Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια για άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών

«Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί», διαμηνύει ο Στουρνάρας. Αντιδράσεις από 11 κυβερνητικούς βουλευτές. Με ποια κριτήρια θα καθορίζεται η μοίρα των δανειοληπτών. Αναζητούμε την χρυσή τομή, λέει το ΥΠΟΙΚ.

Τα σχέδια για άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών
Θέμα στο διεθνές πρακτορείο Reuters έχει γίνει η επικείμενη άρση αναστολής πλειστηριασμών και οι αντιδράσεις από πλευράς κυβερνητικών βουλευτών. Η Ελλάδα θα άρει τους περιορισμούς τους πλειστηριασμούς κατοικιών προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να ανακτήσουν τα επισφαλή δάνεια, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Γ. Στουρνάρα, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά μιας διαμάχης που ενδέχεται να δοκιμάσει τη συνοχή της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού, μεταδίδει.

Το πάγωμα στους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς, που έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές και αναμένεται να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου, δεν θα πρέπει να παραταθεί περισσότερο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί», δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της Realnews.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχουν δαπανήσει περίπου 38 δισ. ευρώ για να διασώσουν τις ελληνικές τράπεζες, πιέζουν την Αθήνα να λάβει μέτρα για να εξορθολογίσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, σημειώνει το Reuters.

Όμως, αρκετοί νομοθέτες από την δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας αντιτίθενται στους πλειστηριασμούς, φοβούμενοι βίαιες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες κατοικιών, σε μια περίοδο που η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και οι μισθοί κάνουν «βουτιά». «Θα αρπάξουν τις καραμπίνες», είχε πει νωρίτερα αυτόν τον μήνα η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, προειδοποιώντας για εμφύλιο πόλεμο.

Άλλοι 11 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ, πιέζουν για παράταση του «παγώματος», ανέφερε η «Ελευθεροτυπία».

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως θα υπάρξουν προβλέψεις για να προστατευθούν οι φτωχοί. "Θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη", ανέφερε στην Realnews.

Οι πλειστηριασμοί σπιτιών έχουν ήδη πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε άλλες χρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία. Το Reuters σημειώνει ότι στην Ελλάδα, οκτώ στους δέκα ζουν σε ιδιόκτητο σπίτι. Τα στεγαστικά δάνεια αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των επισφαλών δανείων των ελληνικών τραπεζών, που έχουν αυξηθεί στο 29% του συνόλου μετά από έξι χρόνια ύφεσης στη χώρα.

Τα κριτήρια

Οπως μεταδίδει η Καθημερινή της Κυριακής, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, εργάζονται πυρετωδώς ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν καταλήξει στις τελικές προτάσεις.

Αυτές, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα προβλέπουν: α) Μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, για το οποίο ισχύει σήμερα η προστασία, από τις 200.000 ευρώ στις 150.000 ευρώ και περαιτέρω μείωση ύστερα από 6 ή 12 μήνες κατά 50.000 ευρώ κάθε φορά.

β) Συνυπολογισμός όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

γ) Καθορισμός αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, έτσι ώστε να γίνονται ταχύτερα οι ρυθμίσεις δανείων και να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί.

δ) Εισαγωγή της έννοιας του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Οπως και οι αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης έτσι και η έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη έχει εισαχθεί στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ. Εν προκειμένω βεβαίως η αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων για να θεωρηθεί κάποιος «συνεργάσιμος δανειολήπτης» είναι δύσκολη. Τα γενικά του χαρακτηριστικά, πάντως, θα είναι η μη απόκρυψη στοιχείων από την τράπεζα, η διάθεση υπαγωγής σε ρύθμιση κ.ά.

ε) Απαλλαγή ανέργων και πολυτέκνων.

ΥΠΟΙΚ: Αναζητείται η χρυσή τομή

Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των παραγόντων, κοινωνικών και οικονομικών.

Δεν υπάρχει εύκολη λύση στο θέμα και αυτό που αναζητείται σήμερα είναι η χρυσή τομή.

Πώς δηλαδή να μην θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και από την άλλη πλευρά να μη θιγεί η στεγαστική πίστη, γεγονός που αν συνέβαινε θα είχε εξίσου αρνητικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v