (ακόμη και με bail in), η τρόικα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ορίσει μία σειρά κινήσεις θωράκισης.

Έτσι, κάθε τρίμηνο οι τράπεζες θα ενημερώνουν γραπτώς και εξειδικευμένα την ΤτΕ για το πού και πώς θα βρίσκουν ρευστότητα (funding plan) για να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων και τις επισφάλειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v