Τουρισμός: Μικρό καλάθι για την αιγυπτιακή «πίτα»

Θετικό το «ταμείο» του ελληνικού τουρισμού στο α' εξάμηνο. Μικρά τα πιθανά οφέλη από την κατάσταση στην Αίγυπτο, παρά τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν. Ανησυχία για το ενδεχόμενο ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή. Τι εκτιμά ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ Αν. Ανδρεάδης.

  • του Παύλου Υψηλάντη
Τουρισμός: Μικρό καλάθι για την αιγυπτιακή «πίτα»

Με την... αποκρυπτογράφηση των δεδομένων που οδήγησαν στο φετινό ενθαρρυντικό αποτέλεσμα για τον ελληνικό τουρισμό ασχολούνται, ήδη, η κυβέρνηση και ηγετικοί παράγοντες του τουρισμού σε μια προσπάθεια να επιλεγούν οι κινήσεις προς συγκεκριμένες αγορές, με στόχο να ενισχυθεί η ανοδική πορεία του χώρου τα επόμενα χρόνια.

Αυτός ο στόχος ταυτόχρονα είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του οικονομικού επιτελείου για την πάση θυσία αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.

Το θετικό αποτέλεσμα του α'εξαμήνου (+503 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το διάστημα Ιαν.-Ιουν. 2012) προεξοφλεί -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- την επίτευξη (και υπό προϋποθέσεις την υπερκάλυψη) του φετινού στόχου για τουριστικές εισπράξεις 11 δισ. ευρώ.

Στο μικροσκόπιο των παραγόντων του χώρου έχουν μπει τα στοιχεία που φωτογραφίζουν τη νέα πελατεία που φαίνεται πως κερδίζει ο ελληνικός τουρισμός, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα, όμως, διευρύνεται το... απουσιολόγιο από τις χώρες της ευρωζώνης που αποτελούν (ακόμα) τις βασικές δεξαμενές άντλησης πελατείας.

Προβληματισμό και ανησυχία, ωστόσο, προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο και σε ισχυρούς επιχειρηματίες του τουρισμού δύο κρίσιμες μεταβλητές που απειλούν να ανατρέψουν τις θετικές προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό το επόμενο διάστημα.

Η πρώτα αφορά την οριακή βιωσιμότητα του 80% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας, παρά την αύξηση της τουριστικής κίνησης και των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γ. Τσακίρη στο Euro2day.gr, το 80% των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων απειλείται άμεσα ή εκτιμάται ότι θα κινδυνεύσει με λουκέτο τους επόμενους μήνες.

Χαμηλές προσδοκίες από την Αίγυπτο 

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, ωστόσο, είναι αυτές που αποτελούν την πιο κρίσιμη μεταβλητή στην πολύπλοκη εξίσωση όχι της τρέχουσας, αλλά της επόμενης τουριστικής χρονιάς.

Η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώθηκε τις τελευταίες μέρες στην Αίγυπτο, οι ταξιδιωτικές οδηγίες που εξέδωσαν αρκετές χώρες για αποφυγή ταξιδιών στη συγκεκριμένη χώρα αλλά και η πρόθεση τουρ οπερέιτορ από τη Γερμανία, το Ην. Βασίλειο και τη Ρωσία να στείλουν πελάτες τους για διακοπές σε εναλλακτικούς προορισμούς της Μεσογείου όπως η Ελλάδα, μετά την ακύρωση προγραμμάτων τους προς την Αίγυπτο, καλλιέργησαν κλίμα υψηλών προσδοκιών για μεγάλα κέρδη για τον ελληνικό τουρισμό από την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση και κορυφαίοι τουριστικοί παράγοντες σπεύδουν τώρα να χαμηλώσουν τους τόνους διαμηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι κίνδυνοι για τον ελληνικό τουρισμό από τις εξελίξεις στην περιοχή είναι περισσότεροι από τα όποια πρόσκαιρα, μικρά οφέλη.

Μιλώντας στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτιμά ότι τα οφέλη για τον ελληνικό τουρισμό από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο θα είναι της τάξεως του 1% και δεν θα αφορά περισσότερους από 200.000 επισκέπτες, σε σύνολο 17 εκατ. που αναμένει φέτος η χώρα μας. Τα επιπλέον έσοδα, μάλιστα, υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσουν συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ καθώς η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών που επιλέγουν την Αίγυπτο δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Είναι κοντόφθαλμη η προσέγγιση όσων προσδοκούν πρόσκαιρα οφέλη από τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη χώρα. Περισσότερο μας ενδιαφέρει να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον ελληνικό τουρισμό, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Την ερχόμενη Δευτέρα (εκτός αν επισπευσθεί λόγω των εξελίξεων) έχει προγραμματιστεί συνάντηση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ. Κύριο θέμα αυτής θα είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και θα επιχειρηθεί να πέσουν οι τόνοι των προσδοκιών για μεγάλα κέρδη στον ελληνικό τουρισμό.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, θα εξεταστούν οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα ώστε να επωφεληθεί ο ελληνικός τουρισμός από ενδεχόμενη αλλαγή σχεδίων των ισχυρών ευρωπαϊκών τουρ οπερέιτορ για την επόμενη χρονιά, εφόσον δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα την Αίγυπτο.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να επιδιωχθεί να προγραμματιστούν από τους τουρ οπερέιτορ αλλά και από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους (low cost carriers) περισσότερες πτήσεις προς την Ελλάδα την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου και Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Πριν και μετά την κύρια τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, δηλαδή, ώστε να διευρυνθεί η τουριστική διάρκεια, όπως επιδιώκουν τα τελευταία χρόνια οι επιχειρηματίες του χώρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v