Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφεις χρήματα, γλιτώνεις φυλακή

Ευνοϊκή ποινή μεταχείρισης των υποδίκων και κατηγορουμένων για οικονομικά σκάνδαλα και υποθέσεις κρατικής διαφθοράς προωθεί η κυβέρνηση. Προϋπόθεση, να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που καταχράστηκαν από το Δημόσιο.

Επιστρέφεις χρήματα, γλιτώνεις φυλακή
Εχοντας στόχο να συγκεντρώσει ένα ποσό που μπορεί να υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή σύντομα και στο οποίο εντάσσει ευνοϊκή ποινική μεταχείρισης των υποδίκων και κατηγορουμένων για οικονομικά σκάνδαλα και υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που καταχράστηκαν από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στις ρυθμίσεις αυτές θα υπάγονται όσοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβάσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες», ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία και απάτη.

Αν ο κατηγορούμενος επιστρέψει τα χρήματα προτού κληθεί σε απολογία, η κατηγορία του θα μετατρέπεται σε πλημμέλημα και η ποινή θα είναι φυλάκιση έως δύο έτη. Αν η επιστροφή γίνει αργότερα (αλλά πριν από την έναρξη της δίκης), η ποινή θα είναι τρία χρόνια.

Από τις ρυθμίσεις θα εξαιρούνται οι πολιτικοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ, οι δημόσιοι λειτουργοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι.

Εκτός από τη συγκέντρωση χρημάτων, παράλληλος στόχος είναι «ξεμπλοκάρουν» οι δικαστικές διαδικασίες και να αποσυμφωρηθούν τα σωφρονιστικά καταστήματα, όπου κρατούνται εκατοντάδες υπόδικοι και κατάδικοι για τα παραπάνω αδικήματα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για υπόδικους και κατάδικους για οικονομικά εγκλήματα και για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, στα ποσά που δεσμεύονται με απόφαση των αρμοδίων δικαστικών αρχών σε λογαριασμούς τους ή τα περιουσιακά τους στοιχεία που «παγώνουν» θα εγγράφεται ενέχυρο υπέρ του Δημοσίου και θα ρευστοποιούνται.

Για την εγγραφή του ενεχύρου και τη ρευστοποίηση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα ενημερώνεται ο υπόδικος ή κατηγορούμενος, το πιστωτικό ίδρυμα και ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός στον οποίο είναι κατατεθειμένα τα χρηματικά ποσά και δεν απαιτείται η συναίνεση του ενδιαφερομένου.

Αν όμως ο υπόδικος ή κατηγορούμενος συναινέσει, θα τυγχάνει ευνοϊκής ποινικής αντιμετώπισης από τις δικαστικές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v