Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις ΟΤΑ με χρηματοδότηση ως 100% από ΤΠΔ

Την χρηματοδότηση ως και 100% του προϋπολογισμού ενός υπό εκτέλεση δημόσιου από το ΤΠΔ προβλέπει προεδρικό διάταγμα που κατατέθηκε στο ΣτΕ. Το ύψος, το επιτόκιο και ο χρόνος αποπληρωμής θα καθορίζονται κατόπιν αξιολόγησης της σκοπιμότητας του έργου.

Επενδύσεις ΟΤΑ με χρηματοδότηση ως 100% από ΤΠΔ

Ως και το 100% του προϋπολογισμού ενός υπό εκτέλεση δημόσιου έργου μπορεί να καλυφθεί με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο προεδρικό διάταγμα ορίζονται αναλυτικά οι όροι και η διαδικασία χορήγησης δανείων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ, καθώς και τα νομικά πρόσωπα που κινούνται στο πλαίσιο της σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Τα δάνεια σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, θα χορηγούνται για έργα οδοποιίας, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, ανάπλασης πλατειών, διαμόρφωσης πάρκων-παιδικών χαρών, κ.α

Ως προς το ύψος των δανείων, μπορεί να φθάσει μέχρι το 100% του προϋπολογισμού του υπό εκτέλεση έργου, ενώ για τις περιπτώσεις των έργων που πρόκειται να κατασκευαστούν από νομικά πρόσωπα στο πλαίσιο της σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του προϋπολογισμού του έργου.

Σε περιπτώσεις συγχρηματοδότησης το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 90% του προϋπολογισμού του έργου.

Το ύψος, το επιτόκιο και χρόνος αποπληρωμής των δανείων καθορίζονται κατόπιν αξιολόγησης της σκοπιμότητας του δανείου, της βιωσιμότητας του και της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειστή, ενώ ο χρόνος εξόφλησης μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 25 χρόνια.

Για τη λήψη των δανείων αυτών οι ΟΤΑ, θα πρέπει να ενεχυριάζουν τα αναγκαία ποσά από τα έσοδα τους ή από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν, να υποθηκεύουν ακίνητα τους μέχρι του ποσού του δανείου και, να υπάρχει εγγύηση υπέρ του δανειολήπτη από το Δημόσιο ή Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v