Εφορια: «Μπλόκο» σε επιδόματα βάζουν οι καθυστερήσεις

Μπλόκο στα επιδόματα τέκνων και στις απαλλαγές από το «χαράτσι» λόγω καθυστερήσεων στην εκκαθάριση 330.000 φορολογικών δηλώσεων. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα, τι αναμένεται για τη συνέχεια.

Εφορια: «Μπλόκο» σε επιδόματα βάζουν οι καθυστερήσεις

Πρόσθετα προβλήματα σε χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι κλήθηκαν στις εφορίες να προσκομίσουν προς έλεγχο όλα τα δικαιολογητικά των φορολογικών τους δηλώσεων, προκαλούν οι σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώνονται στην επεξεργασία και στην έκδοση των εκκαθαριστικών.

Τα εκκαθαριστικά περίπου 330.000 φορολογουμένων, οι οποίοι ελέγχθηκαν από την εφορία μέσα στο καλοκαίρι, μπλέχτηκαν στη γραφειοκρατία των εφοριών και του taxisnet, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τώρα προβλήματα στην προώθηση άλλων ζητημάτων τους, όπως είναι η είσπραξη των επιδομάτων τέκνων, η απαλλαγή ή μείωση -για όσους δικαιούνται- από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων και, το βασικότερο, η αποφυγή πληρωμής του πρόσθετου φόρου σε μία δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες δηλώσεις έχουν ελεγχθεί. Όμως, έχουν εκκαθαριστεί οριστικά μόνο 60.000, εξέλιξη που οδηγεί αναπόφευκτα σε μεγάλη καθυστέρηση αποστολής των εκκαθαριστικών, με ορίζοντα μάλιστα ακόμη και το τέλος του έτους.

Γι' αυτούς τους φορολογούμενους, ανακύπτουν τα εξής προβλήματα:

-Ο φόρος εισοδήματος, όταν κάποια στιγμή βεβαιωθεί οριστικά, θα πρέπει να καταβληθεί είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ, καθώς έχουν χαθεί ήδη οι τρεις δόσεις.

-Πιθανότατα, δεν θα μπορούν να λάβουν εντός του έτους τα νέα επιδόματα τέκνων, αφού απαιτείται το εκκαθαριστικό για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι ήταν απόλυτα συνεπείς με τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων.

-Όσοι δικαιούνται μείωση ή απαλλαγή από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων τρέχοντος έτους (που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις ελαφρύνσεις.

Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, υποχρεούνται να υποβάλουν το εκκαθαριστικό σημείωμα ώστε να αποδείξουν ότι το ετήσιο εισόδημά τους το 2012 δεν ξεπέρασε τις 6.000 ευρώ (για τον άγαμο ) ή τις 8.000 (για τον έγγαμο), ή και παραπάνω εάν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.

Η εκκαθάριση αυτών των φορολογικών δηλώσεων έχει σκαλώσει και στη διελκυστίνδα εφοριακών και υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Οι εφοριακοί λένε ότι η εκκαθάριση είναι δουλειά των υπαλλήλων της ΓΓΠΣ, ενώ επικαλούνται και το ελεγκτικό έργο που πρέπει να ασκήσουν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει τουλάχιστον μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

Όσοι φορολογούμενοι απευθύνονται στις εφορίες τους για τον χρόνο εκκαθάρισης των δηλώσεών τους απάντηση δεν παίρνουν.

Το πρόβλημα επιτάθηκε και από τη σημαντική καθυστέρηση στο άνοιγμα του taxisnet για τους εφοριακούς και από την έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού. Μετά τις καταγγελίες των εφοριακών για παράνομες απολύσεις στις ΔΟΥ, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι:

-Τον τελευταίο μήνα έγινε πρόσληψη 200 εφοριακών μέσω ΑΣΕΠ.

-Ετοιμάζεται νέα πρόσληψη 300 εφοριακών, μέσω ΑΣΕΠ, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2013, καθώς και η πρόσληψη επιπλέον 1.000 εφοριακών εντός του 2014.

-2.500 εφοριακοί ήδη πιστοποιήθηκαν ως ελεγκτές βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v