UBS: Βελτιώνει προβλέψεις για ύφεση στην Ελλάδα

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν βελτίωση της μακροοικονομικής εικόνας της Ελλάδας, αναφέρει η UBS. Αναβαθμίζει προβλέψεις για ΑΕΠ το 2013 και το 2014, ενώ βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα. Παραμένει εύθραυστη η κατάσταση, προειδοποιεί.

UBS: Βελτιώνει προβλέψεις για ύφεση στην Ελλάδα

Βελτίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας καταδεικνύουν τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, εκτιμά η UBS, τονίζοντας ωστόσο πως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. 

Αναλυτικά, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,8% το Q2 έναντι μείωσης 5,6% το Q1 του 2013. Η μείωση αυτή είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί από το Q2 του 2010.

Η UBS προσθέτει ακόμα ότι τα πρόσφατα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, τον μεταποιητικό PMI και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη δείχνουν προς σταδιακή ανάκαμψη.

Ως εκ τούτου, αναθεωρεί τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ, στο -3,9% από -4,5% προηγουμένως για το 2013 και στο 0,2% από 0% για το 2014.

Παράλληλα, προβλέπει ισοσκελισμό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2013 και μικρό πλεόνασμα το 2014. Αντίστοιχα, θεωρεί πως το πρωτογενές πλεόνασμα για το 8μηνο αυξάνει τις πιθανότητες να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στο έτος. 

Ωστόσο, η UBS υπογραμμίζει πως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, επισημαίνοντας τα προβλήματα στο πρόγραμμα προσαρμογής και το χρηματοδοτικό κενό την περίοδο 2014-15.

Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει, όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του φορολογικού συστήματος, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το ΔΝΤ υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 4,4 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα το 2014 και 6,5 δισ. ευρώ το 2015. Το ΔΝΤ θα μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει το πρόγραμμα μόνο αν είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους δώδεκα μήνες. 

Επιπλέον θα πρέπει να υπάρξει μια τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ στο ελληνικό χρέος το 2014 - 2015, ώστε να παραμείνει εντός στόχων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v