ΕΣΜΥΕ: Προστασία για τα Μικρά Υδροηλεκτρικά

Προτείνει ως άμεσο μέτρο βελτίωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων ΑΠΕ την πληρωμή όλων των τεχνολογιών μηνιαία με την μικρότερη αποζημίωση περί τα 90€/ΜWh και για τα επιπλέον χρήματα να επιδιώκεται η ταχύτερη δυνατή εξόφληση.

ΕΣΜΥΕ: Προστασία για τα Μικρά Υδροηλεκτρικά

Επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ έστειλε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων, για το θέμα της μείωσης των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ. Σε αυτή καταθέτει τις προτάσεις του ενόψει των επερχόμενων αλλαγών και ζητά την προστασία του κλάδου. Η επιστολή έχει ως εξής:


Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ, Αξιότιμε κ. Γενικέ,

Μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήσατε με τους φορείς ΑΠΕ την 23/07/13 στην οποία αναφερθήκατε στις σκέψεις που έχετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, σας αποστέλλουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας.

ΑΙΤΙΕΣ του προβλήματος:
• Οι αιτίες του προβλήματος με το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ έχουν συζητηθεί διεξοδικά πολλές φορές. Ως κυριότερες θεωρούμε τον στρεβλό τρόπο υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος, κυρίως πριν την αλλαγή του, τις αποζημιώσεις των μονάδων φυσικού αερίου με τον ΜΑΜΚ, τον στρεβλό τρόπο υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ και την μεγάλη ταχύτητα διείσδυσης φωτοβολταϊκών με υψηλό κόστος (και άρα μεγάλο FIT). Γιατί άραγε έπρεπε τα Φ/Β να υλοποιηθούν με τέτοιες τιμές κατασκευής από το 2010 ως το 2013 και να μην υλοποιούντο από εδώ και πέρα που οι τιμές τους είναι ιδιαίτερα μειωμένες (όπως συμβαίνει σε γειτονικές μας χώρες); Γιατί πρέπει να μην σέβεται το ίδιο το κράτος την υπογραφή του και να ζητά τώρα νέα συμφωνία δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων σε επενδυτές (κυρίως μικροεπενδυτές) ΑΠΕ οι οποίοι δεν ευθύνονται για τις ελλείψεις και τα λάθη του ενεργειακού σχεδιασμού από την πλευρά της πολιτείας;

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
1. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητος ο πλήρης διαχωρισμός των τεχνολογιών ΑΠΕ σε σχέση με την επίπτωση της ανάπτυξης τους στην διόγκωση του προβλήματος του ελλείματος του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Επιθυμούμε και διεκδικούμε την μη λήψη άδικων και τελικά αναποτελεσματικών μέτρων απέναντι σε τεχνολογίες που δεν ευθύνονται για την διόγκωση του προβλήματος και αντίθετα πρέπει να υποστηριχθούν.

Η λογική της «παράπλευρης» απώλειας θεωρούμε ότι είναι πέρα για πέρα άδικη για τα ΜΥΗΕ.

Ιδιαίτερα για τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα:

• Έχουν την μικρότερη μεσοσταθμική τιμή ενέργειας (περί τα 90€/ΜWh)

• Δεν συνεισέφεραν ούτε κατ’ ελάχιστον στην διόγκωση του ελλείμματος του Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ καθόσον το 2010 ήταν στο σύστημα 196 ΜW ΜΥΗΕ και τώρα είναι 218 ΜW (συνολικά μπήκαν στο σύστημα μόλις 22 ΜW). Η υστέρηση αυτή προκλήθηκε κυρίως από αδειοδοτικούς λόγους, όχι από έλλειψη ενδιαφέροντος ή χρηματοδοτικούς.

• Συνεισφέρουν με 3% ή 4% επί των ακαθαρίστων εσόδων τους υπέρ ΟΤΑ, κατοίκων περιοχής εγκατάστασης και Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

• Υστερούν σημαντικά έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το 2020 με ενδιάμεσο στόχο το 2014.

