Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζήτησαν οι επιχειρηματίες από Άσμουσεν

H Ελλάδα χρειάζεται οικονομικό μοντέλο που να προάγει την εξωστρέφεια, συμφώνησαν ο Άσμουσεν και επιχειρηματίες. Ρευστότητα για παραγωγικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου.

Τι ζήτησαν οι επιχειρηματίες από Άσμουσεν
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και σε επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014 διατύπωσε ο Γ. Άσμουσεν ζητώντας να ακούσει από τους επιχειρηματίες συνδαιτυμόνες του την άποψή τους για το πώς θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια.

Κατά τη διάρκεια του ανεπίσημου χθεσινοβραδινού δείπνου, που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Γ. Ζανιάς, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφού εξέφρασε την ικανοποίηση της ΕΚΤ για την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Eκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και επιστροφής σε ανάπτυξη από το 2014. Σημείωσε όμως ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Υπό το πρίσμα της επανόδου της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ο κ. Άσμουσεν κάλεσε τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους του οικονομικού κόσμου να ξεδιπλώσουν τις απόψεις τους για το νέο οικονομικό μοντέλο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του.

Τόνισε δε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι της Ελλάδας και όχι της τρόικας και ως εκ τούτου πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία.

Τέλος επισήμανε ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία σύγκριση μεταξύ του ελληνικού και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και το σύστημα διαθέτει ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα για να αντιμετωπίσει τυχόν νέες κεφαλαιακές ανάγκες χωρίς να απαιτηθεί συμμετοχή στο κόστος των καταθετών.

Το κεφαλαιακό απόθεμα των 11,3 δισ. ευρώ που έχει σήμερα το ΤΧΣ και το οποίο δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 8 με 8,5 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με το απόθεμα 5-6 δισ. ευρώ, που διαθέτουν οι τράπεζες λόγω συνεργειών, οργανικής κερδοφορίας, πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, και αμυντικότερης συμπεριφοράς των τιμών των ακινήτων έναντι των προβλέψεων του δυσμενούς σεναρίου της BlackRock, είναι αρκετά ισχυρό ώστε να θωρακίζει το τραπεζικό σύστημα δήλωσε ο κ. Ασμουσεν.

Εστίαση της ρευστότητας σε εξωστρεφείς επενδύσεις

Οι παρευρισκόμενοι επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στον κ. Άσμουσεν την άποψή τους για το πώς πρέπει να υποβοηθηθεί η οικονομική ανάκαμψη της χώρας, εν μέσω συνθηκών περιορισμένης ρευστότητας.

Οι επιχειρηματίες τόνισαν την ανάγκη εκπόνησης ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο θα αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων. Και με βάση αυτό το σχέδιο να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις σε επιμέρους τομείς όπως η φορολογία, τα αναπτυξιακά κίνητρα, το ενεργειακό κόστος, η απονομή δικαιοσύνης, το χωροταξικό πλαίσιο κά.

Ταυτόχρονα, επισήμαναν ότι σε συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας, η χρηματοδότηση πρέπει να εστιασθεί σε επενδύσεις οι οποίες υπηρετούν το νέο οικονομικό μοντέλο της εξωστρέφειας. Στην υποβοήθηση των παραπάνω επιλεγμένων επενδύσεων θα πρέπει να συντείνουν και οι κοινοτικοί πόροι.

Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ομαλότητας και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας λειτουργούν καταλυτικά για την άρση της αβεβαιότητας και δημιουργούν τις συνθήκες για σταδιακή αύξηση των επενδύσεων ανέφεραν οι επιχειρηματίες. Ως εκ τούτου καθίσταται επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης αναπτυξιακού σχεδίου, που να αξιοποιεί στο έπακρο την υφιστάμενη ρευστότητα, να παρέχει στοχευμένα κίνητρα και να άρει στρεβλώσεις και προσκόμματα.

Ο κ. Άσμουσεν συμφώνησε στη διαπίστωση ότι το νέο οικονομικό μοντέλο θα πρέπει να προάγει την εξωστρέφεια και ως εκ τούτου στην ανάγκη να εστιασθεί η υφιστάμενη ρευστότητα σε παραγωγικές επενδύσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση των εξαγωγών ή στην υποκατάσταση εισαγωγών.

Στο τραπέζι παραβρέθηκαν επιχειρηματίες από όλους τους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με έμφαση τη βιομηχανία, τον τουρισμό, την ενέργεια και τον κλάδο των τροφίμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v