Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έως 10/10 οι προτάσεις για το πρόγραμμα εξωστρέφεια

Από 5/8 έως 10/10/13 θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ)» του ΕΠΑΝ ΙΙ του ΕΣΠΑ 2007-2013 που προκήρυξε το ΥΠΑΝ. Ποια έργα μπορούν να ενταχθούν.

Έως 10/10 οι προτάσεις για το πρόγραμμα εξωστρέφεια
Ο Φορέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, εταίρος του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΑΝ ΙΙ - ΕΦΕΠΑΕ-, με γεωγραφική ευθύνη τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ανακοινώνει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας - Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας προκήρυξε το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ)».

Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) του ΕΣΠΑ 2007-2013 και αποσκοπεί στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας κυρίως μικρών και μεσαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, σαν βασική επιλογή για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Αναλυτικότερα :

1. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 30.000.000 ευρώ (Δημόσια Δαπάνη). Το ποσό αυτό κατανέμεται σε 18.000.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά σχέδια μεμονωμένα ή συνεργασίας που υποβάλλονται από υφισταμένες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, σε 9.000.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά σχέδια μεμονωμένα ή συνεργασίας που υποβάλλονται από υφισταμένες μεσαίες επιχειρήσεις και σε. 3.000.000 ευρώ για επιχειρηματικά σχέδια μεμονωμένα ή συνεργασίας που υποβάλλονται από μεγάλες επιχειρήσεις, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Οδηγού του Προγράμματος. Για τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε 8.000.000 ευρώ και 1.600.000 ευρώ αντίστοιχα.

Η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), και από το Ελληνικό Δημόσιο.

2. Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν μια πρόταση είτε μεμονωμένα, είτε ως συμμέτοχος / εταίρος σε ομαδικό σχήμα:


Α) Νέες και Υφιστάμενες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο σε επιλέξιμους ΚΑΔ στους τομείς της Μεταποίησης, των Κατασκευών και των Υπηρεσιών και έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιμη δραστηριότητα τους μέχρι και την 01η-08-2012.

Β) Νέες και Υφιστάμενες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο σε επιλέξιμους ΚΑΔ στον τομέα του Εμπορίου και έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιμη δραστηριότητα τους μέχρι και την 01η-08-2012.

Γ) Νέες και Υφιστάμενες Μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο σε επιλέξιμους ΚΑΔ στους τομείς της Μεταποίησης, των Κατασκευών και των Υπηρεσιών και έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιμη δραστηριότητα τους μέχρι και την 01η-08-2012, καθώς και :

Δ) Ομάδες (τουλάχιστον τριών) Νέων ή/και Υφιστάμενων Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες πληρούν τις συνθήκες επιλεξιμότητας της περίπτωσης (Α) ανωτέρω και υποβάλλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο και σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος.

Το σύμφωνο συνεργασίας (εάν οι ενδιαφερόμενοι επιλέξουν τη δυνατότητα αυτή) δεν αποτελεί το αντικείμενο του Επενδυτικού Σχεδίου. Κάθε εταιρία συμμετέχει με το διακριτό δικό της επενδυτικό σχέδιο. Το σύμφωνο συνεργασίας αποτελεί πλαίσιο κοινών ενεργειών (που αντιστοιχούν σε διακριτές ανά εταιρία δαπάνες) με βάση την συμφωνία μεταξύ των μελών που το απαρτίζουν για την π.χ. μείωση του κόστους, για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, για την αποτελεσματικότερη προβολή και προώθηση προϊόντων κ.τ.λ. Το σύνολο των προϋποθέσεων για τις περιπτώσεις συνεργασιών παρατίθενται αναλυτικά στον Οδηγό του Προγράμματος.

3. Στο πλαίσιο του Προγράμματος ενισχύονται έργα προϋπολογισμού - ύψους επένδυσης ως ακολούθως:
- από €20.000 έως €200.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που ΔΕΝ εμπίπτουν στους κωδικούς οικονομικής δραστηριότητας 62, 63 και 70 - 70.22, 73 - 73.11.11, 74 – 74.10.1, 74.10.2, 91 (ΚΑΔ – NACE 2008).
- από €20.000 έως €100.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που εμπίπτουν στους κωδικούς οικονομικής δραστηριότητας 62, 63 και 70 - 70.22, 73 - 73.11.11, 74 – 74.10.1, 74.10.2, 91 (ΚΑΔ – NACE 2008).

4. Το συνολικό ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης καθορίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης και από την σύναψη ή μη συνεργασιών / συνεργειών.

5. Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα αφορούν σε: Μηχανολογικό και Eργαστηριακό εξοπλισμό - Ειδικές Εγκαταστάσεις, Ενέργειες πληροφορικής/τηλεπικοινωνιών, Ενέργειες σχεδιασμού και πιστοποίησης προϊόντων/υπηρεσιών και συσκευασίας/ετικέτας - Ενέργειες ποιότητας/πιστοποίησης διαχειριστικών συστημάτων, Ενέργειες προβολής και επικοινωνίας σε αγορές-στόχους, Ενέργειες Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης, Προστασία ή απόκτηση και χρήση πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας, Ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων (μόνο για νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις), Λοιπές Ενέργειες/Δαπάνες (μόνο για νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις).

6. Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται αυστηρά σε 15 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης ένταξης της επιχείρησης με δυνατότητα τρίμηνης (3) παράτασης.

7. Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 05-08-2013 μέχρι τις 10-10-2013 ώρα 14:00, διά μέσου του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr. Οι προτάσεις που δεν έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά δεν θα αξιολογούνται, ενώ κατά την παραλαβή των φακέλων των προτάσεων θα ελέγχεται η τήρηση της υποχρέωσης της ηλεκτρονικής υποβολής.

Οι Προτάσεις (Φάκελοι Υποψηφιότητας) πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή (ένα αντίγραφο), το αργότερο σε δέκα (10) ημέρες (ημερολογιακές) μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων.

Ο φυσικός φάκελος υποβάλλεται στο σημείο το οποίο ο επενδυτής δηλώνει στην ηλεκτρονική του υποβολή.

8. Φορείς Διαχείρισης του προγράμματος είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (Διεύθυνση Βιομηχανικής Χωροθεσίας και Περιβάλλοντος) και ο ΕΦΕΠΑΕ(για τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ο εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ).

Για περισσότερες πληροφορίες και για την λήψη των απαιτούμενων εντύπων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

• Στους διαδικτυακούς τόπους: www.antagonistikotita.gr, www.ggb.gr, www.espa.gr , www.efepae.gr, www.e-kepa.gr.
• Στο Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ: 8011136300.
• Στην ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (τηλ. 2310-480.000/www.e-kepa.gr).
• Στα Επιμελητήρια και τις Συνεταιριστικές Τράπεζες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας καθώς επίσης στην Πανελλήνια Τράπεζα και στην ΑΝΚΟ (Παράρτημα ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ στη Δυτική Μακεδονία, τηλ. 24610-24022, www.anko.gr).

Δείτε τα ποσοστά ενίσχυσης επιχειρήσεων ανάλογα με τον κλάδο και το μέγεθος των επιχειρήσεων στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v