«Ψάχνεται» η ΕΕ για το 3ο πακέτο στην Ελλάδα

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι πολιτικά ανέφικτο το κούρεμα. Ελάχιστο, όμως, βλέπουν το όφελος από τη μείωση επιτοκίων, λένε στο Reuters. Οι επιλογές που είναι στο τραπέζι, η πίεση του ΔΝΤ και τα χρονοδιαγράμματα.

«Ψάχνεται» η ΕΕ για το 3ο πακέτο στην Ελλάδα

Σε γρίφο εξελίσσεται η λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους καθώς το ΔΝΤ πιέζει για κούρεμα, αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν οι πολιτικοί συσχετισμοί που δείχνουν ικανοί να επιτρέψουν κάτι τέτοιο. 

Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters υποστηρίζει πως «δεν θα υπάρξει απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους». Προσθέτει μάλιστα «δεν το βλέπω να συμβαίνει, είναι πολιτικά αδύνατο να το φανταστώ. Αν τα δάνεια μετατραπούν σε ‘δωρεά’ αυτό θα αλλάξει δομικά τη φύση του ελληνικού προγράμματος στήριξης και δεν βλέπω καμία ετοιμότητα για κάτι τέτοιο». Ο ίδιος σημειώνει ότι σε περίπτωση κουρέματος άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που έχουν λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια, θα σπεύσουν να ζητήσουν το ίδιο και για τα προγράμματά τους.

Την ίδια στιγμή, όμως, έταιρος αξιωματούχος που μιλά στο πρακτορείο σπεύδει να τονίσει ότι η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια ύψους 53 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα παράγει πολύ μικρό όφελος. «Η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο που ισοδυναμεί με το τρίμηνο Euribor, δηλαδή 0,22-0,23% συν περιθώριο 0,5%. Αν κόψεις τελείως το περιθώριο -αυτό μπορεί να γίνει- το αποτέλεσμα είναι 265 εκατ. ευρώ».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ευρωζώνη, σημειώνει το Reuters, καλείται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα να πάρει τις πρώτες αποφάσεις αναφορικά με το νέο πακέτο διάσωσης. Το ΔΝΤ υπολογίζει το χρηματοδοτικό κενό σε 10-11 δισ. ευρώ στο 2014 – 2015, ποσό αυξημένο καθώς ορισμένες κεντρικές τράπεζες δεν μετακυλίουν λήξεις ελληνικών ομολόγων όπως ήταν το σχέδιο του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έσπευσε να τονίσει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα λυθούν το 2014 και ότι «είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι επιπλέον βοήθεια θα χρειαστεί μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι η χώρα να κερδίσει την έξοδό της στις αγορές». Όταν ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας, κάπου τον Νοέμβριο, θα εξετάσουμε το θέμα της χρηματοδότησης και θα το βάλουμε στην ατζέντα, ώστε να οριστικοποιήσουμε τη διαδικασία τον Νοέμβριο, συμπλήρωσε.

Αν και ο ίδιος αρνήθηκε να μιλήσει για νέα δάνεια, τα δεδομένα που προαναφέρθηκαν αφήνουν λίγα περιθώρια, σχολιάζει το Reuters. Στις επιλογές που είναι στο τραπέζι περιλαμβάνονται η χρηματοδότηση της χώρας με βραχυπρόθεσμες λήξεις από τις αγορές και η αξιοποίηση των πόρων που περισσεύουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παρ’ όλα αυτά, όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ ζητά μείωση του χρέους που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ το 2014-15 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Επ’ αυτού όμως οι Ευρωπαίοι θα περιμένουν τον Απρίλιο προκειμένου να έχουν τα στοιχεία για το εάν η Ελλάδα πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα και κάλυψε όλες τις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v