Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Die Zeit: "Μαγείρεμα" στοιχείων ζήτησε ο Βενιζέλος

"Nα αναδιοργανωθούν" τα στοιχεία για το δημοσιονομικό κενό ζήτησε ο Βενιζέλος από τον Ασμουνσεν γράφει η Die Zeit. Διαψεύδει ο Βενιζέλος και ζητά επίσημη τοποθέτηση από Ασμουνσεν. Η περιγραφή δεν είναι σωστή λέει εκπρόσωπος της ΕΚΤ. «Σιγή» από Ασμουνσεν.

Die Zeit: Μαγείρεμα στοιχείων ζήτησε ο Βενιζέλος

Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit αποκαλύπτει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον Γεργκ Άσμουσεν «να αναδιοργανωθούν» τα νούμερα για το δημοσιονομικό κενό («lets reorganise the figures», φέρεται να είπε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ).

Το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αναμένω την επίσημη διάψευση του δημοσιεύματος από πλευράς του ιδίου του κ. Asmussen και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω».

Σύμφωνα με το πρακτορείο MNI η ΕΚΤ δηλώνει ότι το δημοσίευμα είναι "ανακριβές". Ειδικότερα, εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε στο MNI πως "το άρθρο δεν είναι ορθό στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά δεν θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες των συνομιλιών". Παράλληλα, o εκπρόσωπος της ΕΚΤ Γουίλιαμ Λέλιφελντ δήλωσε στο ΑΠΕ για το επίμαχο δημοσίευμα: «Η περιγραφή δεν είναι σωστή».

Ωστόσο από την πλευρά του στελέχους της ΕΚΤ, κου Asmussen δεν εκδόθηκε ως σήμερα ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα.

Τι γράφει η Die Zeit

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε το θέμα «μαγειρέματος» των στοιχείων αναφορικά με το επικείμενο δημοσιονομικό κενό της χώρας για την περίοδο 2015-2016, έτσι ώστε να φανεί μικρότερο, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον προηγούμενο μήνα.

Άσμουσεν και Βενιζέλος συναντήθηκαν στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου κατά τη διάρκεια αυθημερόν επίσκεψης του Γερμανού τραπεζίτη. Η συνάντηση έληξε χωρίς να υπάρξει επίσημη δήλωση από τους δύο άνδρες. Σύμφωνα με τη Γιάνα Σιμόν, δημοσιογράφο του Zeit Magazin, που συνόδευσε τον Γ. Άσμουσεν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Γερμανός τραπεζίτης εξεπλάγη.

«Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Άσμουσεν συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Συζήτησαν το επικείμενο δημοσιονομικό κενό. Μετά τη συνάντηση, ο Άσμουσεν σχεδόν εξαφανίστηκε από το γραφείο. Έχει μείνει κατάπληκτος. Ο αντιπρόεδρος του ζήτησε εάν τα στοιχεία μπορούσαν να αλλάξουν ώστε το κενό να φανεί μικρότερο ή ακόμη και να εξαφανιστεί.

Για τον Άσμουσεν τα λόγια αυτά χαρακτηρίζουν την παλιά Ελλάδα. Ένα απαρχαιωμένο και αναποτελεσματικό σύστημα, το οποίο στην ουσία δεν κατανοεί», γράφει στο άρθρο της η δημοσιογράφος.

Βενιζέλος: Αναμένω επίσημες διαψεύσεις από Άσμουσεν, ΕΚT

Στην ανακοίνωσή του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:

«Το δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit που αναφέρεται – στο πλαίσιο πολυσέλιδου αφιερώματος στο πρόσωπο του κ. J. Asmussen - στο δήθεν περιεχόμενο της συνομιλίας μας, κατά την πρόσφατη (22.8.2013) συνάντησή μας, στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, είναι απολύτως ανακριβές.

Αναμένω την επίσημη διάψευση του δημοσιεύματος από πλευράς του ιδίου του κ. Asmussen και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω».

Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή το δημοσίευμα ξέσπασε νέα κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύδει η ΕΚΤ, ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται πολλαπλά εκτεθειμένος, καθώς έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τον κ. Άσμουσεν να «πειράξει» τα στοιχεία για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ώστε η κυβέρνηση να καλύψει την αποτυχία της.

Γνωστοί για τα «μαγειρέματα», αφού φούσκωσαν τα ελλείμματα για να μας βάλουν στα μνημόνια, δεν διστάζουν να κάνουν το οτιδήποτε για να παρουσιάσουν την καταστροφική τους πολιτική ως πετυχημένη.
Φαίνεται ότι δεν τους αρκεί η δημιουργική λογιστική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πείθουν".

Σκληρή ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ:

"Χθες στην Φρανκφούρτη, ενώπιον του κ. Άσμουσεν, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, υπονομεύοντας εν ψυχρώ τις προσπάθειες της χώρας και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ταυτίστηκε με τους πιο ακραίους διεθνείς κύκλους που τροφοδοτούν συνεχώς την αβεβαιότητα σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης συνολικά.

Σήμερα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ εντολή της ηγεσίας του, έσπευσε να υιοθετήσει ένα απολύτως ανακριβές και γελοίο δημοσίευμα (που περιέχεται στο πλαίσιο προσωπογραφίας του κ. Άσμουσεν σε γερμανική εφημερίδα), σύμφωνα με το οποίο ο κ. Βενιζέλος ζήτησε δήθεν από τον κ. Άσμουσεν να αλλάξει τους αριθμούς που περιγράφουν τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ανακοίνωση αυτή αφού είχε εκδοθεί απόλυτη διάψευση της ΕΚΤ και μετά από την αυστηρή διάψευση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή είναι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ! Υιοθετούν αυτά που διαψεύδει η ΕΚΤ και επιμένουν στην αδιέξοδη πολιτική τους «γλείφοντας» όψιμα τον κ. Άσμουσεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v