Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραντεβού Σαμαρά με 20 οίκους που «παίζουν» Ελλάδα

Τα hedge funds και private equity funds που συνάντησε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ. Ποια εξ αυτών έχουν επενδύσει ήδη στην Ελλάδα και ποιους τομείς κοιτούν αυτά που ενδιαφέρονται.

Ραντεβού Σαμαρά με 20 οίκους που «παίζουν» Ελλάδα

Σε... broker του ελληνικού success story αναδεικνύεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς χθες είχε δίωρη συνάντηση με 20 ανώτατα στελέχη εταιρειών, hedge funds και private equity funds τα οποία είτε έχουν... βρέξει το πόδι τους στα... ζεστά επενδυτικά νερά της Ελλάδας είτε αναζητούν ευκαιρίες.

Στη συνάντηση, την οποία διοργάνωσαν το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Invest in Greece, συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διευθυντής Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σχέσεων του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού Δημήτρης Πτωχός, καθώς και ο κ. Στέφανος Ησαΐας, διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε την πρόοδο τόσο του δημοσιονομικού προγράμματος όσο και των μεταρρυθμίσεων παροτρύνοντας τους εκπροσώπους των επενδυτικών κεφαλαίων για επενδύσεις στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των αμερικανικών funds για επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένει υψηλό, λόγω των ιδιαίτερα θελκτικών αποδόσεων που υπόσχεται η πορεία ομαλοποίησης της οικονομίας και κυρίως του ενδεχομένου νέων μέτρων που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Το σύνολο σχεδόν των hedge funds και private equity funds τα οποία παραβρέθηκαν μέσω ανώτατων στελεχών τους στη συνάντηση έχουν ήδη θέσει την Ελλάδα στο μικροσκόπιό τους και είτε έχουν υλοποιήσει κάποιες μικρές αρχικές επενδύσεις είτε αναζητούν ευκαιρίες, έχοντας συνεργασία με ελληνικές εταιρείες.

Για παράδειγμα ο διεθνής κολοσσός των χημικών Dow Chemicals, τα funds Baupost, Calamos, Paulson & Com, Rhone Capital, York Capital καθώς και η Sciens Capital έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα. Τα Baupost, York Capital, Falcon, Paulson & Co έχουν κτίσει επενδυτικές θέσεις στην Πειραιώς και δευτερευόντως στην Alpha καθώς και σε άλλα blue chips του Χ.Α. (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.ά.).

Το Rhone Capital συμμετείχε μαζί με την οικογένεια Κυριακόπουλου στην εξαγορά των μετόχων μειοψηφίας της S&B, ενώ η Sciens Capital δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια. Το Calamos ετοιμάζεται να εξαγοράσει μαζί με σχήμα εγχώριων και Ελληνοαμερικανών επενδυτών την IBG, ενώ η Dow Chemicals έχει αναθερμάνει τις σχέσεις της με την ελληνική αγορά.

Από τους υπόλοιπους, οι Fortress Investment Group, Monarch Capital, W.L. Ross & Co., Eaglevale Partners, Anchorage Capital έχουν θέσει την ελληνική οικονομία στο μικροσκόπιό τους αναζητώντας ευκαιρίες. Η Fortress και η Blackstone έχουν συνάψει συμφωνίες αντιπροσώπευσης με ελληνικές εταιρείες που αναζητούν ευκαιρίες επενδύσεων, ενώ η Eaglevale Partners ενδιαφέρθηκε πρόσφατα για τη Eurobank μαζί με την επενδυτική τράπεζα Rothschild και τον κ. J. Rothschild.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η λίστα των συμμετεχόντων ήταν η εξής:

 

Εταιρεία

Επώνυμο

Όνομα

Τίτλος

1.

Anchorage Capital Group

Weber

John

Managing Director - Head of portofolio Group

2.

Baupost

Fidalgo

Miguel

Principal

3.

Blackstone Group

Geiling

Greg

Senior Managing Director

4.

Calamos Investments

Calamos

John P.

Chairman, CEO/CIO

5.

Carlyle Group

Stewart

Michael

Senior Managing Director

6.

Dow Chemicals

Liveris

Andrew

Chairman & CEO

7.

Eaglevale Partners LP.

Mezvinsky

Marc

Co-Founder, PM

8.

Falcon Edge CapitalLP

Gerson

Rick

Founder, Chairman and CIO

9.

Fortress Investment Group

Dakolias

Dean

Co-Chief Investment Officer of the Credit Funds

10.

Kynikos Associates LP

Chanos

James

Founder and CEO

11.

MAEVA Group

Wilson

Harry

Chairman & CEO

12.

Monarch Capital

Weinstock

Michael

Managing Principal

13.

Oakhill Advisors

August

Glenn

Founder & CEO

14.

Paulson & Co.

Paulson

John

Founder & President

15.

Perry Capital

Perry

Richard

Founder & CEO

16.

Rhone group

Bolton

John

Senior Advisor

17.

Sciens Capital

Rigas

John

CEO

18.

Thomas H. Lee Partners

Mazarakis

Pericles G.

Managing Director

19.

WL Ross & Co.

Ross

Wilbur L. (Jr.)

Chairman & CEO

20.

York Capital

Vrattos

Bill

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v