Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μπερδέματα με τη μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

Αν και πέρασαν περίπου 50 ημέρες από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ εστίασης, υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν διευκρινιστεί, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταστηματάρχες να σηκώνουν τα χέρια.

Νέα μπερδέματα με τη μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

Νέα σύγχυση στο θέμα της εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση προκαλεί εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία υποτίθεται ότι επιχειρείται να δοθούν λύσεις σε πρακτικά ζητήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή του μέτρου.

Αν και πέρασαν περίπου 50 ημέρες από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρουτ ης μείωσης, υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν διευκρινιστεί, με αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καταστηματάρχες να σηκώνουν τα χέρια.

Έτσι λοιπόν, το υπουργείο αποφάσισε ο ΦΠΑ να χρεώνεται στα εστιατόρια και στα κέντρα διασκέδασης με βάση τα ντεσιμπέλ της μουσικής και τις... διαθέσεις των πελατών!

Τα εστιατόρια μπορούν να χρεώνουν τα φαγητά με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% εφόσον δεν σερβίρουν όρθιους πελάτες σε μπαρ, δεν έχουν χώρο για να χορεύουν οι πελάτες και ο ήχος της μουσικής δεν ξεπερνά τα 80 ντεσιμπέλ.

Εάν η μουσική είναι πιο δυνατή, εάν εξυπηρετούνται όρθιοι οι πελάτες ή εάν... χορεύουν κιόλας τότε το κατάστημα θεωρείται κέντρο ψυχαγωγίας και πρέπει να χρεώνει ΦΠΑ 23% σε όλα στα προϊόντα που προσφέρει.

Και όμως, αυτή είναι η διευκρίνιση που κάνει το υπουργείο σε ερώτηση υπηρεσιών σχετικά με το αν ισχύει ΦΠΑ 13% ή 23% για εταιρεία με άδεια λειτουργίας «Εστιατορίου - Κέντρου διασκέδασης με συγκρότηση εστιατορίου», η οποία, με στόχο την προβολή του μινωικού πολιτισμού, παρέχει γεύμα βασισμένο στη διατροφή της μινωικής περιόδου αλλά, παράλληλα, το συνοδεύει με μιας ημίωρης διάρκειας προβολή ταινίας και με ζωντανή παρουσίαση χορευτικών δρωμένων που αναπαριστούν την καθημερινή ζωή των Μινωιτών.

Αναλυτικότερα, η απάντηση του υπουργείου αναφέρει:

-Σύμφωνα με τον νόμο, από 01.08.2013 μέχρι και 31.12.2013, στο συντελεστή Φ.Π.Α. 13% δεν υπάγεται η εκμετάλλευση των κέντρων διασκέδασης.

-Σύμφωνα με παλαιότερες οδηγίες του ΥΠΟΙΚ, το ποιες επιχειρήσεις είναι «κέντρα διασκέδασης» εξετάζεται κατά περίπτωση, τόσο από την άδεια λειτουργίας, όσο και από το είδος του κόστους λειτουργίας αυτού κατά φορολογική ή διαχειριστική περίοδο ή μέρους αυτών.

-Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η εφορία μπορεί να ερευνήσει ποιες επιχειρήσεις συγκεντρώνουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του «κέντρου διασκέδασης», χωρίς να δεσμεύεται από το τι αναγράφει η άδεια λειτουργίας κ.λπ.

-Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Υγείας, «κέντρο διασκέδασης» είναι ο στεγασμένος ή υπαίθριος χώρος συγκεντρώσεως του κοινού για την παρακολούθηση καλλιτεχνικού κυρίως μουσικού προγράμματος, με μέγιστη επιτρεπόμενη Α - ηχοστάθμη 100 db, σε συνδυασμό με την παροχή φαγητών ή και ποτών, ενώ δεν θεωρούνται κέντρα διασκέδασης οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, στις οποίες, κατόπιν άδειας της αρμόδιας αρχής, γίνεται χρήση μουσικών οργάνων ή στερεοφωνικού συγκροτήματος μικρής ισχύος, με μέγιστη Α - ηχοστάθμη κατά τη λειτουργία του καταστήματος 80 db.

Με βάση τα παραπάνω, το υπουργείο Οικονομικών δίνει νέες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες:

-Οι υπηρεσίες εστιατορίου, εφόσον παράλληλα παρουσιάζεται και θέαμα, υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ «στην περίπτωση που προέχουν οι υπηρεσίες εστίασης και το θέαμα προσφέρεται με τα συνήθη μέσα που εμπίπτουν στην εκμετάλλευση του εστιατορίου».

- «Συνήθη μέσα» θεωρεί, για παράδειγμα, ηχητικές εγκαταστάσεις μικρής ισχύος, χρήση τραπεζοκαθισμάτων από καθήμενους πελάτες με προσφορά φαγητού, μη ύπαρξη όρθιων πελατών στο μπαρ για κατανάλωση ποτών, μη συμμετοχή των πελατών με χορό κ.ά., καθώς και ότι οι τιμές των προσφερόμενων ειδών δεν αποκλίνουν σημαντικά σε σχέση με αυτές των αντίστοιχων εστιατορίων της περιοχής.

-Αντιθέτως, στην περίπτωση που για την παρουσίαση του θεάματος χρησιμοποιούνται όλες οι υποδομές του κέντρου διασκέδασης όσον αφορά τον ήχο, τη δυναμικότητα του χώρου, την πίστα, τις καταναλώσεις του μπαρ κ.λπ., πρόκειται για λειτουργία της επιχείρησης ως κέντρου διασκέδασης, επομένως υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% όλες οι παροχές εντός αυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v