Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για νέο «σοκ» στο ενεργειακό κόστος

Προβληματισμός των ενεργοβόρων βιομηχανιών για τη μη εξειδίκευση του μέτρου της "διακοψιμότητας" που αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ. Το μπρα ντε φερ για τον καταμερισμό του κόστους και ο ρόλος του υπουργείου.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Φόβοι για νέο «σοκ» στο ενεργειακό κόστος

Προβληματισμός εκφράζεται στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του μηχανισμού της «διακοψιμότητας» στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ως μέτρο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, ενώ από τη βιομηχανία εκφράζονται φόβοι ότι το μέτρο που θα ελάφρυνε κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο το ενεργειακό τους κόστος κινδυνεύει να μην εφαρμοστεί.

Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται σε τροπολογία που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ. Ωστόσο η διάταξη για την εφαρμογή του μηχανισμού εξουσιοδοτεί τον υπουργό ΠΕΚΑ να εκδώσει απόφαση για τις λεπτομέρειες και κυρίως για τις πηγές άντλησης των πόρων, όπως και των όρων με τους οποίους θα αμείβονται οι βιομηχανίες που θα υπογράψουν τις συμβάσεις διακοψιμότητας με τον ΑΔΜΗΕ.

Όπως τονίζουν στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς, ο μη καθορισμός από τον ίδιο τον νόμο των λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου ενέχει τον κίνδυνο αυτό να μην ισχύσει ποτέ, καθώς ενδέχεται να ανακύψουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των επιμέρους ομάδων για τον καταμερισμό του κόστους.

Και αυτό με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα. Η ανησυχία της βιομηχανίας είναι μεγάλη γιατί μετά τις συμβάσεις που πρότεινε η ΔΕΗ, και οι οποίες δεν προσφέρουν ουσιαστική ελάφρυνση στο κόστος ηλεκτρικού, αλλά αντίθετα και κατά περίπτωση φέρνει έως και αυξήσεις, η μόνη ελπίδα για μείωση του ενεργειακού κόστους ήταν οι συμβάσεις διακοψιμότητας.

Οι συμβάσεις αυτές αποφασίστηκε να ισχύσουν για τις βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες στην υψηλή τάση και για τις βιομηχανίες της μέσης τάσης, που έχουν τα ίδια καταναλωτικά χαρακτηριστικά με τις βιομηχανίες της υψηλής και ετήσια κατανάλωση άνω των 13.000 μεγαβατωρών (13 εκατομμύρια κιλοβατώρες). Αυτές θα συνάπτονται με τον ΑΔΜΗΕ, καθώς η υπηρεσία που θα προσφέρουν αφορά το δίκτυο και για αυτή θα αμείβονται με εκπτώσεις επί της κατανάλωσης.

Η λογική του μηχανισμού που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στηρίζεται στο ότι η βιομηχανία που θα υπογράψει παρόμοια σύμβαση θα μειώνει το φορτίο της όταν της ζητείται από τον διαχειριστή, προκειμένου να αποφεύγονται περικοπές φορτίου σε άλλους καταναλωτές (οικιακούς, εμπορικούς, παροχής υπηρεσιών κ.λπ.) όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο δίκτυο.

Στις περιπτώσεις αυτές οι βιομηχανίες θα λειτουργούν σαν... μπαταρίες προσφέροντας στην κατανάλωση ισχύ που λείπει τη συγκεκριμένη στιγμή. Έτσι η αμοιβή τους θα αποτελεί συνάρτηση του αποφευγόμενου κόστους επενδύσεων σε παραγωγικές μονάδες για την κάλυψη αναγκών αιχμιακής ζήτησης (αντίστροφα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος).

Στον μηχανισμό αυτό στηρίχθηκε εν μέρει η πρόσφατη διάσωση δύο μεταλλουργιών αλουμινίου στη Γαλλία με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμή 25 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, καθώς κρίθηκε ότι η λειτουργία τους με συμβάσεις διακοψιμότητας συμβάλλει στην ευστάθεια του συστήματος και στην προβλεψιμότητα του φορτίου.

Ας σημειωθεί δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αντιρρήσεις ούτε και χαρακτηρίζει επιδοτήσεις χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από κρατικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, όταν προκύπτουν από παρόμοιες συμβάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v