Υπόμνημα ΒΕΘ προς πρωθυπουργό

Το υπόμνημα κατατέθηκε με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να τον ενημερώσουν για θέματα που τους απασχολούν, εν όψει της επίσκεψης του για τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ

Υπόμνημα ΒΕΘ προς πρωθυπουργό

Η ανάγκη διαμόρφωσης προϋποθέσεων ανάκαμψης της οικονομίας, μέσα από ένα ξεκάθαρο και αξιόπιστο πρόγραμμα, με προτεραιότητες την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης, την ενίσχυση της ρευστότητας για το επιχειρείν, την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που παρέδωσε, σήμερα ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Το υπόμνημα κατατέθηκε με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να τον ενημερώσουν για θέματα που τους απασχολούν, εν όψει της επίσκεψης του για τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ.

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που αντιμετωπίζει το επιχειρείν, το ΒΕΘ υπογραμμίζει «δυστυχώς τα Μνημόνια όχι μόνο δεν θεράπευσαν τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αλλά επιτέθηκαν και στα ελάχιστα υγιή της κύτταρα, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και να χαθούν περί τις 900.000 θέσεις εργασίας. Αντί να δοθεί έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, το βάρος έπεσε στις φορολογικές αυξήσεις και στις οριζόντιες περικοπές μισθών. Αντί να μειωθεί το κράτος (η προσπάθεια τώρα φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς), με τολμηρές αποκρατικοποιήσεις και εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης, φορολογούμενοι πολίτες και επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να καταβάλουν όλο και περισσότερους και βαρύτερους φόρους».

«Σήμερα, μετά από μεγάλες θυσίες, η ελληνική οικονομία δείχνει να προσεγγίζει τους δημοσιονομικούς στόχους. Όμως η έξοδος από την ύφεση είναι ακόμη μακριά. Όλοι μας κατανοούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει για πολύ καιρό ακόμα έναν αγώνα επιβίωσης, μία τιτάνια μάχη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «η ανάπτυξη, είτε το θέλουμε, είτε όχι, δεν μπορεί πια να προέλθει από την κατανάλωση και τον υπερδανεισμό του κράτους. Πρέπει, αντίθετα, να προέλθει από τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα».

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το ΒΕΘ προτείνει μία σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενίσχυση ρευστότητας

-Μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.

-Ενίσχυση των πόρων από το ΕΣΠΑ και επιτάχυνση των δράσεων ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω του ΕΤΕΑΝ και των τραπεζών.

-Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) ειδικού σκοπού με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες, για τις ΜμΕ.

-Ενθάρρυνση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να παρέχει ρευστότητα σε επιχειρήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοδότησης και συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

- Άμεση εξόφληση χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, ή αυτοδίκαιο συμψηφισμό των οφειλών επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

-Ενίσχυση των πόρων για τη δράση «Εξωστρέφεια» του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), μέσω της οποίας παρέχεται σε εξαγωγικές ΜμΕ ρευστότητα με χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Στήριξη μεταποίησης

Μεταξύ άλλων το ΒΕΘ προτείνει να:

-Υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος υπογραφής αποφάσεων πρακτικών των Επιτροπών ώστε να μη σημειώνονται άσκοπες καθυστερήσεις.

-Δοθεί παράταση σε όσα προγράμματα του ΕΠΑΝ ΙΙ (π.χ. Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα, Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες, Εξωστρέφεια Ι) είναι δυνατό.

-Δημιουργηθεί παράρτημα ΕΤΕΑΝ στην Θεσσαλονίκη, που θα λειτουργεί με την συνδρομή των φορέων.

ΕΣΠΑ 2014-2020

Τουλάχιστον το 35% των συνολικών πόρων του νέου ΕΣΠΑ θα πρέπει να κατευθυνθεί σε προγράμματα ενίσχυσης ΜμΕ, ενίσχυση νέων και γυναικών, κατάρτιση σε δεξιότητες προσωπικού και εργαλεία –υποδομές στήριξης επιχειρηματικότητας.

-Να θεσμοθετηθεί υποχρεωτικά διαβούλευση ενός μήνα τουλάχιστον στο σχεδιασμό ενός προγράμματος για την ενίσχυση των ΜμΕ, που θα συμμετέχουν οι αντίστοιχοι φορείς της αγοράς. Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει η ενδιάμεση τροποποίηση όρων και προϋποθέσεων που οφείλονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε ελλιπή σχεδιασμό.

-Να ιδρυθεί εθνικό μητρώο συμβούλων για τις ΜμΕ υπό την αιγίδα της ΚΕΕΕ.

