Ρεκόρ ανεργίας τον Ιούνιο στο 27,9%

Ξεπέρασαν το 1,4 εκατομμύριο οι άνεργοι τον Ιούνιο. Πάνω από 20.000 προστέθηκαν σε ένα μήνα. Έξι στους δέκα νέους κάτω των 24 ετών δεν εργάζονται. Η ΕΛΣΤΑΤ πάντως βλέπει μια "αχτίδα φωτός" στα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

Ρεκόρ ανεργίας τον Ιούνιο στο 27,9%

Στο εφιαλτικό ποσοστό 27,9% ανήλθε η ανεργία τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Κινήθηκε ανοδικά για έναν ακόμα μήνα, κόντρα στα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (Εργάνη) που δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες δημιουργούνται καθαρές θέσεις εργασίας (προσλήψεις μείον απολύσεις - αποχωρήσεις).
Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2013 ανήλθε στο 27,9 έναντι 24,6% τον Ιούνιο του 2012 και 27,6% τον Μάιο του 2013.

Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη στους νέους: είναι 58,8% στις ηλικίες έως 24 ετών και 37,4% για την κατηγορία 25-34 ετών.

Το σύνολο των απασχολουμένων τον Ιούνιο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.628.421 άτομα. Οι άνεργοι ήταν 1.403.698 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός φτάνει τα 3.334.690 άτομα. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 128.998 σε σχέση με  τον Ιούνιο του 2012 (μείωση 3,4%) και κατά 2.390 σε σχέση με τον Μάιο του 2013 (μείωση 0,1%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 174.709 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (άνοδος 14,2%) και κατά 20.254 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2013 (άνοδος 1,5%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 23.155 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (πτώση 0,7%) και αυξήθηκαν κατά 14.844 σε σχέση με τον Μάιο του 2013 (άνοδος 0,4%).

Η ΕΛΣΤΑΤ, πάντως, επισημαίνει ότι τον Ιούνιο του 2013 παρατηρείται σημαντική πτώση του ποσοστού ανεργίας στις μη εποχικά διορθωμένες εκτιμήσεις (1,2%), σημειώνοντας ότι η μείωση αυτή θα μπορέσει να επηρεάσει τα εποχικά προσαρμοσμένα αποτελέσματα στον βαθμό που η παρατηρούμενη αλλαγή στα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία συνεχιστεί.

Όπως σημειώνει η στατιστική αρχή, "η μείωση αυτή δεν αντανακλάται στα εποχικά προσαρμοσμένα αποτελέσματα διότι η εποχική διόρθωση απαιτεί ένα ικανό αριθμό «παρατηρήσεων» (μηνιαίων αποτελεσμάτων) για να διαγνώσει μεταβολή στην τάση εξέλιξης ενός μεγέθους. Για παράδειγμα, ανάλογη πτώση του ποσοστού ανεργίας έχει εμφανιστεί, σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα αποτελέσματα, και κατά το Μάιο του 2009 και τον Ιούνιο 2011, χωρίς όμως αυτή η τάση να εξακολουθήσει και τους επόμενους μήνες".

Καλύτερη εικόνα για ανεργία τους επόμενους μήνες περιμένει το Υπ. Εργασίας

Επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τις θετικές τάσεις στο πεδίο της απασχόλησης τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο, αναφέρουν πηγές στο υπουργείο Εργασίας. όπως αυτές προκύπτουν από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τη μισθωτή εργασία του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρείται θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων, με αποτέλεσμα την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος οι προσλήψεις να είναι κατά 102.580 περισσότερες από τις αποχωρήσεις.

Έτσι, τονίζουν, για πρώτη φορά την τελευταία περίοδο, επισημαίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ αυτή η θετική εξέλιξη, καθώς στο σημερινό δελτίο αναφέρει ότι «τον Ιούνιο 2013 παρατηρείται στις μη εποχικά διορθωμένες εκτιμήσεις σημαντική πτώση του ποσοστού ανεργίας (κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες)».

Ωστόσο, όπως συνεχίζει το δελτίο, «η μείωση αυτή δεν αντανακλάται στα εποχικά προσαρμοσμένα αποτελέσματα διότι η εποχική διόρθωση απαιτεί ένα ικανό αριθμό «παρατηρήσεων» (μηνιαίων αποτελεσμάτων) για να διαγνώσει μεταβολή στην τάση εξέλιξης ενός μεγέθους».

Συνεπώς, υποραμμίζουν οι ίδιες πηγές, για τον παραπάνω λόγο, η ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς να ενσωματώσει τα νέα δεδομένα και με βάση τις τάσεις των προηγηθέντων ετών προέβη σε μια αυξητική εποχική διόρθωση, ανεβάζοντας το δείκτη ανεργίας στο 27,9%.

Προκύπτει, ωστόσο, ότι μόλις διαπιστωθεί, με βάση τη στατιστική μεθοδολογία που αξιοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, η διατηρησιμότητα της θετικής αυτής τάσης στην αγορά εργασίας θα ενσωματώσει στην προσαρμογή της εποχικότητας τα νέα δεδομένα.

Δηλαδή, κατά τους επόμενους μήνες τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναμένεται να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v