• Δεν μειώθηκε, αντίθετα αυξήθηκε το κόστος της τεχνολογίας (περί το 10% τα τελευταία χρόνια), πρόκειται για απόλυτα ώριμη τεχνολογία

• Υπέστηκαν άδικα, με βάση τα παραπάνω, την έκτακτη εισφορά του 10% παρότι δεν προβλεπόταν στις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ και στις εισηγήσεις σας (από όσο γνωρίζουμε) ακόμη και την ίδια ημέρα επιβολής της. Η προτεινόμενη από σας στην σύσκεψη της 23/07 μείωση της τιμής αποζημίωσης των ΜΥΗΕ κατά 10% θα αποδώσει περί τα 5-6 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ποσοστό μικρότερο του 1% του εναπομείναντος μέχρι το τέλος του 2014 ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, ποσόν (κατά την άποψη μας) απολύτως δυσανάλογο της ζημιάς που θα προκαλέσει στις επιχειρήσεις του κλάδου (που είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και στο επενδυτικό κλίμα, όταν τα ΜΥΗΕ θέλουν ουσιαστική στήριξη με βάση την υστέρηση τους έναντι του στόχου για το 2020 με ενδιάμεσο σταθμό το 2014.

• Έχουν υποστεί την 5μηνη με 6μηνη καθυστέρηση της πληρωμής που έχει οδηγήσει (με βάση το γεγονός ότι οι μήνες ουσιαστικής παραγωγής είναι συγκεκριμένοι) σε τεράστια προβλήματα ρευστότητας όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις του κλάδου (αυτή την στιγμή πάνω από το 70% του ετήσιου τζίρου παραμένει απλήρωτο).
• Έχουν την μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία από όλες τις βασικές ΑΠΕ, πράγμα που ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης πρέπει να θεωρείται πολύ σημαντικό.

• Σταθεροποιούν το δίκτυο παράγοντας σχεδόν ενέργεια βάσης.

• Συμβάλλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη και την αποκέντρωση αφού κατά βάση υλοποιούνται από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως της περιφέρειας.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι τα ΜΥΗΕ με τίποτα δεν πρέπει να θιγούν περαιτέρω, αντίθετα πρέπει να παρθούν μέτρα προστασίας τους ιδιαίτερα τώρα που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να αναπτύσσεται επενδυτικό ενδιαφέρον για την τεχνολογία αυτή και δυστυχώς (με τα πολύ μεγάλα νομοθετικά προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση τους) υπάρχουν ελάχιστες ώριμες άδειες για υλοποίηση.

2. Προτείνουμε ως άμεσο μέτρο βελτίωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων ΑΠΕ την πληρωμή όλων των τεχνολογιών μηνιαία με την μικρότερη αποζημίωση περί τα 90€/ΜWh και για τα υπόλοιπα χρήματα που θα οφείλονται στις τεχνολογίες που αποζημιώνονται περισσότερο να επιδιώκεται η ταχύτερη δυνατή πληρωμή τους.

3. Ακόμη σε αντιστάθμισμα της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές θεωρούμε ότι πρέπει όλες οι τεχνολογίες ΑΠΕ να πληρώνουν το 3% υπέρ ΟΤΑ και κατοίκων της περιοχής εγκατάστασης καθόσον οι λόγοι που εξαιρέθηκαν κάποιες τεχνολογίες από το τέλος αυτό (τέλος που βοηθά καθοριστικά στην κοινωνική αποδοχή των ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες) έχουν παντελώς εκλείψει.

4. Όσον αφορά τον ΦΠΑ πρέπει να βρεθεί λύση να μην εισπράττεται μέχρι την αποπληρωμή των σχετικών τιμολογίων. Άλλη σκέψη πιθανά θα ήταν η κατά προτεραιότητα πληρωμή του ΦΠΑ κάθε μήνα για να αποδίδεται κανονικά στο Δημόσιο. Η κατάσταση με την υποχρέωση πληρωμής όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων (κυρίως του ΦΠΑ) με δεδομένη την μεγάλη (ως τώρα) καθυστέρηση αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας έχει δημιουργήσει ασφυκτική πίεση στο σύνολο των επιχειρήσεων ΑΠΕ.

Με εκτίμηση
Για τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ)

Ιωάννης Σηφάκης 
Πρόεδρος Δ.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v