Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το όργιο λαθρεμπορίου τσιγάρων με αριθμούς

Από τα στοιχεία έρευνας του ΚΕΠΕ προκύπτει ότι: το 2010 η λαθραία κατανάλωση καπνικών προϊόντων ανερχόταν στο 12,6%, σκαρφάλωσε στο 15,9% το 2011, ενώ το 2012 εκτινάχθηκε στο 18,8%. Για φέτος υπολογίζεται άνω του 20%.

Το όργιο λαθρεμπορίου τσιγάρων με αριθμούς
Εκρηκτική αύξηση σημείωσε το λαθρεμπόριο τσιγάρων στη χώρα μας, λόγω της αύξησης της φορολογίας των προϊόντων καπνού, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα περίπου το 20% των πακέτων που καταναλώνονται να είναι λαθραία.

Αποκαλυπτική για την έκταση που έχει πάρει το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα είναι η έρευνα που έκανε το Κέντρο Οικονομικού Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ), βάσει στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και των καπνοβιομηχανιών, από το 2010 και εντεύθεν, οπότε και ξεκίνησε η αύξηση της φορολογίας του καπνού.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι: το 2010 η λαθραία κατανάλωση καπνικών προϊόντων ανερχόταν στο 12,6%, σκαρφάλωσε στο 15,9% το 2011, ενώ το περασμένο έτος εκτινάχθηκε στο 18,8%.

Για φέτος υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 20%.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι η κατανάλωση καπνού επηρεάζεται πλέον από την τιμή. Ενώ στο παρελθόν η αύξηση της τιμής του προϊόντος δεν επηρέαζε τον όγκο της κατανάλωσης, τώρα η αύξηση της τιμής οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσής του, λόγω και της δεινής οικονομικής κατάστασης της πλειονότητας των νοικοκυριών.

Πάντως, η αύξηση της λαθραίας κατανάλωσης καπνικών προϊόντων ήταν βασικά αποτέλεσμα της υπερφορολόγησής τους, γι' αυτό και πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί στα λεγόμενα «φθηνά» τσιγάρα.

Το υπουργείο Οικονομικών, απ' την πλευρά του, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες εσόδων, επέβαλε εκτός από αναλογικό και συγκεκριμένο ποσό ελάχιστου φόρου ανά πακέτο.

Στη συνέχεια, επιβλήθηκαν δύο αυξήσεις φόρου στα τσιγάρα, που είχαν ως αποτέλεσμα να στρέψουν πολλούς καταναλωτές στο στριφτό, επειδή ήταν πιο οικονομικό σε σχέση με τα τυποποιημένα.

Στα τέλη του 2012, όμως, το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τη φορολογία και στον καπνό που χρησιμοποιείται στα στριφτά τσιγάρα, οδηγώντας πολλούς καπνιστές στην απόφαση να κόψουν το κάπνισμα οριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v