Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Πωλήσεις και κέρδη, βίοι αντίθετοι

Η πορεία της ασφαλιστικής αγοράς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, πίσω από τα νούμερα και... κάτω από τις γραμμές - Πώς συνδυάζεται η έντονα πτωτική πορεία της παραγωγής και οι υψηλές κερδοφορίες των εταιρειών.

Ασφαλιστικές: Πωλήσεις και κέρδη, βίοι αντίθετοι

Δεν είχαν εκπλήξεις τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της ασφαλιστικής παραγωγής των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Το εντυπωσιακό -17,6% για τον κλάδο ζωής οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ηρεμία που επικράτησε στο πρώτο μισό του 2013 στην ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, πέρυσι, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε σχετικά με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, οι ασφαλιστικές άρπαξαν την ευκαιρία και γέμισαν με ασφαλιστικά-επενδυτικά προϊόντα πολλούς πελάτες τους, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό βρήκαν τρόπο να βγάλουν ουσιαστικά τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας...

Φέτος λοιπόν τέτοια ζήτηση δεν υπήρξε και έτσι εξηγείται γιατί «τα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις» σημείωσαν στο πρώτο εξάμηνο πτώση 49,1%(!), ενώ αντίθετα τα υπόλοιπα προϊόντα ζωής υποχώρησαν μόνο 6,6%.

Επιπλέον, οι επιστροφές ασφαλίστρων το 2013 κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2012, με πτωτική τάση.

Όσο για τον κλάδο ζημιών, η πτώση της παραγωγής κατά 5,8% οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση του κλάδου οχημάτων κατά 7,9%, όταν οι λοιποί γενικοί κλάδοι έχασαν μόνο 3,6%.

Μια άλλη παράμετρος είναι ότι η εμφανιζόμενη πτώση της ασφαλιστικής παραγωγής σε ευρώ δεν απεικονίζει με ακρίβεια την πορεία του όγκου της ασφαλιστικής παραγωγής, καθώς στον κλάδο αυτοκινήτου είχαμε αξιοσημείωτες μειώσεις τιμολογίων και σε άλλους κλάδους (φωτιά, υγεία) προσφέρθηκαν από τις εταιρείες προϊόντα χαμηλότερης αξίας και μικρότερων καλύψεων.

Με άλλα λόγια, λοιπόν, το -11% της ασφαλιστικής παραγωγής το πρώτο εξάμηνο του 2013 αποτελεί ένα... τεντωμένο νούμερο, που δεν απεικονίζει από μόνο του την πορεία της αγοράς.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος για την αξιολόγηση της ασφαλιστικής αγοράς είναι η πορεία των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εμφανίστηκαν ιδιαίτερα μεγάλα.

Για παράδειγμα, η Εθνική Ασφαλιστική εμφάνισε καθαρά κέρδη εξαμήνου 87,7 εκατ. ευρώ (από 4,6 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), η ΑΤΕ Ασφαλιστική 23,7 εκατ. (+6,2% σε σχέση με πέρυσι), η Interamerican 11,3 εκατ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Πίστη 4,64 εκατ. (από 4,59 εκατ.), η International Life 3,34 εκατ. ευρώ, ενώ με κέρδη έκλεισε το εξάμηνο και η Αιγαίον Ασφαλιστική.

Όσο και αν μέρος των κερδών σε ορισμένες εταιρείες προέρχεται από το κομμάτι των επενδύσεων -άρα δεν είναι απαραίτητα επαναλαμβανόμενο-, η ουσία είναι πως οι περισσότερες εταιρείες του χώρου καταφέρνουν μέσα στην κρίση να ελέγξουν σε σημαντικό βαθμό τις κάθε λογής δαπάνες τους (λειτουργικές, κόστος πρόσκτησης, δείκτες ζημιών) και έτσι να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να αμυνθούν αποτελεσματικά κόντρα στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v