Αντιδράσεις προκαλεί ο νέος Κώδικας Δικηγόρων

Τα μέτρα για αντικατάσταση του γραμματίου προείσπραξης με ένα πάγιο ποσό και την κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρων στα συμβόλαια, έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου.

Αντιδράσεις προκαλεί ο νέος Κώδικας Δικηγόρων

Σε αναβρασμό, ενόψει της ψήφισης του νέου Κώδικα Δικηγόρων βάσει του οποίου αντικαθίσταται το γραμμάτιο προείσπραξης για κάθε υπόθεση δικηγόρου στα δικαστήρια με ένα πάγιο ποσό που θα καταβάλλει ο δικηγόρος ανά υπόθεση, βρίσκεται ο νομικός κόσμος.

Επιπλέον, βάσει του νέου κώδικα, από τον Ιανουάριο του 2014 καταργείται η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου στα συμβόλαια.

Τα δυο αυτά μέτρα, σύμφωνα με τους δικηγόρους αναμένεται να στερήσουν χρήματα από τα δημόσια ταμεία, ενώ την ίδια ώρα οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στις ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας από το 2002 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι δικηγόροι της Αθήνας έχουν καταβάλει στο Δημόσιο φόρο 646.964.611 ευρώ προερχόμενο από συμβόλαια, παραστάσεις και ΦΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΣΑ οι δικηγόροι της Αθήνας κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι καταβάλλουν 40-50 εκατομμύρια ευρώ από τα γραμμάτια προείσπραξης και από συμβόλαια 30 με 40 εκατομμύρια.

Βάσει των προβλεπόμενων στον νέο Κώδικα Δικηγόρων το γραμμάτιο προείσπραξης θα αντικατασταθεί με ένα πάγιο ποσό που θα καταβάλει ο κάθε δικηγόρος ανά υπόθεση.

Μέχρι τώρα, το ύψος του ποσού που πλήρωνε ο κάθε δικηγόρος με το γραμμάτιο προείσπραξης ήταν σε συνάρτηση με την δικηγορική αμοιβή που λάμβανε για κάθε υπόθεση. Πλέον καλείται να καταβάλει ένα πάγιο ποσό το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση.

Όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι, στο γραμμάτιο προείσπραξης το 15% αντιστοιχεί σε φόρο. Επιπλέον , βάσει αυτού μπορεί να υπολογιστεί το το ελάχιστο ύψος της φορολογητέας ύλης του κάθε δικηγόρου, ενώ συν τοις άλλοις το Δημόσιο εισπράττει άμεσα τον φόρο πριν την υποβολή της σχετικής φορολογικής δήλωσης. Προσφάτως μάλιστα οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας είχαν προτείνει να αυξηθεί η παρακράτηση του φόρου στο 20%, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν δεν υπήρξε ανταπόκριση από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των δικηγόρων, πέραν του Δημοσίου και οι ίδιοι αναμένεται να ζημιωθούν καθώς με τον νέο τρόπο καθορισμού του γραμματίου προείσπραξης, θα ανατίθενται υποθέσεις στους νέους και άνεργους δικηγόρους δίνοντας τους, μόνο τη συμμετοχή του στα Ταμία και το Δικηγορικό τους Σύλλογο, καθώς και μια ελάχιστη αμοιβή που θα έχει το χαρακτήρα «χαρτζιλικιού».

Σημειωτέον ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων δικηγόρων της Αθήνας έφτασε στο 44,92% για το πρώτο επτάμηνο του 2013.

Στον αντίποδα βεβαίως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η καταβολή παγίου ποσού ανά υπόθεση από τους δικηγόρους είναι απαραίτητη προκειμένου να παταχθούν φαινόμενα φοροδιαφυγής καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δηλωνόταν η ελάχιστη και όχι η πραγματική δικηγορική αμοιβή.

Ζήτημα πάντως έχει προκύψει και με την παράσταση δικηγόρων στα συμβόλαια καθώς βάσει του νέου κώδικα από την 1η Ιανουαρίου 2014 η παράσταση δεν θα είναι υποχρεωτική σε κανένα συμβόλαιο. Μέχρι σήμερα, η παράσταση δικηγόρου ήταν υποχρεωτική για τον αγοραστή σε συμβόλαια ποσού άνω των 80.000 ευρώ. Όπως εκτιμούν οι δικηγόροι και από το μέτρο αυτό αναμένεται να ζημιωθεί το Δημόσιο καθώς , σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣΑ από το 2002 έως το 2013 οι δικηγόροι της Αθήνας απέδωσαν συνολικά φόρο 273.952.268 ευρώ για 782.979 συμβόλαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v