Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέου τύπου παζάρι με την τρόικα

Το όπλο του πρωτογενούς πλεονάσματος και τα «απροσδιόριστα» μέτρα που πρέπει να ληφθούν φέτος ως το 2016. Τι ζητά η τρόικα για φόρους-ασφαλιστικό. Το «αγκάθι» των ιδιωτικοποιήσεων και η προσπάθεια απαγκίστρωσης από νέα μνημόνια.

Νέου τύπου παζάρι με την τρόικα
Σε δύο παράλληλους κόσμους κινείται η κυβέρνηση, καθώς από τη μια προσπαθεί να... μοιράσει το πρωτογενές πλεόνασμα, που εκτιμά ότι θα επιτευχθεί από φέτος, και απ' την άλλη να αντιμετωπίσει το τελεσίγραφο της τρόικας για τον προσδιορισμό, εντός του Σεπτεμβρίου, των μέτρων της διετίας 2015-2016 ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ.

Η πεποίθηση της κυβέρνησης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποτελέσει το όχημα για επίλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους και παράλληλα θα επιτρέψει να αποκατασταθούν αδικίες σε βάρος συνταξιούχων και μισθωτών σκοντάφτει στις πολλές και μεγάλες εκκρεμότητες που έχει μπροστά η χώρα, με βασικότερες το χρηματοδοτικό και το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016.

Η απαγκίστρωση από το μνημόνιο εντός του 2014 θα ήταν η ιδανική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες, η χώρα έχει ανάγκη από ένα τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 10-11 δισ. ευρώ.

Εκτός και αν επιταχυνθεί η υποχώρηση της ύφεσης, περισσέψουν περισσότερα από 6 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τρέξουν ταχύτερα οι αποκρατικοποιήσεις, και εν τέλει υπάρξουν και άλλες «άσπρες τρύπες», όπως αυτές που προέκυψαν λίγο πριν από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Και πάλι, όμως, η Ελλάδα λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο καθώς οι δανειστές θέλουν να συνεχίσουν την πίεση για μεταρρυθμίσεις, ενώ ασκούν κριτική και για τις αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες τα έως τώρα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.

Έρχονται μέτρα

Το ότι η χώρα δεν τελείωσε ακόμα με τα δημοσιονομικά μέτρα πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί σύντομα, με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται περαιτέρω περιστολή δαπανών 6,5 δισ. ευρώ), αλλά και με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της περιόδου 2014-2017, το οποίο οριστικοποιείται εντός του Σεπτεμβρίου.

Η τρόικα μάλιστα έχει θέσει ως προϋπόθεση την οριστικοποίηση των μέτρων του νέου ΜΠΔΣ, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, για την εκταμίευση των δόσεων που απομένουν από το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Με βάση πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα έχει απ' όλα: από αυξήσεις έως και 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μέχρι τη διατήρηση για μία τριετία ακόμη, έως το 2016, της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα των φορολογουμένων.

Θα προβλέπει ακόμα νέες περικοπές σε μισθούς, εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις, καθώς και αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Μάλιστα, στο τραπέζι έχει επανέλθει και πάλι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό και στα αναψυκτικά, με στόχο την είσπραξη 215 εκατ. ευρώ.

Πρόσθετα έσοδα για τα ταμεία θα προκύψουν και από την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, η οποία θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις, αλλά από τις αυστηρότερες ποινές που πρόκειται να θεσπιστούν για τους μεγάλους φοροφυγάδες.

Τα μέτρα του νέου ΜΠΔΣ θα πρέπει να ψηφιστούν φέτος, ανεξαρτήτως εάν θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015.

Όσον αφορά το 2014, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αρκεί να αποδώσουν τα προϋπολογισθέντα έσοδα (3,17 δισ. ευρώ), οι φόροι στα ακίνητα και ειδικότερα ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα καταφθάσουν στην Αθήνα μετά τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου και στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων αλλά και η... τύχη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v