Στη Βουλή το ν/σ για φθηνότερο ρεύμα στη βιομηχανία

Με τις συμβάσεις με ρήτρες διακοψιμότητας οι βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες με την υψηλή τάση και οι μεγαλύτερες από αυτές της μέσης τάσης αναμένεται πως θα πετύχουν εκπτώσεις που θα μειώσουν το συνολικό ενεργειακό τους κόστος.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Στη Βουλή το ν/σ για φθηνότερο ρεύμα στη βιομηχανία

Στη Βουλή κατατίθεται ενδεχομένως και σήμερα το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ, το οποίο περιλαμβάνει και τις διατάξεις για τις συμβάσεις με ρήτρες διακοψιμότητας, το οποίο είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr στις αρχές του μήνα.

Η καθυστέρηση στην προώθηση του νομοσχεδίου οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο έλεγχε τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις διατάξεις του.

Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις διακοψιμότητας, μέσω των οποίων επιδιώκεται να μειωθεί το κόστος κιλοβατώρας για τη βιομηχανία, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ των καταναλωτών και του Διαχειριστή του Συστήματος με τις οποίες θα προβλέπεται περιορισμός των φορτίων από τους μεγάλους καταναλωτές, όταν το ζητά ο Διαχειριστής, και για την οποία μείωση ο καταναλωτής θα αμείβεται με εκπτώσεις.

Με τις συμβάσεις αυτές οι βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες με την υψηλή τάση και οι μεγαλύτερες από αυτές της μέσης τάσης αναμένεται πως θα πετύχουν εκπτώσεις που θα μειώσουν το συνολικό ενεργειακό τους κόστος.

Για τη χρηματοδότηση του μηχανισμού προβλέπεται η σύσταση ειδικού λογαριασμού στον ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής συστήματος) ο οποίος θα χρηματοδοτείται από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, όλων των τεχνολογιών (ΑΠΕ και συμβατικές).

Nα σημειωθεί ότι διακοψιμότητα είναι το μπόνους που δίνεται στις βιομηχανίες που δέχονται να μειώνονται τα φορτία τους όταν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για να εξοικονομούνται πόροι. Αυτό θα διαφοροποιείται ανά κατηγορία μονάδων παραγωγής (λιγνιτικές, πετρελαϊκές, υδροηλεκτρικές, φυσικού αερίου, αιολικά, φωτοβολταϊκά, φωτοβολταϊκά ειδικού προγράμματος στεγών, μικρά υδροηλεκτρικά, βιοαέριο-βιομάζα και συμπαραγωγή).

Ωστόσο, ο βαθμός βαρύτητας της κάθε κατηγορίας ή τεχνολογίας δεν προσδιορίζεται από το νομοσχέδιο. Αυτός θα καθορίζεται με τον Συντελεστή Διαφοροποίησης ανά κατηγορία μονάδων παραγωγής. Το μέγεθός του θα ορίζει υπουργική απόφαση, «έτσι ώστε η χρέωση που προκύπτει να λαμβάνει υπόψη την επίδραση της κάθε κατηγορίας μονάδων παραγωγής στην ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας και να εξισορροπεί τις οικονομικές συνέπειες μεταξύ των κατηγοριών», αναφέρει το νομοσχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v