Τι γυρεύει ο Άσμουσεν στην Αθήνα

Το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και οι ευρύτερες εξελίξεις στην ευρωζώνη στην ατζέντα των συναντήσεων του στελέχους της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν στην Αθήνα. Ποιους θα συναντήσει, τι διερευνά.

Τι γυρεύει ο Άσμουσεν στην Αθήνα
Εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας και της πορείας του προγράμματος επιδιώκει να αποκομίσει ο Γεργκ Άσμουσεν στο ταξίδι αστραπή που πραγματοποιεί σήμερα στην Αθήνα.

Στις συναντήσεις του, το στέλεχος της ΕΚΤ θα εστιάσει στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, ενώ θα επιδιώξει να αφουγκραστεί και τις ανάγκες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Η επίσκεψη έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από την έλευση της τρόικας, γεγονός που της δίνει διερευνητικό χαρακτήρα εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων. Άλλωστε και η ανακοίνωση από την πλευρά της ΕΚΤ ήταν ολιγόλογη, αλλά σαφής: "Εν όψει της επόμενης επιθεώρησης της τρόικας, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν, θα επισκεφθεί την Αθήνα για διμερείς συναντήσεις με Έλληνες πολιτικούς και εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων και της επιχειρηματικής κοινότητας για να συζητήσει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και τις ευρύτερες εξελίξεις στην ευρωζώνη".

Eνδιαφέρον παρουσιάζει το σχεδιαζόμενο δείπνο του με επιχειρηματίες που διοργανώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, κατόπιν επιθυμίας που εξέφρασε ο ίδιος ο κ. Άσμουσεν, ώστε να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα προβλήματα ρευστότητας και για τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Το τραπέζι είναι... φιλικού χαρακτήρα, δηλαδή δεν γίνεται με την ιδιότητα του κ. Ζανιά ως επικεφαλής της Εθνικής. Σε αυτό πάντως θα βρεθούν ισχυρά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής, ορισμένα εκ των οποίων στήριξαν την ΕΤΕ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την οποία διατήρησε τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. Στους τελευταίους συμπεριλαμβάνονται οι κ.Δαυίδ, Στασινόπουλος, Μυτιληναίος, Παπαλεξόπουλος, Μελισσανίδης, Μαρινάκης, Βακάκης και Θεοδωρόπουλος.

Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, η συνάντηση θα διενεργηθεί το απόγευμα, και αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, στη συζήτηση θα τεθεί το θέμα των stress tests, η προεργασία για τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει με την αξιολόγηση των μοντέλων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από την BlackRock, τα πλάνα αναδιάρθρωσης καθώς και τα funding plans των τραπεζών, ενώ θα συζητηθεί και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Θα προηγηθεί το ραντεβού με τον Γ. Στουρνάρα, το οποίο, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, θα γίνει στις 3 αλλά και η συνάντηση με τον Σαμαρά.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Γεργκ Άσμουσεν δεν θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, παρότι η ΕΚΤ ζήτησε να γίνει αυτό το ραντεβού, καθώς ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε περιοδεία στην Κέρκυρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v