WEF: Στην 91η θέση η Ελλάδα σε ανταγωνιστικότητα

Σύμφωνα με μελέτη του World Economic Forum, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 91η θέση μεταξύ 148 χωρών με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα. Παραμένει η τελευταία στην κατάταξη μεταξύ των μελών της ευρωζώνης, όμως ανέβηκε κατά πέντε θέσεις.

WEF: Στην 91η θέση η Ελλάδα σε ανταγωνιστικότητα

Στην 91η θέση μεταξύ 148 χωρών κατατάσσει την Ελλάδα το World Economic Forum με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα. Στην έκθεση που έδωσε χθες στην επικαιρότητα σημειώνει ότι η χώρα μας παραμένει η τελευταία μεταξύ των μελών της ευρωζώνης στην κατάταξη, αλλά ανέβηκε πέντε θέσεις.

Βασικό μειονέκτημα το μακροοικονομικό περιβάλλον, κριτήριο το οποίο κατατάσσει την Αθήνα προτελευταία (147η) σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, όμως, όπως σημειώνεται στην έκθεση, υπάρχει πρόοδος σε μια σειρά τομείς, γεγονός που όπως αναφέρεται δείχνει ότι οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις φέρνουν πλέον αποτελέσματα.

Έτσι, βελτίωση σημειώνεται στην απόδοση της αγοράς εργασίας και στην απορρόφηση τεχνολογίας, αν και επισημαίνεται ότι απαιτείται περισσότερη προσπάθεια.

Από την άλλη πλευρά, είναι χαμηλή η αξιολόγηση σε θέματα δημόσιου τομέα (κυβερνητική αποτελεσματικότητα, διαφθορά), όπου η Ελλάδα κατατάσσεται 102η. Χαμηλά στην κατάταξη βρίσκεται και στην «εμπιστοσύνη» (138η) δεδομένου ότι δεν έχει επιστρέψει στις αγορές.

Η αγορά εργασίας δεν κρίνεται ικανοποιητική και τη θέτει 127η, γεγονός που όπως επισημαίνεται η μελέτη φέρνει περιορισμούς στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Ωστόσο, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα δουλεύει για να υπερνικήσει τις παρούσες δυσκολίες και έχει «ισχυρά» στοιχεία στα οποία μπορεί να χτίσει και σε αυτά περιλαμβάνεται ένα καλά μορφωμένο εργατικό δυναμικό, το οποίο μπορεί να απορροφήσει νέες τεχνολογίες.

* Δείτε την έκθεση στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v