ΕΕΘ: Ζητά μόνιμη ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία

Οι εκβιασμοί, οι κατασχέσεις –ακόμη και για λίγες χιλιάδες ευρώ- και το φορολογικό «μαύρισμα» δεν προσφέρουν τίποτα, παρά μόνο επιδεινώνουν μια ήδη δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση, τονίζει το ΕΕΘ.

ΕΕΘ: Ζητά μόνιμη ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία

Τις πρακτικές του ΟΑΕΕ με τις επιστολές - προειδοποιήσεις σε επαγγελματίες για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης καυτηριάζει σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. 

Παράλληλα, ζητά λύση από την κυβέρνηση, όπως μια μόνιμη ρύθμιση των οφειλών. 

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο σημειώνει: "Τις τελευταίες ημέρες ο ΟΑΕΕ ξεκίνησε την αποστολή επιστολών προς επαγγελματίες και επιχειρηματίες για την αναγκαστική είσπραξη οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών. Δίνει προθεσμία 10 ημερών και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν εξοφλήσουν ή δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα εφαρμόσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις κ.λπ.) ή βεβαίωσης οφειλών στις Δ.Ο.Υ.

Η υπόθεση αφορά περί τις 375.000 επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε υποχρεώσεις που αφορούν τον ίδιο τους τον εαυτό, αφού οι ίδιοι μένουν ασφαλιστικά ακάλυπτοι. Γι' αυτό και η διοίκηση του ΟΑΕΕ οφείλει να είναι πιο προσεκτική, όταν απευθύνεται σ' αυτούς και να μη χρησιμοποιεί εκβιαστικές μεθόδους.

Φυσικά όλοι οφείλουν να είναι τυπικοί με τις ασφαλιστικές και όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους, αλλά η περίοδος που διανύουμε είναι η δυσκολότερη για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας εδώ και 60 τουλάχιστον χρόνια. Είναι δυνατόν αυτό το αντικειμενικό δεδομένο να μη λαμβάνεται υπόψιν από τους αρμοδίους; Διότι είναι βέβαιον ότι στην παρούσα συγκυρία η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων που δεν πληρώσουν στον ΟΑΕΕ απλώς αδυνατούν να το κάνουν.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει εδώ και καιρό προτείνει να βρεθεί μια μόνιμη λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, που έχει επιπτώσεις τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία των αυτοαπασχολούμενων. Η λύση αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια μόνιμη ρύθμιση των οφειλών.

Οι εκβιασμοί, οι κατασχέσεις –ακόμη και για λίγες χιλιάδες ευρώ- και το φορολογικό «μαύρισμα» δεν προσφέρουν τίποτα, παρά μόνο επιδεινώνουν μια ήδη δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση. Καλούμε το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει δημιουργικά, ώστε και έσοδα να υπάρξουν για τον ΟΑΕΕ και η θηλιά να φύγει από το λαιμό όσων επαγγελματιών έπληξε η κρίση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v