Μέρκελ: Ούτε σεντ για Ελλάδα χωρίς μεταρρυθμίσεις

Κατηγορηματική η Άγκελα Μέρκελ στην τελευταία κοινοβουλευτική συνεδρίαση εν όψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου. «Βασίζουμε τις δράσεις μας στην αρχή του quid pro quo», τόνισε. Ειλημμένη απόφαση για περαιτέρω βοήθεια, λέει ο Σόιμπλε.

Μέρκελ: Ούτε σεντ για Ελλάδα χωρίς μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα δεν θα λάβει ούτε 1 σεντ σε διεθνή στήριξη εάν δεν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ρητά η Άγκελα Μέρκελ, όπως σημειώνει η Wall Street Journal.

«Ακολουθούμε πολιτική σταθεροποίησης του ευρώ, η οποία βασίζεται στην εκτίμηση ότι το νόμισμα είναι θετικό για τη χώρα μας, για την απασχόληση και την ευημερία. Γι' αυτό υποστηρίζουμε τη διάσωσή του» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στην Κάτω Βουλή της Γερμανίας, κατά την τελευταία κοινοβουλευτική συνεδρίαση εν όψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

«Βασίζουμε τις δράσεις μας στην αρχή του quid pro quο» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν θα δοθεί ούτε 1 σεντ στον ελληνικό λαό εάν οι Έλληνες είναι έτοιμοι να αποδώσουν και να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν υπάρχει νόημα γιατί η αλληλεγγύη θα ήταν για το τίποτα».

Σόιμπλε: Ειλημμένη η απόφαση αρκεί...

Ειλημμένη απόφαση του Eurogroup από το τέλος του 2012, αποτελεί η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, «με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκπληρωθεί οι όροι του προγράμματος που λήγει στο τέλος του 2014» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο».

Θέλω να το διευκρινίσω, διότι στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας λέγονται πολλά ψέματα, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Βαυαρική Ραδιοφωνία και πρόσθεσε ότι οι διευκρινίσεις δίνονται, προκειμένου να μην μπορεί κανείς μετά τις εκλογές να ισχυριστεί ότι λέγονται πράγματα που δεν είχαν ειπωθεί ήδη πριν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κριτική που του άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε ότι δεν θα έπρεπε να συζητείται ακόμη η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των υπερχρεωμένων χωρών ώστε να μην αποδυναμωθεί ο μεταρρυθμιστικός ζήλος τους, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι, επί της αρχής, συμφωνεί με τον συνάδελφό του.

Υπενθύμισε, όμως, ότι και κατά το παρελθόν είχε γίνει συζήτηση για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να αλλάξει θέση, επειδή δεν επιθυμούσε να μειωθούν τα κίνητρα των χωρών να εφαρμόσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v