Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άρχισαν τα... όργανα για την κυβέρνηση

Καυτό τετραήμερο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Φωτιές ανάβουν σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ οι επαγγελματικές μισθώσεις. Στο τραπέζι τώρα αμυντική βιομηχανία και ΛΑΡΚΟ. Ολοκληρώθηκαν τα πρωινά ραντεβού. Τι έπεσε στο τραπέζι.

Άρχισαν τα... όργανα για την κυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε το πρώτο σημερινό ραντεβού με την τρόικα. «Συζητήσαμε για αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικά μέτρα και τράπεζες», ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι σε αυτήν τη συνάντηση δεν ήταν στην ατζέντα φορολογικά θέματα ή δημοσιονομικά. 

Η τρόικα ζήτησε από την ελληνική πλευρά να καταγράψει ποια είναι τα σχέδια αναφορικά με την προώθηση αναπτυξιακών δράσεων.

Ήδη έχει οριστεί νέα συνάντηση αύριο στην οποία θα τεθούν προς συζήτηση τα δημοσιονομικά θέματα.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι αρμόδιος παράγοντας εκτίμησε πως το ζήτημα του φόρου ακινήτων «είναι σε καλό δρόμο».

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Με το πρωτογενές πλεόνασμα, το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, το κλείσιμο της μαύρης τρύπας στον προϋπολογισμό και τη διαθεσιμότητα να βρίσκονται στην κορυφή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δύσκολο τετραήμερο, αφού αυτά τα ζητήματα πρέπει να κλείσουν το αργότερο έως την άλλη εβδομάδα.

Ωστόσο, το νέο πρόβλημα προέκυψε χθες, και δεν είναι άλλο από τις επαγγελματικές μισθώσεις που απειλούν να δοκιμάσουν τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Χθες, λίγες ώρες μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους εκπροσώπους της τρόικας, η οποία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για τον τομέα Ανάπτυξης βουλευτής Θάνος Μωραΐτης, κάλεσε το υπουργείο Ανάπτυξης να... διαπραγματευτεί με τους δανειστές. Όπως δήλωσε με έμφαση "το υπουργείο θα πρέπει επιτέλους να διαπραγματευτεί με την τρόικα". Και συμπλήρωσε ότι "η βίαιη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, όπως περιγράφεται μέσα από διαρροές του υπουργείου, δεν γίνεται αποδεκτή".

Δυσαρέσκεια για την εμμονή των δανειστών στην πλήρη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων εκφράζεται και στο επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης, στελέχη του οποίου παρέπεμψαν για τις όποιες αποφάσεις στην κυβέρνηση. Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η αντίδρασή τους σε περίπτωση αρνητικής απάντησης στη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσαν, τα ίδια στελέχη δεν παρέλειψαν να σημειώσουν με έμφαση "είμαστε μια κυβέρνηση συνασπισμού".

Η χθεσινή κόντρα που ξέσπασε στους κόλπους της κυβέρνησης ούτε η πρώτη είναι (έχει προηγηθεί το θέμα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές) και ούτε η τελευταία απ' ό,τι φαίνεται.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους της τρόικας οδηγήθηκε σε πλήρες αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων. Οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, αν και δέχθηκαν να εξετάσουν την «κουρεμένη» συμβιβαστική πρόταση του υπουργείου για τριετή προστασία των νέων μισθώσεων, και προστασία των παλαιών μισθώσεων με κάποιες αλλαγές στις ρήτρες.

Η αρχική πρόταση του υπουργείου έκανε λόγο για 6 χρόνια προστασίας στις επαγγελματικές μισθώσεις, την απέρριψε όμως η τρόικα χωρίς δεύτερη συζήτηση υποστηρίζοντας ότι πρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και ότι η πλήρης απελευθέρωση θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον ενοικιαστών και ιδιοκτητών. Τα στελέχη της υποστήριξαν ότι μόνο σε τέσσερις χώρες, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία, υπάρχουν περιορισμοί. Νεότερα από το μέτωπο των επαγγελματικών μισθώσεων και την απάντηση της τρόικας στην πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι αμυντικές βιομηχανίες και το πρωτογενές πλεόνασμα

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι το σχέδιο για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ είναι βιώσιμο και ότι πρέπει να εκκαθαριστούν εν λειτουργία. Γι' αυτόν τον λόγο το απόγευμα σήμερα θα έχει συνάντηση με την τρόικα παρουσία εκτός απροόπτου και της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας, Φώφης Γεννηματά.

Στις 10 το πρωί ξεκίνησε μία πρώτη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας για τα υπόλοιπα ζητήματα.

Στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος και οι δύο πλευρές θέλουν να βρουν κοινό βηματισμό για ένα πλεόνασμα μη αμφισβητήσιμο από κανέναν και έτσι οι πληροφορίες θέλουν το μέγεθός του φέτος να είναι της τάξεως των 300 - 600 εκατ. ευρώ. Πάντως για να μην αμφισβητήσει κανείς το πρωτογενές πλεόνασμα αυτό πρέπει να μη ληφθούν υπόψη τα έσοδα από το ΤΧΣ και τα κέρδη που έχει το ευρωσύστημα από τα ελληνικά ομόλογα που επιστρέφονται στην Αθήνα.

Πάντως, μπορεί να συμφώνησαν για ύφεση στο 4%το 2013 με την κυβέρνηση, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να κάνει λίστα με νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ως το 2016, όμως από τους επιτελείς της οδού Νίκης σημειώνεται ότι νέα μέτρα δεν θα περιλαμβάνουν σε καμία περίπτωση μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων (έμμεσων ή άμεσων) και περικοπές επιδομάτων, αλλά θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα.

Τον τελικό λόγο πάντως για τα σημαντικά αυτά θέματα θα τον έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει την τρόικα το Σάββατο και την Κυριακή θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, που θα είναι η τελευταία του πρώτου γύρου του ελέγχου στην Αθήνα, πριν οι τρεις επικεφαλής αποχωρήσουν για να επιστρέψουν μετά το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v