Επιστροφή ΦΠΑ: Περιμένουν ως 2,5 χρόνια οι εταιρείες

Τα νεότερα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να περιμένουν έως και 2,5 χρόνια για να πάρουν πίσω τον ΦΠΑ.

Επιστροφή ΦΠΑ: Περιμένουν ως 2,5 χρόνια οι εταιρείες

Έως και 2,5 χρόνια θα πρέπει να περιμένουν ορισμένες επιχειρήσεις για να πάρουν πίσω τον Φ.Π.Α. που τους οφείλει το Δημόσιο, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Αν και υπάρχει οριακή βελτίωση στον μέσο χρόνο αναμονής, σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία, η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τεράστια προβλήματα ρευστότητας στις εταιρείες, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Τα στοιχεία της Γ.Γ. Εσόδων δείχνουν ότι οι εκκρεμείς -μη απορριφθείσες- αιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α. στις 120 εφορίες της χώρας ανέρχονται συνολικά σε 10.625, όμως από αυτές οι 6.331, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 59,5% του συνόλου, παραμένουν απλήρωτες. Ο Φ.Π.Α. έχει επιστραφεί μόνο σε 4.294 περιπτώσεις, που αντιστοιχούν στο 40,5% του συνόλου των μη απορριφθεισών αιτήσεων.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, επεστράφησαν ποσά Φ.Π.Α. με καθυστέρηση 877 ημερών, δηλαδή περίπου 2,5 ετών, ενώ ο μικρότερος χρόνος αναμονής ανήλθε στις 43 ημέρες. Μέχρι και σήμερα, υπάρχουν 4.733 περιπτώσεις όπου η μη επιστροφή Φ.Π.Α. ξεπερνά τις 120 ημέρες.

Πάντως, ο μέσος σταθμισμένος χρόνος αναμονής υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στις 434 ημέρες από 550 που ήταν την εβδομάδα 5 - 9 Αυγούστου.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:

-Οι 6.331 απλήρωτες αιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α. αντιστοιχούν σε ποσά συνολικού ύψους 1,04 δισ. ευρώ.

-Οι αιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α. με αναμονή μεγαλύτερη των 120 ημερών (4 μηνών) φθάνουν τις 4.733, δηλαδή καλύπτουν το 44,5% του συνόλου των αιτήσεων.

- Στις 101 από τις 120 Δ.Ο.Υ. της χώρας ο μέσος χρόνος αναμονής για τη διεκπεραίωση αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ υπερβαίνει τις 120 μέρες (4 μήνες) και φθάνει μέχρι και τις 877, δηλαδή 2 έτη και 5 μήνες.

-Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στη Δ.Ο.Υ. Κιλκίς. Στη συγκεκριμένη εφορία ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του Φ.Π.Α. έφθασε τις 877 μέρες! Το ποσό των επιστροφών Φ.Π.Α. που πρέπει να καταβάλει η συγκεκριμένη Δ.Ο.Υ. σε 7 επιχειρήσεις φθάνει τις 342.711,43 ευρώ. Δεύτερη στη λίστα είναι η ΣΤ' Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής έχει φθάσει τις 824 μέρες. Αυτήν τη στιγμή, στη συγκεκριμένη Δ.Ο.Υ. εκκρεμούν προς πληρωμή επιστροφές Φ.Π.Α. συνολικού ποσού 957,24 ευρώ, τις οποίες δικαιούνται μόλις 2 επιχειρήσεις.

-Τα μεγαλύτερα ποσά επιστροφής Φ.Π.Α. τα οφείλει η Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Αθηνών, η οποία καλείται να αποδώσει συνολικά 356,98 εκατ. ευρώ σε 647 δικαιούχους. Ο μέσος χρόνος αναμονής για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων έχει φθάσει τις 491 ημέρες στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

-Μεγάλα ποσά επιστροφής Φ.Π.Α. εκκρεμούν και στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Στη συγκεκριμένη υπηρεσία έχουν υποβληθεί αιτήσεις για επιστροφές συνολικού ύψους 336,75 εκατ. ευρώ από 452 δικαιούχους. Ο μέσος χρόνος αναμονής έχει φθάσει τις 486 ημέρες.

Μεγαλύτερες επιστροφές

Εν τω μεταξύ, μεγαλύτερες θα είναι φέτος σε σχέση με πέρυσι οι επιστροφές φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Το συνολικό ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα 266 εκατ. ευρώ που επεστράφησαν πέρυσι.

Από τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος εκκαθάρισης, προκύπτει ότι σε σύνολο 3.948.940 φορολογικών δηλώσεων που είχαν εκκαθαριστεί έως τις 14 Αυγούστου, προβλέπονταν επιστροφές φόρου 192 εκατ. ευρώ σε 719.123 δικαιούχους. Απομένουν προς εκκαθάριση 1,7 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, από τις οποίες υπολογίζεται ότι θα προκύψουν επιστροφές φόρου άνω των 74 εκατ. ευρώ.

Δεν έχουν υποβληθεί ακόμα περίπου 900.000 δηλώσεις, γεγονός που αναμένεται να γίνει έως τις 30 Αυγούστου, οπότε και λήγει η προθεσμία για όλους τους υπόχρεους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v