«Γκάζια» για άμεση έξοδο από το Δημόσιο

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για "εκκαθάριση" του Δημοσίου από συμβασιούχους που αξιοποιούν προσωρινές διαταγές. Στόχος να τελειώσουν εντός του έτους οι εκκρεμείς υποθέσεις. Έρχονται νέες ρυθμίσεις για αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

«Γκάζια» για άμεση έξοδο από το Δημόσιο
Με γνώμονα την επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης και την αποσυμφόρηση των πινακίων βάσει των μνημονιακών επιταγών, αλλά και την "εκκαθάριση" του Δημοσίου από τους συμβασιούχους κυρίως στους δήμους, οι οποίοι συνεχίζουν να απασχολούνται βάσει προσωρινών διαταγών, τίθεται σύντομα σε εφαρμογή η σχετική διάταξη του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, η οποία συμπεριελήφθη στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ήδη τα αρμόδια δικαστήρια της χώρας επισπεύδουν τις διαδικασίες προσδιορίζοντας προς εκδίκαση εντός του 2013 υποθέσεις που επρόκειτο να συζητηθούν το 2014 και το 2015.

Αντικειμενικός στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν συζητηθεί όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις συμβασιούχων οι οποίες υπολογίζονται περί τις 6.000, εκ των οποίων οι 3.500 αφορούν απασχολούμενους στους ΟΤΑ.

Βάσει του σχεδιασμού, το αργότερο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν συζητηθεί όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων "για την προσωρινή ρύθμιση κατάστασης επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για την οποία έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή" και αγωγές "για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, η πραγματική απασχόληση του οποίου έχει ως ασφαλιστικό μέτρο".

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν με ταχύτατες διαδικασίες -σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του έτους- προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποιοι συμβασιούχοι θα παραμείνουν και ποιοι θα αποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Σημειωτέον ότι σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ή της αγωγής από τα δικαστήρια η έξοδος του υπαλλήλου από το Δημόσιο είναι άμεση.

Αυτό που επί του παρόντος δεν έχει αποσαφηνιστεί και αναμένεται να συζητηθεί στον επικείμενο έλεγχο της τρόικας τον Σεπτέμβριο είναι αν ο αριθμός των συμβασιούχων που θα αποχωρήσουν θα συνυπολογιστεί στον αριθμό των απολύσεων που προβλέπονται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Υπερφορτωμένα πινάκια 

Οι εκκρεμείς υποθέσεις, πάντως, που αφορούν συμβασιούχους που απασχολούνται βάσει προσωρινών διαταγών είναι μάλλον η κορυφή του παγόβουνου αφού σε κάθε έλεγχο των προωθούμενων αλλαγών πάγιο ζητούμενο από την τρόικα είναι η επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης.

Η ατζέντα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί ούτε στο ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους εκπροσώπους των δανειστών τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο ΣτΕ εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή 25.000 υποθέσεις και στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και στα Εφετεία της χώρας 386.993 υποθέσεις, εκ των οποίων μάλιστα οι 102.191 είναι φορολογικού και τελωνειακού αντικειμένου.

Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το πρόβλημα της υπερφόρτωσης των πινακίων μοιάζει να μην έχει λύση καθώς συνεχώς προστίθενται νέες υποθέσεις.

Η ανάγκη επιτάχυνσης της εκδίκασης των υποθέσεων αποτέλεσε τον βασικό άξονα στις τοποθετήσεις που έκαναν με την ανάληψη των καθηκόντων τους οι επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας - οι νέοι πρόεδροι του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου Σωτήρης Ρίζος και Μιχάλης Θεοχαρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, εντός του Σεπτεμβρίου η νέα ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να προτείνει νέο πακέτο μέτρων για επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης στα Διοικητικά Δικαστήρια, όπου η κατάσταση είναι ασφυκτική.

Ήδη σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο, εφεξής όλες οι φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις θα εξετάζονται πρώτα από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, στις νέες ρυθμίσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης και οποίες θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, όσες φορολογικές υποθέσεις άνω των 300.000 ευρώ απορριφθούν από την υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών θα εξετάζονται σε δεύτερο βαθμό από άλλη ανεξάρτητη διοικητική επιτροπή, στην οποία θα προεδρεύει συνταξιούχος δικαστής. Μόνο εφόσον απορριφθούν και σε αυτό το στάδιο οι προσφυγές θα εξετάζονται τελικώς από τα δικαστήρια.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να ανακόψει το μπαράζ προσφυγών για φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις που κατατίθενται στα διοικητικά δικαστήρια καθώς αυτό θα είναι μεταξύ άλλων χρονοβόρο. "Είναι μάλλον απίθανο μετά από δύο απορρίψεις από εξωδικαστικές επιτροπές κάποιος να επιλέξει να προσφύγει και στα δικαστήρια ξοδεύοντας περαιτέρω χρόνο και χρήμα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και αν αυτό συμβεί, οι υποθέσεις θα μειωθούν σημαντικά, αφού στην πλειονότητά τους θα επιλύονται εξωδικαστικά", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v