Eurobank: Τα μηνύματα που στέλνει η Βιοχάλκο

Η δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων στις αγορές είναι αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κρίσης, τονίζει η Eurobank, εκτιμώντας ότι η εξασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη φάση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Eurobank: Τα μηνύματα που στέλνει η Βιοχάλκο

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την «έξοδο» της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ από το ΧΑΑ δείχνουν την ανάγκη σταθεροποίησης της οικονομίας και μείωσης του επιτοκίου δανεισμού για το κράτος και τις επιχειρήσεις, τονίζει η Eurobank στην τακτική της έκδοση "7 ημέρες οικονομία". 

Όπως αναφέρει η τράπεζα, την τελευταία εβδομάδα τρία είναι τα θέματα που μονοπώλησαν τον δημόσιο διάλογο για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας:

• Η απόφαση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ να μεταφέρει την έδρα της από την Ελλάδα στο Βέλγιο .

• Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013.

• Η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενόψει της αξιολόγησης από την τρόικα.

Κατά την άποψη της τράπεζας, τα τρία θέματα συνδέονται και δείχνουν τόσο τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όσο και τις δυνατότητες βελτίωσης της. Η απόφαση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγιείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα. Όπως προκύπτει άλλωστε και από την ανακοίνωση της εταιρίας στο ΧΑΑ, η μεταφορά γίνεται κυρίως για να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα διευκολύνουν την πρόσβαση της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και τη δημιουργία ενός βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης των θυγατρικών της εταιριών.

Η δυσκολία πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές κεφαλαίων είναι αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κρίσης και ξεκίνησε το 2010 ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών ανισορροπιών των προηγούμενων ετών αλλά και των χρόνιων προβλημάτων ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η εξασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 θα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη φάση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Βέβαια το δημοσιονομικό πλεόνασμα ενός έτους δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η διατηρησιμότητα του και στο μέλλον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, τονίζει η τράπεζα, ότι σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας (Ιούλιος 2013) το δημοσιονομικό πλεόνασμα προβλέπεται για το 1,5%, 3,0% και 4,5% του ΑΕΠ για το 2014, 2015 και 2016 αντίστοιχα (και γύρω στο 4,1% για τα επόμενα χρόνια).

Για την εξασφάλιση όμως του διατηρήσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος απαιτείται η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο θα γίνει πραγματικότητα μόνο όταν:

α) σταθεροποιηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και η κατανάλωση μέσω της αποφυγής επιβολής νέων φορολογικών μέτρων ή αντίστοιχων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις

β) ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα καταστήσουν την Ελλάδα χώρα προσέλκυσης άμεσων επενδύσεων.

Επιπλέον, υπογραμμίζει, η κυβέρνηση πέρα από τα παραπάνω θα πρέπει να εντείνει και την προσπάθεια της αναφορικά με την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Το τελευταίο (πέρα από τα δημοσιονομικά οφέλη) αποτελεί και τη μοναδική πηγή για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v