Μειώσεις τιμών σε 554 φάρμακα από το Σεπτέμβριο

Αύξηση τιμών σε 269 σκευάσματα και μείωση σε 554 φέρνει το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων, το οποίο τίθεται σε ισχύ από τις 9 Σεπτεμβρίου. Τις προσεχείς ημέρες η έκδοση του διορθωτικού δελτίου.

Μειώσεις τιμών σε 554 φάρμακα από το Σεπτέμβριο
Σε στατιστική ανάλυση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, το οποίο θα ισχύσει από τις 9 Σεπτεμβρίου, προχώρησε το μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Γιάννης Δαγρές.

Σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, από το δελτίο προκύπτει αλλαγή λιανικής τιμής σε 823 φάρμακα. Από αυτά, τα 269 έχουν αύξηση τιμής και τα 554 μείωση. Οι μεταβολές των τιμών έγιναν με τον κανόνα της τιμής του μέσου όρου των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης.

Οπως μεταδίδει το iatronet.gr, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εκδοθεί διορθωτικό δελτίο τις προσεχείς ημέρες, με το οποίο θα διορθώνονται τα λάθη και οι ατέλειες του τωρινού.

Ποσοστό

Ο κ. Δαγρές εκτιμά ότι σχεδόν τον σύνολο της μείωσης της δαπάνης που επιδιώχθηκε να επιτευχθεί με τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων πέρυσι, εξανεμίστηκε τελικά λόγω της αύξησης της τιμής αρκετών φαρμάκων και ειδικά των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (νοσοκομειακά).

Αυτό γίνεται ανεπαίσθητα και σταδιακά μεν, αλλά σωρευτικά σε κάθε νέο Δελτίο Τιμών από πέρυσι μέχρι και φέτος.

Η μείωση δηλαδή αυτή των ποσοστών κέρδους των φαρμακείων δεν μείωσε τελικά και τη δαπάνη, αφού απορροφήθηκε εξολοκλήρου από τις αυξήσεις τιμών σε αρκετά φάρμακα και έτσι δεν μεταφράστηκε σε ελάφρυνση στον ΕΟΠΥΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v