Ονομαστική ψηφοφορία για εξαίρεση ναυτιλιακών

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το θέμα της εξαίρεσης των ναυτιλιακών μετοχών από το πόθεν έσχες. Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το ζήτημα τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση οσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Ονομαστική ψηφοφορία για εξαίρεση ναυτιλιακών

Το θέμα της τροπολογίας με την οποία απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης των μετοχών τους σε ναυτιλιακές εταιρείες στο πόθεν έσχες τους, όσοι υποχρεούνται να καταβάλουν τέτοιο, έθεσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κάνοντας λόγο για «φωτογραφικές ρυθμίσεις που ενισχύουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή» και δεδομένης της δήλωσης του υπουργού Υποδομών ότι δεν γνωρίζει και της παραπομπής εκ μέρους του στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, η κ. Κωνσταντοπούλου ρώτησε τον ίδιο τον κ. Αθανασίου για την χρησιμότητα μίας τέτοιας παράκαμψης της νομοθετικής διαδικασίας, αλλά και για την «ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων συμφερόντων», όπως είπε και ομάδων που δεν περιλαμβάνονται στις πληττόμενες σε αυτή τη συγκυρία.

Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, παρέπεμψε στην απάντηση που θα δώσει αρμοδίως στη Βουλή, στο αρμόδιο τμήμα, εξηγώντας μόνο ότι η εν λόγω τροπολογία μπήκε σε άλλο νομοσχέδιο, γιατί η προθεσμία για την ψήφισή της έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου, αρνούμενος να απαντήσει στις αιτιάσεις της κ. Κωνσταντοπούλου, για το ποιους θέλει να ευνοήσει ως τότε.

Δεδομένου, πάντως, ότι το νομοσχέδιο στο οποίο εντάσσεται η τροπολογία μπαίνει αύριο στην Ολομέλεια και ψηφίζεται την Πέμπτη, ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για την απόσυρση της τροπολογίας, προαναγγέλλοντας αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Οπως μεταδίδει το Real.gr, σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, υποστήριξε ότι «από τις σημερινές υπεκφυγές του κ. Αθανασίου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, φαίνεται ότι η κυβέρνηση, παρά την κατακραυγή χθες όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής στην Επιτροπή Εμπορίου, δεν έχει δεσμευτεί ότι θα αποσύρει την σκανδαλώδη τροπολογία, με έντονη οσμή διαπλοκής».

Σημείωσε, λοιπόν, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αύριο αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, ελπίζοντας ότι οι θέσεις των κομμάτων όπως εκφράστηκαν στην αρμόδια Επιτροπή, με ομόφωνο “όχι” θα παραμείνουν και θα εκφραστούν και στην ψηφοφορία», όπου κάθε κόμμα αλλά και βουλευτής μεμονωμένα θα κληθεί να υπερασπιστεί την άποψή του. «Μας προβληματίζει ότι παρά την κατακραυγή, ο αρμόδιος υπουργός κ.Αθανασίου, παρά το άδειασμα και από συναδέλφους του, δεν την έχει ήδη αποσύρει», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

Οι αντιδράσεις

Ηδη από χθες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για το ζήτημα τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής Α' Πειραιά και Νησιών του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας ζήτησε να αποσυρθεί άμεσα «η κραυγαλέα παράνομη και προκλητικά χαριστική τροπολογία που διευκολύνει την φοροδιαφυγή». 

Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι η κυβερνητική ενέργεια είναι «ακραία σκανδαλώδης» και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα επιμένουν, με κυβερνητική στήριξη, να αποφεύγουν ακόμα και τους στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και ελέγχου».

Με την τροπολογία, σημείωσε ο κ. Δρίτσας, «δίνεται η δυνατότητα στους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες», όπως είναι πολιτικά πρόσωπα, δημόσιοι λειτουργοί, εκδότες, καναλάρχες, μεγαλοδημοσιογράφοι και άλλοι, «επενδύοντας» σε μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών, να παρακάμπτουν και να αχρηστεύουν επί της ουσίας τη διαδικασία ελέγχου της οικονομικής τους κατάστασης.

Ακόμα, όμως και οι εφοπλιστές, αντί να χρησιμοποιούν «αχυρανθρώπους», μπορούν να δραστηριοποιούνται απευθείας στα media, χωρίς να υποχρεούνται στον έλεγχο των ναυτιλιακών τους δραστηριοτήτων, απολαμβάνοντας τα προνόμια αδιαφάνειας που τους παρέχει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε, επίσης, τον Πρόεδρο της Βουλής να μην επιτρέψει τη συζήτηση της τροπολογίας αυτής, καθώς μάλιστα δεν υπάρχει η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, γεγονός που την καθιστά και τυπικά άκυρη.

Αντιδρά και το ΠΑΣΟΚ στην Τροπολογία

Ως «απαράδεκτη και ακατανόητη» χαρακτήρισε ο βουλευτής και εισηγητής ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣOΚ Θάνος Μωραΐτης την τροπολογία η οποία προβλέπει ότι τα πρόσωπα που καταθέτουν δήλωση «πόθεν έσχες» δεν θα υποχρεούνται να δηλώνουν τις μετοχές σε ναυτιλιακές εταιρείες.

Ο κ. Μωραΐτης ο οποίος είναι ο εισηγητής στο νομοσχέδιο στο οποίο κατατέθηκε η συγκεκριμένη τροπολογία ζήτησε την άμεση απόσυρση του επίμαχου άρθρου.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «εγείρονται πολλά ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της κατάθεσής της από το αρμόδιο υπουργείο αλλά και την βούληση της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης. Ο κ. Μωραΐτης δήλωσε ότι |αν δεν αποσυρθεί το ΠΑΣΟΚ θα την καταψηφίσει στην ολομέλεια

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v