Εφορία: Εμπλοκή με τον ΦΠΑ στον... καφέ

Με ΦΠΑ 13% θα επιβαρύνεται ο καφές, είτε καταναλώνεται εντός του καταστήματος είτε εκτός, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ. Πώς προέκυψε το μπέρδεμα.

Εφορία: Εμπλοκή με τον ΦΠΑ στον... καφέ

Με ΦΠΑ 13% θα επιβαρύνεται ο καφές είτε καταναλώνεται εντός του καταστήματος, είτε εκτός, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με καταστηματάρχες και πελάτες για το πού θα πιουν τον καφέ έτσι ώστε να χρεώσουν ανάλογα τον ΦΠΑ (13% εάν καταναλώνεται εντός του καταστήματος και 23% εάν παραδοθεί στον πελάτη για κατανάλωση εκτός αυτού).

Η σύγχυση προήλθε από την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ των υπηρεσιών εστίασης από το 23% στο 13%. Ο καφές πρέπει να χρεώνεται με ΦΠΑ 13% εάν καταναλώνεται εντός του καταστήματος και με 23% εάν παραδοθεί στον πελάτη για κατανάλωση εκτός. Στην πρώτη περίπτωση θεωρείται παροχή υπηρεσίας εστίασης, ενώ στη δεύτερη θεωρείται παράδοση αγαθού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε σε καφετέριες όπου ο καφές καταναλώνεται επιτόπου, άλλα πωλείται σε ειδικές συσκευασίες για να μπορεί να πάρει το ρόφημα ο πελάτης και εκτός καταστήματος. Οι ασάφειες της σχετικής εγκυκλίου έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους καταστηματάρχες, καθώς πρέπει να κάνουν... «προφορική συμφωνία» με τον πελάτη για το πού θα πιει τον καφέ του, ώστε να χρεωθεί με τον σωστό συντελεστή ΦΠΑ.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, ούτως ώστε ο καφές να χρεώνεται με ΦΠΑ 13% είτε καταναλώνεται εντός του καταστήματος, είτε εκτός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v