Επιπλέον για την άμεση αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ ύψους 2 δισ. ευρώ και τη διοχέτευσή τους στην πραγματική οικονομία, προτείνουμε τη σύσταση 59 επιτροπών, στα 59 κατά τόπους επιμελητήρια, στα οποία θα συμμετέχουν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι τραπεζών προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των τραπεζικών κριτηρίων δανειοδότησης.

Βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος - Φορολογία

«Οι σοβαροί επενδυτές, δεν θα έρθουν σε μια χώρα, που φορολογεί τις επιχειρήσεις δύο και τρεις φορές υψηλότερα σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς προορισμούς. Δεν είναι δυνατόν να μειώνονται οι κατώτατοι μισθοί στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και την ίδια στιγμή ο τομέας της μεταποίησης να «γονατίζει» εξαιτίας της φορολογίας και του υψηλού ενεργειακού κόστους - που σε πολλούς τομείς αγγίζει το 50% του συνολικού κόστους της παραγωγικής διαδικασίας, ξεπερνώντας το εργατικό» τονίζεται στο υπόμνημα υπογραμμίζοντας ότι «είναι ανάγκη να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις, τόσο στο επίπεδο της έμμεσης φορολογίας – με μείωση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα – όσο και της άμεσης φορολογίας των επιχειρήσεων. Η καθιέρωση ενός flat tax της τάξης του 15%, που έχει εξαγγελθεί ως πρόθεση, είναι ένα βήμα που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Ασφαλιστικές εισφορές

Το ΒΕΘ ζητά:

-Υλοποίηση της πρότασης για ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών των
επιχειρήσεων, με κεφαλαιοποίησή τους, έως 31/12/2012, με αποπληρωμή τρεχόντων υποχρεώσεων για το 2013 και σταδιακή εξόφληση των οφειλών από το 2014 έως το 2020.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, ώστε να ευνοηθούν οι προσλήψεις.

- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% τα τρία πρώτα χρόνια, για τις νέες επιχειρήσεις.

- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της άμεσης φορολογίας κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια, για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω των 30 ετών.

Πλειστηριασμοί

Πρόταση του ΒΕΘ είναι η παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για όσο διαρκεί η ύφεση και η προώθηση ευνοϊκών ρυθμίσεων των «κόκκινων δανείων» ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησης τους.

Επιπλέον προτείνει την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και για όσους έχουν επιχειρηματικές οφειλές.

ΟΑΕΕ

Οι βασικές προτάσεις του ΒΕΘ για τους χιλιάδες κατ´ ανάγκη οφειλέτες του ΟΑΕΕ, είναι η αποποινικοποίηση, η αποσύνδεση της θεώρησης οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας, η ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας πέραν του επιδόματος και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και η επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών με ελεύθερη επιλογή κλάσης από τους "ανενεργούς".

Βήματα για την ανάπτυξη

-Πλήρης ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

-Ενεργοποίηση του νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

-Κίνητρα για την επιστροφή των άμεσων ξένων επενδύσεων.

-Συστηματική και τολμηρή αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

-Δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στις παραμεθόριες περιοχές, με πρόβλεψη συγκεκριμένων κινήτρων για επενδύσεις αλλά και δεσμεύσεων των επενδυτών για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών.

-Μετατροπή των αεροδρομίων και λιμανιών της χώρας, στην προκειμένη περίπτωση του αεροδρομίου Μακεδονία και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σε πόλους τοπικής ανάπτυξης.

-Ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατασκευής ιδιωτικών μαρίνων. Στη Θεσσαλονίκη γίνεται κατά καιρούς πολύς λόγος για τη δημιουργία μαρίνων, οι οποίες μένουν μόνο στο σχεδιασμό.

-Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

-Μείωση του αριθμού των απαιτούμενων διαδικασιών και εγγράφων για πραγματοποίηση εξαγωγών.

-Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παραεμπορίου. Είναι άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί ένας κεντρικός, ενιαίος φορέας, αποκλειστικά υπεύθυνος για το αντικείμενο της δίωξης του παρεμπορίου, με πανελλαδική διάρθρωση και αρμοδιότητα. Η δημιουργία Σώματος Ελέγχου και Δίωξης Παρεμπορίου (ΣΕΔΙΠ)που αποτελεί πρόταση της ΚΕΕΕ, θα ήταν μία φερέγγυα επιλογή για τη λύση του προβλήματος.

«Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα μπορεί και θέλει να ανταποκριθεί στην πρόκληση της οικοδόμησης μιας βιώσιμης και δυναμικής οικονομίας. Αυτό που ζητούμε είναι προϋποθέσεις και ευκαιρίες για δημιουργία» καταλήγει το υπόμνημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v