Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρελάνς για το χρέος ετοιμάζει η Ελλάδα

Εντείνονται οι πιέσεις του ΔΝΤ να κλείσουν οι Ευρωπαίοι τις «εκκρεμότητες» στο ελληνικό πρόγραμμα. Έκθεση με προτάσεις για μείωση του χρέους θα καταθέσει η Ελλάδα. Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup. Γιατί πάει ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες.

Ρελάνς για το χρέος ετοιμάζει η Ελλάδα
Ο ηλιόλουστος -σχεδόν καλοκαιρινός- καιρός της Λιθουανίας εξέπληξε ευχάριστα τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ε.Ε., καθώς πολλοί εκμεταλλεύθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης για περιήγηση στην παλιά πόλη του Βίλνιους και φαγητό σε εστιατόρια με τοπική κουζίνα (και άφθονη draft μπίρα).

Όμως η χαλάρωση δεν επισκιάζει τη βαριά ατζέντα του Eurogroup και του Ecofin, τόσο για την Κύπρο και την Πορτογαλία, όσο και για την τραπεζική ένωση. Η Ελλάδα δεν είναι επισήμως στην ατζέντα. Εντούτοις το παρασκήνιο είναι πλούσιο.

Υπάρχει νευρικότητα εντός της Κομισιόν και της ΕΚΤ για την επιμονή του ΔΝΤ που δείχνει ότι υπάρχουν κρυφές μαύρες τρύπες στα έσοδα, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου για την Ελλάδα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το κενο 1 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί από τη μεταφορά εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις στο 2014 αντί για φέτος. Τον Ιούνιο η τρόικα μπορεί να συμφώνησε μεν, κανείς όμως δεν εξήγησε πώς θα καλυφθεί το κενό, αφού έχει ήδη συνυπολογιστεί στις δεσμεύσεις για τα έσοδα του 2013.

Όπως μας ανέφερε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ευρωζώνης, η έτερη τρύπα αφορά τα αμαρτωλά «ANFAs» (τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αποκτήσει κεντρικές τράπεζες μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος), τα οποία επίσης συνυπολογίστηκαν στα έσοδα φέτος και του χρόνου, όμως η άρνηση αρκετών κεντρικών τραπεζών να συμμορφωθούν στην εν λόγω απόφαση προκαλεί ακόμα πονοκεφάλους.

Η ιδέα των AΝFAs έχει εγκαταλειφτεί και τα τεχνικά κλιμάκια του EWG έχουν επεξεργαστεί διάφορες εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψή τους.

Μένει να φανεί αν το ΔΝΤ θα συμφωνήσει...

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο το Eurogroup αναγκάστηκε να καταφύγει σε «δημιουργικές λύσεις» για να καλύψει το κενό.

Όπως αποκάλυψε τότε το Euro2day.gr, η συνεδρίαση του Eurogroup του Ιουλίου πραγματοποιήθηκε υπό την απειλή διακοπής της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, λόγω των ΑΝFAs και του κενού που δημιουργήθηκε στη δωδεκάμηνη χρηματοδότηση που προϋποθέτει το ταμείο για να συνεχίσει να αποδεσμεύει δόσεις.

Τότε δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και βρέθηκαν ενδιάμεσες λύσεις, όμως το πρόβλημα παραμένει και ανοίγει εκ νέου τώρα.

Έτσι τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και η Κομισιόν και η ΕΚΤ πρέπει να καταθέσουν εντός του μήνα προτάσεις για το πώς θα καλυφθούν τα κενά έτσι ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ταμείου.

Ελληνική πρόταση για το χρέος

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καταθέσει στην τρόικα τη δική του έκθεση για την πορεία και τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού.

Όπως ανέφερε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η έκθεση έχει σκοπό να απαριθμήσει τις παρεμβάσεις που χρειάζονται ώστε να επιτευχθεί ο στόχος να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, αλλά και να καταθέσει τις ελληνικές απόψεις για τις επιπτώσεις στη μείωσή του από τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν.

Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ενημερώσει ότι το θέμα του χρηματοδοτικού κενού που de facto υπάρχει πρέπει να καλυφθεί με επιπρόσθετο δάνειο ή με άλλους τρόπους. Εκτιμά ότι είναι απαραίτητο να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό, ώστε η συζήτηση να μην κρατήσει πολύ και πληγεί η εκστρατεία του Greek Success Story αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων.

Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί ότι το ΔΝΤ θα θελήσει να θέσει αμέσως το θέμα του χρηματοδοτικού κενού -αφού ήδη τρέχει- συνεπώς αυτό μπορεί και να κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έτσι, ο κ. Στουρνάρας ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης προς τους ομολόγους του, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να θέσει το θέμα -και να διερευνήσει προθέσεις και αντιδράσεις- όταν θα συναντηθεί την άλλη εβδομάδα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v