Ακριβότερη 4 φορές η ίδρυση εταιρείας στην Ελλάδα

Όσο εύκολο, από άποψη χρόνου, είναι το επιχειρείν στην Ελλάδα, τόσο δύσκολο είναι σε ό,τι αφορά τους πόρους που πρέπει να δαπανήσει ένας επίδοξος επιχειρηματίας για να συστήσει εν τέλει την εταιρεία του. Οι τράπεζες και η δημόσια διοίκηση.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ακριβότερη 4 φορές η ίδρυση εταιρείας στην Ελλάδα

Μόλις 11 ημέρες απαιτούνται για να ιδρύσει κάποιος επιχείρηση στην Ελλάδα. Χρόνος ιδιαίτερα σύντομος αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 14 ημέρες.

Κι όμως, όσο εύκολο, από άποψη χρόνου, είναι το επιχειρείν στην Ελλάδα, τόσο δύσκολο είναι σε ό,τι αφορά τους πόρους που πρέπει να δαπανήσει ένας επίδοξος επιχειρηματίας για να συστήσει εν τέλει την εταιρεία του. Και αυτό γιατί η σύσταση επιχείρησης στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι τέσσερις φορές ακριβότερη (ως ποσοστό του κατά κεφαλήν εισοδήματος) από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ είναι και πιο δαπανηρή η καταχώριση τίτλων ιδιοκτησίας.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση δεν σταματούν στην ίδρυσή της.

Αντιθέτως, μόλις ξεκινούν, αφού η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι από δύσκολη έως αδύνατη, αφού η μείωση της προσφοράς πιστώσεων εξακολουθεί να δυσχεραίνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδίως για τις ΜμΕ.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τις δύο εκθέσεις για την ανταγωνιστικότητα και τη βιομηχανία στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν. Το συμπέρασμα της Κομισιόν, το οποίο βιώνουν στο πετσί τους οι επιχειρηματίες, είναι ότι οι τραπεζικές πιστώσεις προς τον εταιρικό τομέα συρρικνώνονται και γίνεται όλο και πιο δύσκολη η χρηματοδότηση της παραγωγής και των επενδύσεων.

Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι οι δυσκολίες του τραπεζικού τομέα, οι καθυστερούμενες οφειλές του κράτους σε προμηθευτές (που ανέρχονταν σε περίπου 4,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012), η πτώση στην αγοραία αξία των στοιχείων του ενεργητικού που δίνονται ως εγγύηση και ο δείκτης κινδύνου της χώρας, γεγονός, που καθιστά τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων από ξένες τράπεζες σχεδόν αδύνατη.

Η κατάσταση στην τραπεζική αγορά έχει ως αποτέλεσμα ανεπαρκή παροχή χρηματοδότησης έργων, κεφαλαίου κίνησης και χρηματοδότησης εισαγωγής-εξαγωγής, ενώ η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη εξειδικευμένων χρηματοδοτικών οργανισμών.

Σε ό,τι αφορά τις πιστώσεις -ανάλυση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης (στοιχεία Απρίλιος 2013)-, υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης με μετοχικά κεφάλαια καθώς και διαρθρωτικό έλλειμμα χρηματοδότησης της αγοράς της τάξεως των 5-10 δισ. ευρώ το καθένα.

Την ίδια ώρα, ο χρόνος πραγματοποίησης πληρωμών από τις δημόσιες αρχές είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (174 ημέρες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 66 ημέρες).

Το αγκάθι της δημόσιας διοίκησης

Ακόμη όμως και στην περίπτωση όπου κατά έναν μαγικό τρόπο η νέα ή η υφιστάμενη επιχείρηση καταφέρει να βρει χρηματοδότηση, έχει να αντιμετωπίσει μια δημόσια διοίκηση η οποία δεν έχει καταφέρει εν έτει 2013, και παρά τα κονδύλια που έχουν πέσει όλα αυτά τα χρόνια, να συνδεθεί με τον έξω κόσμο μέσω... διαδικτύου.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Κομισιόν, οι δημόσιες υπηρεσίες είναι... λιγότερο πιθανό να είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ε.Ε.

Επιπλέον, η παρατηρούμενη ποιότητα των κρατικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης και της εφαρμογής της πολιτικής, είναι πολύ χαμηλή (0,52 σε σύγκριση με 1,18 στην Ε.Ε.). Την ίδια ώρα, η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν δίνει πάντα προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις, διότι οι αρχές έχουν λιγότερο καλές επιδόσεις από τις αντίστοιχες αρχές στην Ε.Ε. όσον αφορά την επικοινωνία και την απλοποίηση των κανόνων και των διαδικασιών, και επιβάλλουν υψηλότερη επιβάρυνση των εταιρειών.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Το ελληνικό δικαστικό σύστημα χαρακτηρίζεται από την Κομισιόν ανεπαρκές, ενώ όπως επισημαίνεται η διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών είναι μεγάλη σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του αστικού και του εμπορικού δικαίου.

Το ποσοστό επίλυσης υποθέσεων είναι χαμηλό, με αποτέλεσμα την αύξηση των καθυστερήσεων και σημαντικό φόρτο εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων. Επίσης, η αντίληψη περί της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Ελλάδα έχει την τέταρτη χειρότερη βαθμολόγηση στην Ε.Ε. (Πίνακας αποτελεσμάτων της Ε.Ε. στον τομέα της δικαιοσύνης το 2013).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v