ΓΣΕΒΕΕ: Κίνδυνος για 40.000 λουκέτα

Αρνητικές επιδόσεις εξακολουθούν να σημειώνουν τα οικονομικά μεγέθη των μικρών επιχειρήσεων της χώρας το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ αρνητικές είναι οι προσδοκίες και για το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ.

ΓΣΕΒΕΕ: Κίνδυνος για 40.000 λουκέτα
Η αποτίμηση του πρώτου εξαμήνου του 2013 παραμένει αρνητική για τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας, καθώς για το 75,4% αυτών η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, ενώ περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Ειδικότερα, με βάση την έρευνα, όλα τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων διατηρούν αρνητικές επιδόσεις, αν και σημειώνεται επιβράδυνση σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες.

Το 75,8% των επιχειρήσεων σημείωσε μείωση στον κύκλο εργασιών, με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στις εμπορικές και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου για το πρώτο εξάμηνο του 2013 ανέρχεται στο 27,3%.

Ωστόσο, η ύφεση αναμένεται να βαθύνει στο δεύτερο μισό του έτους, καθώς οι προσδοκίες των επιχειρήσεων είναι αρνητικές (68,1% του δείγματος). Σύμφωνα με την έρευνα, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 2 χρόνια που σημειώνεται αύξηση των αρνητικών προσδοκιών για το μέλλον, γεγονός που καταδεικνύει ότι εξανεμίζεται κάθε ελπίδα ανάκαμψης από την πλευρά των επιχειρηματιών.

Όπως σημειώνεται, παρά τη σχετική ανάσχεση της επιδείνωσης που παρουσιάζουν όλοι οι δείκτες οικονομικής επίδοσης των επιχειρήσεων, παραμένουν σε πολύ ισχυρά αρνητικά επίπεδα οι δείκτες που αφορούν τη ρευστότητα και τις παραγγελίες των εταιρειών (μείωση 81,7% και 77,8% αντίστοιχα).

Ο κλάδος του εμπορίου και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις παρουσιάζουν τη χειρότερη εικόνα, ενώ πιο ανθεκτικές εμφανίζονται οι νεότευκτες επιχειρήσεις (ηλικίας έως 5 ετών).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη ότι αναμένεται μείωση του τζίρου για το 67,3% των επιχειρήσεων, πτώση της ζήτησης για το 66,9% και κάμψη των παραγγελιών προς προμηθευτές για το 68%, γίνεται αντιληπτό ότι παρά τη σχετική προσωρινή σταθεροποίηση η ύφεση αναμένεται να βαθύνει με βάση τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη το δεύτερο εξάμηνο.

Αυτά ενισχύονται και από το γεγονός ότι το 40,5% των επιχειρήσεων τοποθετεί χρονικά την ανάκαμψη της αγοράς από το 2020 και μετά, ενώ το 15,8% θεωρεί ότι δεν θα έρθει ποτέ.

Παράλληλα, πάνω από τις μισές αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο εξάμηνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, η καθαρή μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων γι' αυτό το χρονικό διάστημα υπολογίζεται ότι θα είναι 40.000.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, μπροστά στο φάσμα του λουκέτου και των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, οι εταιρείες αναμένεται να προχωρήσουν μαζικά στο τελικό καταφύγιο: στην έμμεση ή άμεση αναδιάρθρωση του εργασιακού κόστους. Άλλωστε, ήδη το 51,4% των επιχειρήσεων του δείγματος αντιμετωπίζει προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών (περίπου 110.000 εταιρείες).

Επιπλέον, αρνητικά παραμένουν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις που αφορούν την απασχόληση. Σύμφωνα με το μοντέλο υπολογισμού του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, υπολογίζεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 χάθηκαν 56.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 61.000, έρευνα ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, Ιανουάριος 2013).

Περισσότερο ανησυχητικά όμως είναι τα ευρήματα για τις προοπτικές απασχόλησης, καθώς εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ υπάρχει κίνδυνος απώλειας 85.000-90.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) το επόμενο εξάμηνο. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα πλησιάσουν τις 45.000.

* Δείτε αναλυτικά την έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v