Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφές ΦΠΑ 1 δισ. στα συρτάρια του ΥΠΟΙΚ!

Στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών εκκρεμούν επιστροφές ΦΠΑ άνω του 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τεράστια προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Επιστροφές ΦΠΑ 1 δισ. στα συρτάρια του ΥΠΟΙΚ!

Καμιά βελτίωση δεν σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα στη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών αποκλείει το ενδεχόμενο παράτασης, προκειμένου να διευκολυνθούν και οι τελευταίοι φορολογούμενοι να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Στα συρτάρια του υπουργείου εκκρεμούν επιστροφές ΦΠΑ άνω του 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τεράστια προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στους επιτηδευματίες που δικαιούνται επιστροφές φόρων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και 2,5 χρόνια (887 ημέρες) για να πάρουν πίσω τον φόρο!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων, το κράτος δεν είχε κάνει επιστροφές φόρων ύψους 1,01 δισ ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά 6.164 αιτήσεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί έως και τις 26 Αυγούστου από το σύνολο των 11.269. Μάλιστα, οι 4.816 επιχειρήσεις από εκείνες που περιμένουν να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής για περισσότερες από 120 ημέρες ή 4 μήνες.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη τα εξής:

-Υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν έως και 887 ημέρες για να τους επιστραφεί από το κράτος ο ΦΠΑ. Πρόκειται για αυτές που έχουν υποβάλει το σχετικό αίτημα στην εφορία Κιλκίς, ενώ η εφορία με την αμέσως χειρότερη επίδοση είναι εκείνη της ΣΤ' Θεσσαλονίκης με αναμονή που φθάνει έως και τις 834 ημέρες.

Με διαδικασίες «εξπρές» επιστρέφουν τον ΦΠΑ οι εφορίες Πάρου και Αλεξανδρούπολης, καθώς ικανοποιούν τα αιτήματα το αργότερο σε 53 ημέρες.

Συνολικά, ο μέσος όρος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ από όλες τις εφορίες ανέρχεται στις 447 ημέρες.

-Οι τρεις εφορίες με τη σημαντικότερη βελτίωση στην επίδοσή τους την τελευταία εβδομάδα ήταν η Α΄ Ηρακλείου που ανέβηκε κατά 29 θέσεις στη σχετική κατάταξη, η Πτολεμαΐδας (14 θέσεις) και η Μεσολογγίου (9 θέσεις).

-Οι τρεις εφορίες που κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοση ήταν του Αγίου Δημητρίου που υποχώρησε στον κατάλογο κατά 31 θέσεις, του Αιγίου (18 θέσεις) και της Κομοτηνής (10 θέσεις).

-Οι εφορίες με το μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων σε αναμονή άνω των 120 ημερών ήταν η Πλοίων Πειραιά με 931 αιτήσεις, η ΦΑΕ Αθηνών με 523 και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων με 403.

-Τα μεγαλύτερα ποσά επιστροφών ΦΠΑ τα οφείλει η εφορία Φ.Α.Ε. Αθηνών, που θα πρέπει να αποδώσει συνολικά 355,68 εκατ. ευρώ σε 643 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v