Άνοιξε ο δρόμος για την πώληση «ληγμένων» τροφίμων

Τα «τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας», ή ληγμένα τρόφιμα κατά πολλούς, θα πωλούνται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Άνοιξε ο δρόμος για την πώληση «ληγμένων» τροφίμων
Παρά τις αντιδράσεις που είχαν ξεσπάσει πέρυσι τόσο από τον ΕΦΕΤ και από τις καταναλωτικές οργανώσεις, όσο και από μερίδα αλυσίδων σούπερ μάρκετ, εν τέλει τα «τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας», ή ληγμένα τρόφιμα, κατά πολλούς, θα πωλούνται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αυτό προβλέπεται στο άρθρο 13 των κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο ΦΕΚ και τίθεται σε ισχύ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς σημειώνει ότι "δεν υπάρχει απολύτως καμία διάταξη στον νέο Αγορανομικό Κώδικα που να αφορά προϊόντα των οποίων η διάρκεια ζωής έχει λήξει". Διευκρινίζει δε ότι "τίποτε δεν αλλάζει από όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας. Απλώς, το καθεστώς γίνεται αυστηρότερο, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Ε.Ε.".

Για την ιστορία, πάντως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία είχε εμφανισθεί στο αρχικό κείμενο τον περασμένο Οκτώβριο, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν "εξαφανίστηκε" και δεν εμφανίστηκε παρά μόνο στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 13, επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».

Εντούτοις, ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

α. Τη μία εβδομάδα για προϊόντα των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
β. Τον ένα μήνα για προϊόντα των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
γ. Τους τρεις μήνες για προϊόντα των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Επίσης, προβλέπεται ότι τα εν λόγω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή, την αποκλειστική ευθύνη, για την καλή τους κατάσταση τη φέρει ο πωλητής, ενώ απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.

Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ως κάτωθι:

α) Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.» 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
β) Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
γ) Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
δ) Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
ε) Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v